Barnens favoritmaträtter
Barnens favoriter - 10 i topp
1. Spagetti med köttfärssås
2. Tacos
3. Kyckling med ris
4. Pannkakor med sylt
5. Lasagne
6. Korv och makaroner
7. Pizza
8. Köttbullar och potatismos
9. Korv Stroganoff
10. Blodpudding med lingonsylt
(Enligt Coops intervjuer av 13 447 medlemmar om deras barns matvanor)
Spagetti med köttfärssås
för ca. 2 personer
400 g köttfärs eller tofu
1 liten lök
1 ½ dl vatten
½ burk krossade tomater
oregano
salt och peppar
smaksätt med ketchup
Sätt på vatten till spagettin. Bryt sönder spagetti i mindre bitar och lägg i kokvattnet.
(Ju mindre barn desto mer mosar man spagetti. Barn över 8 månader klarar längre bitar).
Hacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen.
Tillsätt resten och låt småputtra under ca 10min.
För äldre barn och vuxna:
tillsätt vitlök, paprikapulver, chili och eventuellt lite buljong och en skvätt rödvin. Låt koka ett tag till.
Du kan även ha grönsaker och svamp i om så önskas.
Tacos
för ca. 4 personer
800-1000 g nötfärs/tofu
En burk mild taco-sås
ca 1-2 dl riven ost
1 hackad lök
1 hackad avokado
1 grön paprika
1 gul paprika
1 röd paprika
1 hel gurka
4 st hackade tomater
2 dl majs
1 isbergssallads-huvud
gräddfil
1 paket stora, mjuka tacobröd
skål med små taco-chips
Kyckling med ris
för ca. 4 personer
1 hel kyckling
salt eller örtsalt
evtl. paprikapulver
ris
vatten
salt
Gnid in kycklingskinnet med kryddorna.
Grilla i 175 graders ugn eller på utegrillen.
(minst 1 timme! – köttet får inte vara rosa utan den ska vara vit)
Om du grillar i ugnen tar du ut och öser kycklingen ett par gånger.
På slutet av grillningen brukar jag hälla ”kycklingsaften” som finns
i pannan under kycklingen (om du grillar i ugn) i en kastrull.
Den ger kyckling-smak till såsen.
Sås:
gör en vanlig gräddsås (pulver) men
ta saften av kycklingen (se ovan) och hälften av vätskan som står på påsen.
Jag brukar använda vatten.
Koka riset en halv timme innan kycklingen är klar.
Mät upp riset i kastrullen. Häll därefter på vattnet och saltet. (kolla på risets förpackning)
Ställ kastrullen på plattan och låt vattnet koka upp.
Sänk därefter värmen och låt riset sjuda i ungefär 20 minuter.
Kontrollera så att allt vatten kokat in. Koka annars ytterligare en stund.
Ta kastrullen av värmen och låt den stå med locket på i 5-10 minuter.
Fluffa upp riset med en gaffel före servering.
Kyckling kan tillagas i 1000 olika varianter.
Kokt, stekt, wokad, grillad, i gryta m.m.
Alla har sina favoriter.
Pannkakor med sylt
8-10 st
2 1/2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
2-3 msk smör
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resterande mjölk, ägg och salt. Smält smör i en stekpanna och häll ner i smeten. Grädda tunna pannkakor i stekpannan.
Servera med sylt och grädde.
Lasagne
för ca. 4 personer
10 st lasagneplattor
Såsen:
1-2 gul lök
1 msk margarin
300 g köttfärs/tofu
1 burk krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar
ca 3 dl riven ost
2 dl crème fraiche
3 dl mjölk
1 tsk basilika/oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Koka pastan enligt anvisning.
Värm ugnen till 225°.
Skala och hacka löken. Låt margarinet bli ljusbrunt i en stekpanna.
Fräs lök och färs. Lägg eventuellt över i en gryta.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärningar och örtkrydda.
Koka såsen några minuter.
Blanda i crème fraiche och mjölk.
Koka på svag värme ett par minuter. Rör ner ungefär hälften av osten.
Tillsätt salt och peppar.
Varva lasagneplattor och sås i en ugnssäker form.
Börja och avsluta med sås.
Strö över resten av osten.
Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Servera med en blandad sallad eller någon kokt grönsak
Korv och makaroner
Stek valfri korv
Makaroner:
Kokar upp vatten och salt
häll i makaroner
koka sedan enligt anvisningar på paketet
vill du ha stuvade makaroner
gör så här:
5 dl makaroner
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen.
Slå av vattnet i ett durkslag och häll tillbaka makaronerna i kastrullen.
Rör ner vetemjölet och tillsätt mjölk och grädde.
Koka under omrörning 3-5 min. Smaka av med salt och peppar.
Pizza
Pizza Vesuvio är grunden till alla pizzor.
Sedan lägger man på det man tycker om.
Pizzadeg:
25 g jäst
2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
½ tsk salt
2 dl durumvetemjöl
4-5 dl vetemjöl
Vesuviofyllning:
1-2 dl tomatsås
200 g kokt skinka, skivad eller nåt vegetariskt
2-3 dl riven ost
torkad oregano
1-2 färska tomater, skivade
Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa minst i en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tips: du kan också köpa färdig pizzadeg med sås på ICA
Kavla ut degen.
Lägg degen på ungsplåtar som är smorda eller med bakplåtspapper.
Bred ut tomatssås på botten.
Strö ut skinkan eller vad du nu vill ha på pizzan.
Lägg på tomater
Strö över ost och oregano.
Grädda mitt i ugnen c:a 10 minuter
Köttbullar och potatismos
för ca. 4 personer
600 g köttfärs eller tofu
1 gul lök
1,5 dl ströbröd
2,5 dl mjölk
1 ägg
salt och peppar
Sås:
3 dl grädde
3 msk kalvfond
1 msk maizena
1 tsk soja
Potatismos:
800 g potaits
2 dl mjölk
liten klick smör
Blanda ströbröd med mjölk i en stor bunke. Låt stå och dra.
Skala och koka potatis mjuk.
Skala och finhacka lök.
Hetta upp matfett i panna på medelvärme. Fräs löken glansig i 3-5 minuter. Ta ur.
Blanda färs med lök + ägg i bunke. Blanda väl, gärna i en matberedare.
Smaka av med salt och peppar. Späd med mjölk om smeten är för fast.
Rulla små köttbullar mellan handflatorna. (skölj händerna under kallt vatten då går det bättre)
Hetta upp matfett i panna på medelhög värme och lägg i bullarna.
Skaka pannan då och då så att bullarna blir fint brända runt om.
Häll grädde, kalvfond och lite soja i en kastrull. Koka upp och tillsätt maizena.
Låt koka i cirka 5 minuter till lagom tjocklek. Smaka av med steksky, salt och peppar.
Häll bort vattnet från potatisen. Rör ner smör och mjölk till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med lingonsylt
Korv Stroganoff
för ca. 4 personer
4 portioner ris
400 g falukorv , strimlad eller veg. korv
2 gula lökar , finhackade
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
1 msk olja till stekning
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Fräs korven i oljan i en kastrull ca 5 minuter.
Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt grädde, vatten, tomatpuré och kinesisk soja. Koka ca 10 minuter.
Red ev. av med vetemjöl eller maizenaredning.
Smaka av med salt och peppar.
Servera ris och sallad vid sidan om.
Blodpudding med lingonsylt
köp ett paket
Skiva och stek blodpuddingen i stekpannan
Serverar med lingonsylt och en god sallad
Smaklig måltid!