Julstjärna



Euphorbia pulcherrima

En gång för länge sedan gick en from flicka i Mexiko till mässan på julafton. Hon hette Pepita och ville så gärna ge Jesus-barnet en present. Men eftersom hon var fattig fick det bli vilda blommor, som växte vid vägkanten. Det var en oansenlig bukett, men Pepita tröstade sig med att Jesus nog blev glad även för en enkel gåva, bara den var given av kärlek. Hon lade sin bukett vid Jesus-barnets bild och från den lilla buketten utvecklades strålande röda stjärnformade blommor, som alltsedan dess i Mexiko kallas "Den Heliga Nattens Blomma".

Så lyder den lilla söta legenden om julstjärnan, vars ursprungsland är Mexiko, där den odlades redan av aztekerna. Växten användes för medicinska ändamål, mjölksaften ansågs vara feberstillande. Blomman var också renhetens symbol och sedan Franciskanermunkarna kommit till Mexiko på 1700-talet, användes julstjärnan i julprocessionerna.

Sitt botaniska namn, Euphorbia pulcherrima, fick julstrjärnan av en tysk växtgeograf 1804, som förde torkade exemplar till Europa. Den amerikanske diplomaten J R Poinsette tog 1825 plantor från Mexiko till USA och i engelsktalande länder kallas blomman för poinsettia. Det skulle dröja till 1886 innan julstjärnan blommade i Europa, där den väckte stort uppseende och redan på 1890-talet fanns den i odling i Sverige. Julstjärnan tillhör idag till våra mest sålda julblommor - de säljs ju enbart under julen, men då säljs det över 9 miljoner exemplar!

Skötsel
Sekelskiftets julstjärna var ömtålig. Efter idogt förädlingsarbete har man nu fått fram en julstjärna som praktiskt taget aldrig dör. Den kan blomma på nytt, om den får vila på sval plats och får sparsam vattning till omplanterinen på våren, då plantan skärs ner kraftigt. I oktober får plantan naturligt kortare dag och bör då blomma om i december.
  • Idealisk placering: en ljus, varm plats med cirka 20° C
  • Vattna endast när jorden är nästan torr – gärna med ljummet vatten
  • Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden, inget under blomningen


Källa: Julboken


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0