Baktips


 


Degen

  • Du slipper kletiga fingrar om du mäter upp ingredienserna till kakdegen och lägger dem i en plastpåse. Knyt ihop och knåda tills degen är blandad. Lägg sedan hela påsen i kylen för att bli kall.

  • Har kakdegen blivit varm och klibbig är den lättare att kavla ut om du använder en flaska fylld med iskallt vatten i stället för kavel.

  • Vichyvatten i pajdegen gör pajen eller kakorna mycket frasigare.

  • Vill du få degen riktigt tunn, lägg den mellan två smörgåspapper när du kavlar ut den.

  • Lägg plastfolie över degen när du kavlar ut den, då fastnar ingen deg på kaveln.

 

Jäsning

  • Fyll diskhon med varmt vatten, trä en plastpåse över degbunken och ställ den sedan i hon, så jäser degen mycket fortare.

  • Misstänker du att jästen är för gammal? Lägg en liten bit jäst i hett vatten. Sjunker den och blir liggande på botten kan du lika gärna slänga den.

 

Gräddning

  • I stället för att pensla med vatten kan du spraya med en blomsprayflaska. Då riskerar du inte att brödet sjunker ihop.

  • Vill du ha matbrödet extra knaprig? Spraya in i ugnen några gånger under gräddningen med vanligt vatten.

  • Brukar du pensla dina bullar med ägg, ta en knivsudd salt och vispa ner i ägget. Då blir ägget inte så segt.

  • Blanda lite potatismjöl i fyllningen till bullarna så rinner den inte ut på plåten.

 

Mjuka kaka

  • Smält smöret i ugnen direkt i formen som du ska använda. Då spar du både på matfettet och tiden och får formen smord på köpet.

  • Brukar kakan fastna i din form? Lägg ett smörpapper i botten, smöra som vanligt och kakan lossnar lätt.

  • Häll smeten i muffinsformarna från en tillbringare så blir det inget onödigt spill.

 

Tårtor

  • Ta en knivsudd salt i rulltårtssmeten spå spricker inte kakan så lätt när du rullar den.

  • Värm sylten som du ska ha i rulltårtan innan du brer ut den över kakan. Då spricker inte rulltårtan så lätt.

  • Ska du dela en tårtbotten rakt av så lägg en sytråd jämnt runt hela kakan och dra till ganska hastigt.

  • Dekorera tårtan vackert genom att lägga ett tårtpapper ovanpå kakan och sedan sikta florsocker över. Ta bort pappret och du har ett fint mönster.

  • Vill du dekorera tårtan med blockchoklad? Lägg då chokladen i en plastpåse. Doppa ner påsen i varmt vatten och låt chokladen smälta. Klipp upp ett hål i ena hörnet av påsen och kläm ut chokladen i mönster.

 

Blandat

  • Börjar bullarna kännas torra och hårda, pensla dem med lite mjölk och sätt in dem i varm ugn en stund. De smakar som nybakade.

  • Tinar du bröd i ugnen så lägg brödet i en stekpåse. Då blir det inte torrt utan smakar nybakat.

  • Bröd möglar inte så lätt om du lägger några sockerbitar i brödburken.

  • Får du frasvåfflor över kan du få dem frasiga och fina igen genom att hastigt värmen dem i brödrosten.

  • Kokoskakor flyter gärna ut när man klickar upp dem på plåten. Låt smeten stå och svälla några timmar så går det bättre.

  • Är smöret kylskåpshårt? Hyvla tunna smörskivor med en osthyvel och fördela dem över degen, då går det lättare att knåda in.

  • Ska det vara riven mandel i kakan? Trä en plastpåse över mandelkvarnen/under rivjärnet. Då slipper du onödigt spill.

  • Bakar du ofta bullar, kan du göra i ordningen en blandning av 2 delar socker och 1 del kanel i en ströare så går det lättare att strö över degen.


    Kolla även: 
    http://fragamormor.blogg.se/2010/june/matbrod-div-tips.html



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0