Barnens favoritmaträtter

Barnens favoriter - 10 i topp

1. Spagetti med köttfärssås
2. Tacos
3. Kyckling med ris
4. Pannkakor med sylt
5. Lasagne
6. Korv och makaroner
7. Pizza
8. Köttbullar och potatismos
9. Korv Stroganoff
10. Blodpudding med lingonsylt

 

(Enligt Coops intervjuer av 13 447 medlemmar om deras barns matvanor)

 

 

Spagetti med köttfärssås


 

för ca. 2 personer


400 g köttfärs eller tofu

1 liten lök

1 ½ dl vatten

½ burk krossade tomater

oregano

salt och peppar

smaksätt med ketchup

 

Sätt på vatten till spagettin. Bryt sönder spagetti i mindre bitar och lägg i kokvattnet.

(Ju mindre barn desto mer mosar man spagetti. Barn över 8 månader klarar längre bitar).

Hacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen.

Tillsätt resten och låt småputtra under ca 10min.

 

För äldre barn och vuxna:

tillsätt vitlök, paprikapulver, chili och eventuellt lite buljong och en skvätt rödvin. Låt koka ett tag till.

Du kan även ha grönsaker och svamp i om så önskas.




Tacos


 

för ca. 4 personer

 

800-1000 g nötfärs/tofu

En burk mild taco-sås
ca 1-2 dl riven ost
1 hackad lök
1 hackad avokado
1 grön paprika
1 gul paprika
1 röd paprika
1 hel gurka
4 st hackade tomater
2 dl majs
1 isbergssallads-huvud
gräddfil
1 paket stora, mjuka tacobröd
skål med små taco-chips




Kyckling med ris


 

för ca. 4 personer

 

1 hel kyckling

salt eller örtsalt

evtl. paprikapulver

ris

vatten

salt

 

Gnid in kycklingskinnet med kryddorna.
Grilla i 175 graders ugn eller på utegrillen.

(minst 1 timme! – köttet får inte vara rosa utan den ska vara vit)

Om du grillar i ugnen tar du ut och öser kycklingen ett par gånger.

På slutet av grillningen brukar jag hälla ”kycklingsaften” som finns

i pannan under kycklingen (om du grillar i ugn) i en kastrull.

Den ger kyckling-smak till såsen.


Sås:

gör en vanlig gräddsås (pulver) men

ta saften av kycklingen (se ovan) och hälften av vätskan som står på påsen.

Jag brukar använda vatten.


Koka riset en halv timme innan kycklingen är klar.

Mät upp riset i kastrullen. Häll därefter på vattnet och saltet. (kolla på risets förpackning)

Ställ kastrullen på plattan och låt vattnet koka upp.

Sänk därefter värmen och låt riset sjuda i ungefär 20 minuter.

Kontrollera så att allt vatten kokat in. Koka annars ytterligare en stund.

Ta kastrullen av värmen och låt den stå med locket på i 5-10 minuter.

Fluffa upp riset med en gaffel före servering.


Kyckling kan tillagas i 1000 olika varianter.

Kokt, stekt, wokad, grillad, i gryta m.m.

Alla har sina favoriter.




Pannkakor med sylt


 

8-10 st

2 1/2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
2-3 msk smör


Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resterande mjölk, ägg och salt. Smält smör i en stekpanna och häll ner i smeten. Grädda tunna pannkakor i stekpannan.


Servera med sylt och grädde.

 

 


Lasagne

 

 

för ca. 4 personer

 

10 st lasagneplattor

 

Såsen:
1-2 gul lök
1 msk margarin
300 g köttfärs/tofu
1 burk krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar
ca 3 dl riven ost
2 dl crème fraiche
3 dl mjölk
1 tsk basilika/oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

 

Koka pastan enligt anvisning.

Värm ugnen till 225°.
Skala och hacka löken. Låt margarinet bli ljusbrunt i en stekpanna.
Fräs lök och färs. Lägg eventuellt över i en gryta.

Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärningar och örtkrydda.

