Svamp



  • Rensa svamp med bakpensel. Jorden som sitter vid roten skrapar man bort med en kniv - så lite som möjligt av den goda svampen ska ju gå till spillo.
  • Svamp ska tvättas under rinnande vatten annars suger de upp för mycket fuktighet.
  • Svamp fräser man i smör tills vätskan dunstat.


Champinjoner



  • Champinjoner gör du lättast rena genom att ta dem mellan dina kupade händer, hålla dem under rinnande kallt vatten och försiktigt rulla dem mot varanda.
  • Är champinjonerna små kan det vara lättare att skära dem i äggskäraren än med kniv. Lägg champinjonen med foten eller sidan uppåt eftersom hatten kan vara lite seg.
  • Välj champinjoner som ännu "står i knopp" om du köper färska. Hatten ska inte ha släppt från foten och de rosabruna skivorna ska inte synas.
  • Lägg aldrig färska champinjoner i vatten när du ska göra dem rena, de suger bara åt sig vatten och blir blöta.
  • Om champinjoner är för våta när de ska stekas blir de ångkokta i stället för brynta. Stek i riktigt het stekpanna och rör om hela tiden, så får du bästa resultatet.
  • Häll lite saft av en citron tillsammans med smöret i stekpannan när du bryner champinjoner, så blir de fastare och får fräschare färg.
  • Odlade champinjoner behöver sällan sköljas.


Kantareller



  • Rensa kantareller med brödpenseln. Stryk av penseln ibland mot hushållspapper. Skölj alrig kantareller, det tar bort det mesta av smaken som sitter ytligt.
  • Har man lyckan att hitta trattkantareller eller svart trumpetsvamp går dessa utmärkt att torka. De kan sedan bland annat användas som smaksättning i grytor och soppor. Då smular man ner lite svamp i rätten.

Trattkantareller                               Svart trumpetsvamp


Kommentarer
Postat av: Cina

Åh vilken härligt blogg med många bra tips.

Är det ok att jag länker hit från min egen blogg?

Vänliga hälsningar

Cina

2010-07-24 @ 06:55:23
URL: http://cinapics.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0