Visste du det om Coca-Cola?

 

Coca-Cola uppfanns den 8 maj 1886 i Atlanta, Georgia, av stadens apotekare,

John Styth Pemberton.

 

Han ville hitta på en egen läskedryck som inte liknade någon annan. Efter  lidelsefullt arbete i ett rum innanför apoteket framställde han en blandning som innehöll framför allt extrakt av kolanötter, socker, lite koffein, extrakt av kokablad ur vilka kokainet tagits bort och vegetabiliska extrakt vars sammansättning fortfarande är en hemlighet.

 

Några månader senare råkade ett apoteksbiträde av en ren tillfällighet erbjuda en törstig kund Coca-Cola-koncentrat och sodavatten. I och med det hade man precis det som behövdes för att vägen  till framgång  skulle  stå öppen.

 

Fram till början av 1980-talet framställdes Coca-Cola helt enligt ursprungsreceptet, men då lanserades flera nya smaker, bl.a. den "nya", litet sötare colan, "lättcola" och Coca-Cola med körsbärssmak. I dag dricks det 300 miljoner Coca-Cola-flaskor och burkar över hela världen.

 

En ny Coca-Cola lanserades i maj 1985 i USA. I juli gjorde den en jordenruntfärd i ett rymdskepp. Det var den första läskedryck som serverats i rymden. Framställningen av denna cola, avsedd att sereras under tyngdlöshetesförhållanden, kostade Coca-Cola-bolaget 250 000 dollar.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0