Sylta och safta - div tips



Här kommer några tips inför syltning och saftning.

  • Låt en bommullstråd glida med i paraffinet, så får du ett bra grepp när du ska ta upp det från syltburken.
  • Sylten fastnar inte i botten och kokar inte över om man låter en sked ligga med i syltkoket.
  • Om det bildats kristaller kokas sylten upp på nytt med 2 msk citronsaft eller vinäger till 2 kg frukt.
  • Låt den nykokta sylten svalna och tjockna innan den hälls upp på burk. Rör om då och då i grytan, så att inte bären sjunker till botten.
  • För att undvika att sylten skummar, lägger man i en smörklick.
  • Saknar sylten stadga, måste den kokas om och få mer pektin.
  • Sterilisera burkar och flaskor i långpanna i ugn, 15 min i 100 grader.

Frukt
All frukt innehåller pektin, som hjälper till att binda sylten. Äpple, kvitten, hallon och krusbär innehåller mest. Jordgubbar och körsbär har mindre och behöver alltså extra mycket pektin. Det får man genom att koka 1/2 kg äppelskal med kärnhus. Låt det puttra 30 minuter i 2 liter vatten tillsammans med citronsaft och citronskal (den vita frukthinnan är rik på pektin) samt vatten som citronkärnorna dessförinnan kokats i och som fått stå och dra en natt. Tillsätt i slutet av syltkoket.
Använd inte skadad frukt att koka sylt på, men gärna till kompott.

Jordgubbssylt

Tillsätt gärna lite rabarber för en annorlunda smak. Det gör också att sylten håller längre.

Kompotter fruktsoppor
Det blir inget skinn om man strör lite socker, grädde eller smör på ytan.

Marmelad
Marmeladen blir inte bitter om man kokar apelsinskalen separat.

Rabarberkompott
Koka rabarberkompotten med 1 tsk bikarbonat, så smakar den inte surt. För att få fin färg pressar man saften av en blodapelsin i frukten, eller lite röd vinbärssaft.
Rabarber kan köras i köttkvarn, så går den lättare ned i flaskor utan att man tillsätter något extra vatten.

Socker
Man kan byta ut sockret mot farinsocker, så blir marmeladen gyllenbrun.

Vin
Har man lite dessertvin till hands fuktar man ett smörgåspapper med det och lägger som ett lock över syltburken. Det ger fin smak.

Äppelkompott
Äppelkompotten smakar bäst med socker som smaksatts med citronskal eller finhackat apelsin. Ingefära och kanel är fina kryddor till äpple.

Äppelmos

Koka äppelmos på skal och kärnor som fått sjuda med lite vatten. Passera frukten när den mjuknat och tillsätt socker.



Koka saft på en eller flera sorters bär

Goda blandningar är:
  • Hallon och vita eller röda vinbär
  • Jordgubbar, rabarber och röda vinbär
  • Krusbär och röda vinbär
Beräkna per kg bär
3-4 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

  1. Koka vatten och de rensade bären (låt blomfnas och skaft sitta kvar) tills de saftat av sig.
  2. Låt saften självrinna ca 30 minuter.
  3. Mät saften och häll tillbaka den i grytan.
  4. Koka upp den, tillsätt sockret och låt den koka upp på nytt.
  5. Skumma väl.
  6. Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av saften.
  7. Häll saften på välrengjorda varama flaskor och tillslut dem genast.
  8. Förvara saften kallt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0