Koka såsen några minuter.
Blanda i crème fraiche och mjölk.
Koka på svag värme ett par minuter. Rör ner ungefär hälften av osten.

Tillsätt salt och peppar.

Varva lasagneplattor och sås i en ugnssäker form.
Börja och avsluta med sås.

Strö över resten av osten.


Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Servera med en blandad sallad eller någon kokt grönsak




Korv och makaroner


 

Stek valfri korv

 

Makaroner:

Kokar upp vatten och salt

häll i makaroner

koka sedan enligt anvisningar på paketet

 

vill du ha stuvade makaroner

gör så här:

5 dl makaroner
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen.

Slå av vattnet i ett durkslag och häll tillbaka makaronerna i kastrullen.

Rör ner vetemjölet och tillsätt mjölk och grädde.

Koka under omrörning 3-5 min. Smaka av med salt och peppar.




Pizza

 


Pizza Vesuvio är grunden till alla pizzor.

Sedan lägger man på det man tycker om.

 

Pizzadeg:

25 g jäst

2 dl kallt vatten

2 msk olivolja

½ tsk salt

2 dl durumvetemjöl

4-5 dl vetemjöl

 

Vesuviofyllning:

1-2 dl tomatsås

200 g kokt skinka, skivad eller nåt vegetariskt

2-3 dl riven ost

torkad oregano

1-2 färska tomater, skivade

 

Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och nästan allt mjöl.

Arbeta ihop till en smidig deg.

Låt jäsa minst i en timme.


Sätt ugnen på 200 grader.

 

Tips: du kan också köpa färdig pizzadeg med sås på ICA

 

Kavla ut degen.

Lägg degen på ungsplåtar som är smorda eller med bakplåtspapper.

Bred ut tomatssås på botten.

Strö ut skinkan eller vad du nu vill ha på pizzan.

Lägg på tomater

Strö över ost och oregano.

 

Grädda mitt i ugnen c:a 10 minuter




Köttbullar och potatismos


 

för ca. 4 personer

 

600 g köttfärs eller tofu

1 gul lök

1,5 dl ströbröd

2,5 dl mjölk

1 ägg

salt och peppar

 

Sås:

3 dl grädde

3 msk kalvfond

1 msk maizena

1 tsk soja



Potatismos:

800 g potaits

2 dl mjölk

liten klick smör



Blanda ströbröd med mjölk i en stor bunke. Låt stå och dra.

Skala och koka potatis mjuk.

Skala och finhacka lök.

Hetta upp matfett i panna på medelvärme. Fräs löken glansig i 3-5 minuter. Ta ur.

Blanda färs med lök + ägg i bunke. Blanda väl, gärna i en matberedare.

Smaka av med salt och peppar. Späd med mjölk om smeten är för fast.

Rulla små köttbullar mellan handflatorna. (skölj händerna under kallt vatten då går det bättre)

Hetta upp matfett i panna på medelhög värme och lägg i bullarna.

Skaka pannan då och då så att bullarna blir fint brända runt om.

Häll grädde, kalvfond och lite soja i en kastrull. Koka upp och tillsätt maizena.

Låt koka i cirka 5 minuter till lagom tjocklek. Smaka av med steksky, salt och peppar.

 

Häll bort vattnet från potatisen. Rör ner smör och mjölk till lagom konsistens.

Smaka av med salt och peppar.

 

Servera med lingonsylt




Korv Stroganoff

 

 

för ca. 4 personer

 

4 portioner ris
400 g falukorv , strimlad eller veg. korv
2 gula lökar , finhackade
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
1 msk olja till stekning

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Fräs korven i oljan i en kastrull ca 5 minuter.

Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt grädde, vatten, tomatpuré och kinesisk soja. Koka ca 10 minuter.

Red ev. av med vetemjöl eller maizenaredning.

Smaka av med salt och peppar.

Servera ris och sallad vid sidan om.

 

 


Blodpudding med lingonsylt

 

 

köp ett paket

 

 

Skiva och stek blodpuddingen i stekpannan

 

Serverar med lingonsylt och en god sallad

 

Smaklig måltid!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0