Behandlar du osten rätt?


 

  • En slö kniv är bättre än en vass, när man ska skiva ost.

  • Låt inte ost hettas upp för starkt eller för länge vid matlagningen för då får den bitter smak.

  • Pressa mjukt ost genom en sil istället för att riva.

  • När du gratinerar med ost se då till att ytan inte blir för mörk. Osten har nämligen en tendens att få en bitter smak. Lägg istället på en bit smörpapper eller aluminiumfolie.

  • Ost håller längre om man slår in den i en kökshandduk fuktad med saltat vatten.

  • Pensla en aning olja på rivjärnet innan du river ost , så fastnar inte osten så lätt.

  • Riven ost förlorar sin arom om den får ligga. Riv därför inte mer än du behöver eller frys in det som blir över.

  • Ta osten till ostbrickan en timme före serveringen. Då hinner den utveckla sin arom.

  • Tjocka ostskivor kan du skära med hjälp av potatisskalare istället för osthyveln.

  • Vanligt mögel på osten är av helt annan sort än möglet i mögelostar och inta alls bra att få i sig. Skär därför bort ordentligt runtomkring det angripna stället.

  • Ost håller bättre och möglar inte så fort om man lägger en sockerbit under ostkupan.

  • Ost som blivit torr i kylskåpet kan man riva och med fördel använda i pastarätter och gratänger.

  • Riktigt färsk ost kan vara besvärlig att riva. Lägg då in osten en stund i frysen så går det bättre.

  • Värm kniven innan du ska skära ost, så går det lika lätt som att skära i smör.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0