Dags att förgro potatisen

Du har allt - utom tid - att vinna på att odla egen potatis. Den som säljs i affären är ibland i bedrövligt skick. Det beror bland annat på att knölarna utsätts för en alltför hårdhånt hantering på den långa vägen från odlare till konsument. Dessutom drivs särskilt färskpotatisen alltför hårt med kvävegödsel för att den ska växa snabbt på bekostnad av smak och kvalitet.

Den bästa potatisen skördar du alltså i din egen trädgård. Men det kan du bara om du har en sådan eller en balkong.Förgroning ger både tidigare och större skörd. Fyra till fem veckor före planteringen lägger du ut knölarna på en bricka eller i en äggkartong eller i andra låga kärl i ett ljust rum där temperaturen helst är 8-15 grader. Då utvecklar de groddar. Vid planteringen sen bör dessa vara knubbiga och 1-1,5 cm långa.
Ännu bättre blir resultatet om du placerar knölarna på en bädd av fuktig mull eller jord. Då utvecklar de även rötter. Lossa dem sedan försiktigt så att rotklupmen kommer med.

När jordtemperaturen är 7-8 grader är det dags att sätta potatisen. Men ha beredskap för frost, som potatisen inte tål. Om nattemperaturen närmar sig noll är det lika bra att täcka odlingen med fiberväv eller med något annat värmande. Fryser blasten kommer oftast ny, men skörden försenas.


Färsk potatis på balkongen

Fyll en 10-liters hink eller en stor kruka till hälften med planteringsjord och stoppa i 2-3 sättpotatisar. Täck med 10 cm jord och vattna. När blasten växer upp fyller du på jord efter hand tills hinken blir full. Låt hinken stå inomhus i början. Se upp för kalla nätter. Börjar du sista veckan i mars så kan du äta upp skörden till midsommar.

Ha tålamod!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0