Hälsa - A till G



Blåbär
Nyttiga för synen. Under andra världskriget åt de engelska stridsflygarna blåbär för att förbättra sitt mörkerseende. Blåbär innehåller retinol, ett ämne som motverkar cancer.

Bönor och linser
Ta efter den sydländska vanan att tillreda olika sorters bönor och ärtor. När åt du en linssallad senast? Kall med vinaigrette är den ett fynd och varm ersätter den potatis.

Citronmeliss
Mycket friskt och gott i sallad eller till stekt anka.

Charkuterier
Allergireaktioner kan orsakas av biprodukter från griskött som ofta har tillsatta färgämnen. Ät måttligt av charkuterivaror.

Fett

Använd ett miniumum av fett genom att pensla på matfett.

Fisk

Fisk är lättsmält mat. Det är enkelt och roligt att laga fisk inbakad i folie. Steker du fisk ska oljan vara het - utan att ryka - för att inte fettet ska gå in i köttet.
Vänd fisken i potatismjöl i stället för mjöl, så blir den mer lättviktig.
Marinera i saltad mjölk eller öl för mersmak.
Ångkokt fisk behåller alla sina näringsämnen och du håller dig smal.

Frukosten är viktig
Det första målet är dagens viktigaste och borde innehålla en tredjedel av dagens näringsbehov. Istället dricker vi en kopp kaffe på stående fot åtföljt kanske av en bulle. Den internationella frukosten är idealisk. den innehåller det vi borde äta hemma. Färskpressad juice och färsk frukt, fullkornsbröd, yoghurt, flingor, ägg, skinka, marmelad, ost och honung. Variera med mysli, kex, croissants, matbröd, m.m.

Frukt före målen
Frukt liksom råkost ska inleda en måltid. Tar man frukt till efterrätt lägger den sig som cement i magen - den är hårdsmält. Vill man inte starta med frukt, ta den då mellan måltiderna. Skalad frukt håller sig enbart kokt. Skalade grönsaker förvaras i soppa.

Frukt och grönsaker

Klorofyll, det gröna på växter, är konserverad solenergi. Ät så mycket obehandlad frukt och grönsaker som möjligt. I rått skick är de som mest vägörande. Råkostsallad är mer lättsmält än kokta grönsaker. Kål rekommenderas för att den sätter igång en storstädning i tarmsystemet.

Fänkål
Mycket uppskattad kryddväxt under antiken. Pröva! Om du inte tål fänkål, förväll den först i kokande vatten.

Grönsaker

Koka i ett minimum av vatten under kortast möjliga tid. Grönsaker ska, som spagetti, vara al dente och kännas spröda. Koka fler grönsaker samtidigt. Stoppa var och en i folie så beraras vitaminerna. Ät inte fler än tre sorters grönsaker, då protesterar magen.

Gurka
Gurka som fått svettas 10 minuter i grovt salt blir betydligt mer lättsmält. Skölj och torka. Eller skär av kortändan och gnid den mot den avskurna ytan. Då bildas ett vitt skum som innebär att gurkan laxerats.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0