Hälsa - P till Ö



Plastförpackningar
Hälsa ligger inte inplastat. Köp oförpackade råvaror, särskilt frukt och grönsaker.

Råkost
Var inte rationell och skär råkost i förväg. Den ska tillagas färsk varje gång. Efter råkost eller frukt räcker det med en soppa, sallad eller grönsaksrätt. Kanske någon fullkornsbrödskiva till.

Salt
Salta med obhandlat grovt havssalt. Mycket nyttigare än raffinerat hushållssalt.

Salvia
En av antikens mest omtyckta kryddor och uppskattad för sina många terapeutiska egenskaper. Lämpar sig till marinad för lammstek. Även till grillspett. Ta 2 delar salvia, 1 del finhackad vitlök, 1 del ingefärsrot, 1 skal av en torkad citron och 1 del svartpeppar.

Skaldjur
Skaldjur är ingen lyx för den som är mån om hälsan. Frossa t ex i ostron som innehåller zink.

Socker i fruktkakor

Minska sockerhalten i fruktkakor och tillsätt en nypa bikarbonat.

Timjan
Används till rött kött, fisk, fågel och till sås.

Tomater, gröna
Gröna tomater är populära i latinska länder men är hårdsmälta.

Tomatjuice

Tomatjuice har inte bara färre kalorier än äpple- och pelsinjuice. Dess syragrad förtar delvis aptiten när man dricker ett glas före måltiden.

Ångkokning
Färska ägg är svårsmälta. Vänta ett dygn med att äta dem.

Ät långsamt!
Ta god tid på dig när du äter. Det främjar matsmältningen.

Öl
Drick inte öl för kallt. Det blockerar matsmältningen.

Övernäring är farligt
Man blir inte starkare för att man äter mycket. Det är inte kvantiteten som räknas utan kvaliteten. Övernäring är livsfarligt! Att inte äta sig proppmätt är hur nyttigt som helst.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0