Huvudlöss - Hur blir man av med dem?

Huvudlöss


 

Fastän de ständigt finns i människans närhet vill många helst inte prata om dem.
Gamla myter lever kvar - att de är bevis på dålig hygien
Sanningen är att det inte spelar någon roll hur ofta du tvättar håret. Du kan lika lätt drabbas av hårlöss om du tvättar håret ofta.


Använd inte lusschampo "för säkerhets skull"!

Hur som helst kan vi nog vara överens om att rent hår inte är någon garanti för att slippa löss!
Använd inte lusschampo "för säkerhets skull"! Det är mycket viktigt att bara den som verkligen har löss i huvudet behandlas. Ju mer de olika preparaten används i samhället, desto större är risken att löss utvecklar motståndskraft mot dem!


Hur ser de ut?

De kan vara olika stora och de varierar även i färg. Storleken beror helt enkelt på i vilket stadium de befinner sig.
Färgen beror bl.a. på hur nära hudömsning de befinner sig. Har de just ömsat skinn är de mycket ljusa. Därefter mörknar de efter hand. Om de är fulla med blod eller avföring spelar också roll vad gäller färgen.


Hur ser äggen ut?

Det är svårt att bestämt säga vilken färg äggen har. Det varierar nämligen. När de är precis nylagda är de ljust gulvita. Ju närmare kläckning, desto mörkare blir de, och när de kläckts och den lilla lusen krupit ut ser äggskalen genomskinliga ut.
Eftersom äggen läggs tätt intill hårbotten kan man lätt räkna ut hur länge man haft sina löss. Hittar du kläckta ägg ca en centimeter från hårbotten var det ca en månad sedan de lades. Två centimeter från hårbotten - två månader, o.s.v..


De kläcks som pyttesmå kopior av sina föräldrar.

Som nykläckta är huvudlössen bara någon mm långa och rätt svåra att se. De är då dessutom så gott som genomskinliga. När de väl ätit sitt första mål mat (blod!) blir de lite mörkare och lättare att se.
Efter någon dag har de vuxit ur sitt första skinn och kryper ur det. Därmed har de blivit en storlek större. Ytterligare ett par gånger måste de byta skinn innan de är fullvuxna - och därmed könsmogna.

 


De fullvuxna honorna är större än hanarna. De kan bli ända upp till 4 mm långa! Då de parat sig börjar de lägga ägg, s.k. "gnetter". En lus lever ca 2 - 3 månader. Under den tiden kan en enda hona lägga mellan 150-300 ägg!

Äggen "cementeras" fast på hårstråna, nära hårbotten. Detta för att de behöver drygt +30 grader för att uttvecklas bra. Efter ca tio dagar kläcks de och efter ytterligare 9 - 10 dagar är lusen redan fullvuxen.


Hur vet man att man har löss?

Många tror att det första tecknet är klåda. Så behöver det faktiskt inte vara. Hos många personer ger lusbetten upphov till irriterande klåda, medan andra inte reagerar alls. Bäst är att vara uppmärksam om man vet att personer i ens omgivning drabbats. Be någon att då och då hjälpa dig att titta noga i hårbotten. Kamma dig med luskam över ett vitt handfat eller ett vitt papper.


Hur vet man om man har "gnetter"?

Har du löss kan du räkna med att du även har gnetter. Ett bra sätt att upptäcka dem är att dra med fingrarna utefter hårstråna bakom örat och i nacken, där lössen helst lägger sina ägg. Där är det varmt och gott. Håll fast stråna mellan fingrarna och dra långsamt från hårbottnen och ut mot hårtopparna. Upprepa detta strå efter strå... Har du löss i ditt hår känner du säkert att fingrarna inte löper friktionsfritt hela vägen. Har du gnetter i håret känner du dem säkert om du är noggrann.


Hur blir jag av med eländet?

På Apoteket kan du få råd om vilket sorts lusschampo du ska köpa och hur du ska använda det.
Det är inte nödvändigt att totalsanera hela huset. Gå inte runt och spruta insektsgift! Den som mår sämst av det är förmodligen du själv. Om några löss har hamnat i myssoffan eller någon annanstans överlever de bara något dygn.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0