Pasta - div tips




Hållbarheten
för kokt spagetti eller annan pasta är 2 dagar i kylskåp. Rester kan lätt värmas
i lite kokande vatten, i mikron eller stekas upp på spisen. Kokt pasta kan även frysas in och
håller då i cirka 6 månader.

Skölj den färdigkokta pastan under varmt vatten - inte kallt - och låt sedan rinna av, så klibbar
den inte ihop.

Pasta kokar inte så lätt över om du lägger en klick smör i kokvattnet eller häller i ett par matskedar
matolja. Fettet hindrar dessutom pastan från att klibba ihop.

Enklaste pastakokningen: koka upp en stor gryta med saltat vatten, lägg i pastan, rör om, lägg
på ett lock och stäng av värmen. Låt stå i 15 minuter eller tills pastan är lagom mjuk.

Hemgjord pastadeg blir lättare att kavla ut om den först får ligga en halvtimme i en uppvärmd skål.



till 4 personer behöver du:

4 dl mjöl
1 msk kallt vatten
1 msk olja
4 ägg
1/2 tsk salt

Blanada mjöl, vatten, salt, olja & ägg i en matberedare.
Strö över lite mjöl.
Slå in den i plastfolie/plastpåse och låt den vila i kylen under 30 minuter.

Kavla ut degen tunt! (vänd ofta). Den sväller när du kokar den.
Du behöver mjöl för att degen inte ska klibba.
Skär ut olika former (längd, storlek, m m som du vill)
Koka i lättsaltat vatten 3-5 minuter och servera direkt

Vill du inte kavla ut degen för hand finns det s.k. pastamaskiner:



Pröva att fritera makaroner eller spagetti, det smakar mycket gott. Koka dem först i osaltat vatten
och låt dem droppa av innan friteringen.

Lycka till!


Kommentarer
Postat av: JL

Eftersom olja och vatten inte blandas spelar det ingen roll för pastan om man häller olja i vattnet när det kokar. Oljan kan möjligtvis hindra att det kokar över, men det kommer aldrig i kontakt med pastan och påverkar därför inte alls huruvida pastan klibbar ihop eller inte.



Bästa sättet att se till att pastan inte klibbar ihop är genom att blanda den med såsen alternativt blanda i lite olja/smör efter man hällt av det mesta av vattnet.

2012-02-18 @ 19:55:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0