Egen kryddträdgård - alltid färska kryddor



Att odla kryddörter är det lättaste av allt. Det kräver varken fiberväv, djupgrävning eller
upphöjda bäddar. Och inte står skadeinsekter på kö. Däremot flockas citronfjärilar och andra
fjärilar runt kryddorna.

Nöjer du dig med en handfull kryddväxter kan du spränga in dem bland blommorna i rabatten
eller plantera dem i stora krukor, tunnor eller andra kärl. De kan stå på altanen, balkongen
eller bara på trappan vid entrén.


Några exempel på kryddplanteringar










Färska kryddor är en underbar tillgång under sommaren. Vill du spara lite av smak och doft
till vintern kan kryddorna frysas in eller torkas i små buketter som hängs luftigt, torrt och skuggigt.
Du bör skörda de mitt på säsongen när de är som allra bäst. Du kan även använda kryddorna för
att lägga dem i vinäger, olja eller brännvin.

Nybörjaren kanske nöjer sig med ett urval av de vanligaste örtkryddorna och då är det säkert bäst
att köpa färdiga plantor av allt utom dill och persilja, som kan sås mycket tidigt. Dillen sås sedan i
omgångar under sommaren. De färdiga plantorna kan inte köpas förrän senare, planera därför
kryddlandet så att det finns plats för de väntade plantorna. Så däremot sallat och rädisor tidigt.

Här är några förslag på lättodlade kryddväxter



Basilika - Ocimun basilicum.

Ettårig, mycket känslig. Basilika behöver minst sex timmars direkt solljus om dagen.
I halvskugga trivs den bara i varma trakter. Tål varken torka eller att torkas.
God till det mesta, särskilt Medelhavsrätter.




Citronmeliss - Melissa officinalis.

Flerårig. Trivs i full sol, men också i något mer skuggiga lägen. Den trivs inte i torr,
mager sandjord till skillnad från de flesta andra kryddväxter men är i övrigt tåligt.
Mild arom som älskas av bin. Fräsch grönsak som passar till garnering.
Utsökt brännvinskrydda. Härdig till zon 2-3.




Dill - Anethum graveolens.

Ettårig. Dillen trivs bäst i fullt soljus och gror bäst i svalt väder. Jorden måste ha
blivit ordentligt uppvärmd innan sådden och bör vara näringsrik och väldränerad.
Oumbärlig till färskpotatisen och kräftorna samt dillkött. Frösås glest och grunt och
behöver fukt i jorden för att gro.




Fransk dragon - Artemisia dracunculus.
Flerårig, men kan ändå försvinna efter några år i landet. Vill växa i fullt soljus.
Utsökt arom, en av de bästa. Passar till allt från fisk och kyckling till smörgåsar
och kryddvinäger. Härdig till zon 5.




Koriander - Coriandrum sativum.
Ettårig, kan även frösås inomhus. De späda gröna bladen används ofta i asiatisk matlagning.
Korianderfrö hinner sällan mogna hos oss, satsa på bladen och fröså i omgångar.




Kryddsalvia - Salvia officinalis.

Flerårig. Trivs i soliga och varma lägen som är skyddade från blåst. Blåblommande
halvbuske med stora blad. Vill ha väldränerad, sandig och mager jord.
Fin i teblandningar, till italienska rätter och i vinäger och oljor. Härdig till zon 2.




Kyndel - Satureja montana.
Flerårig men även ettårig finns. Vill ha mycket sol. Den härstammar från södra Europa och
är bortskämd med sol och värme samt väldränerad, nästan torr jord. Fin smak, en aning
bitter. Mycket bra i kryddblandningar. Härdig till zon 3.




Libbsticka - Levisticum officinale.
Flerårig och högväxande. Trivs bäst i fullt solljus men gulnar under mitten av sommaren.
Sätt också en planta i skuggigt läge för sensommarens bladkörd. Vill ha fuktighållande men
porös jord. Doftar starkt aromatiskt. Till soppor och grytor med kött. Härdig till zon 3.




Mejram - Majorana hortensis.
Ettårig. Bör odlas soligt och varmt som de flesta kryddor. Tål inte kompakt vattensjuk jord.
Ljuvlig doft, oumbärlig till ärtsoppa och isterband. Lever- och färsrätter får ett extra lyft
av mejram. Passar även i stroganoffrätten.




Mynta - Mentha.
Flerårig, sprider sig alltför lätt via rötterna. Vill ha full sol eller halvskugga.
Odla den gärna i en hink utan botten nedgrävd i landet. Flera sorter finns,
vanligast är pepparmynta och krusmynta.
Till lammkött, i te och kryddblandningar. Härdig till zon 4-5.




Oregano - Origanum vulgare.

Flerårig. Ljust lila blommor på sensommaren. Bästa smak erbjuder oreganoplantan
om den får minst sex timmar sol per dag. Växer generöst och passar till allt från
pizza till grillkött och tomatsallad. Härdig till zon 3.




Persilja - Petroselinum crispum.
Tvåårig, självsår sig där den trivs. Fröet gror långsamt och kräver fukt och näringsrik
trädgårdsjord. Persiljan trivs på en solrik plats eller i tidvis skugga. Tre timmars sol är
ett minimum för att persiljan ska växa bra. Passar till många rätter.
Mycket svensk krydd, ansågs bota baksmälla.




Rosmarin - Rosmarinus officinalis.
Vanligen ettårig, men kan övervintra i zon 1 eller i kallväxthus.
Rosmarin älskar sol och värme och trivs därför utmärkt i direkt solljus.
Till allt grillkött, i grytor och sydfranska rätter. Gärna tillsammans med timjan.




Spansk körvel - Myrrhis odorata.

Flerårig, ibland mycket lättspridd. Begränsa den genom att klippa bort fröna efter
blommningen. Meterhög och yvig. De späda, anissmakande bladen används i sallader.
Fröna kan smaksätta brännvin. Härdig till zon 4.




Timjan - Thymus vulgaris.

Flerårig, men mår bra av att förnyas ibland. Trivs på varma, soliga växtplatser.
I halvskugga ökar risken för sjukdomar. Timjan tycker bäst om magra sandjordar.
Passar till både kött och fisk och ger fyllig smak i kryddblandningar. Härdig till zon 4.


Lycka till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0