Pajer - div tips




Degen bör vila i kylskåp minst 30 minuter för att mjölet ska svälla och degen bli lätthanterlig.

En lätt pensling med mjölk före gräddningen ger pajen vacker glans.

Gör gärna en stor sats pajdeg och frys in lagom stora tillplattade bitar för kommande behov.

Hantera pajdegar så lite som möjligt, om du vill ha spröd paj, och se till att matfettet är riktigt
kallt innan du börjar hacka samman det med mjölet.

För att undvika att degen rasar ner från kanten när pajskalet förgräddas kan man vika en remsa
av aluminiumfolie och trycka mot kanten som stöd.

Paj blir bäst om skalet förgräddas innan fyllningen läggs i. Ca 10 minuter i 225 grader brukar
bli lagom.

Pensla det ogräddade pajskalet med lite väl uppvispad äggvita innan du lägger i en bärfyllning,
så blir inte pajbottnen så blöt av bären.

När du gräddar täckta pajer är det viktigt att ångan kan pysa ut under gräddningen, annars
sprängs pajlocket. Klipp sönder ett papperssugrör i några bitar och stick ner dem genom deglocket
eller använd ett par makaronrör.

Ta iskallt vatten när du blandar vatten i en pajdeg. Kylan gör fettet i den stelare och pajen blir
sprödare.

Vill man ha en lite magrare pajdeg går det bra att byta ut lite av fettet mot keso eller kesella.

Byt ut några matskedar vatten i pajdegen mot vodka eller okryddat brännvin så får du ett sprödare
pajskal.

Pensla pajlocket med kallt vatten innan pajen sätts in i ugnen, så blir det sprött och lätt.

Smöret,
eller margarinet, ska vara kallt för att degen ska bli riktigt bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0