Hälsa - J till M



Järngrytor

Laga mat i järngrytor så tillgodogör du dig en del järn, gäller särskilt syrlig mat.

Kalcium

Kalcium finns inte enbart i mjölk och ost. Utan också i spenat, grönkål, sallad och i stjälkarna på rödbetor.

Koka soppben
Koka soppben med någon matsked vinäger. Den utlöser det kalcium som finns i köttbenet.

Krydda med fantasi
Fantisera med nya kryddblandningar. T ex havsbraxen med ananas och sojagroddar.  Harsyra eller ängssyra i sommarsalladen eller citronmeliss till ankan. Ta kummin när du stekar en fågel.

Kyckling är magert
Kyckling och höna har magert kött. 100 gram innehåller bara 150 kalorier.

Kyndel
Med kyndel smälter man torra grönsaker. Passar också till viltstek och till kyckling som marineras 2 timmar i finklippt kyndel och sedan kokas.

Körvel

Körvel, som något liknar persiljan, uppskattas av många. Finhackas och tillsätts i slutet av matlagningen.

Mager matlagning
Till mager matlagning använd riktligt med yoghurt och mager grädde samt tomatinnanmäte.

Majonnäs
Majonnäs utan ägg (eller olivolja) görs med 2 msk osötad koncentrerad mjölk. Tillsätter du senap behövs inget salt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0