Brännässlor



En vitamin och näringsbomb
Förutom A, B och C-vitaminer innhåller nässlorna massor av mineraler som järn, kalcium,
zink och magnesium till exempel.  I många avseenden utgör det en stor del av dagsbehovet.
Det skiljer sig dock i behov mellan män och kvinnor. Nässlan är dessutom full med antioxi-
danter, växtöstrogener och klorofyll.

När kan nässlorna skördas?
Det beror på vad de skall användas till. I sallader och soppor är det bäst med de första skotten
på våren. För olika användning kan man skörda hela säsongen. För torkning från maj till slutet
av juni beroende var i landet man bor. Skördar du på samma plats skall växten klippas ner till
nedersta blodrosetten för att ge nys späda skott.

Användningsområden enligt gammal folktro

  • Nässelsoppan - en riktig klassiker
  • Nässelsallad
  • Nässelpannkaka
  • Nässellåda
  • Nässelmos
  • Nässelbröd
  • Nässelte
  • "Brännvin" - sägs hjälpa mot halsbränna, mag och tarmsår
  • Vårttonicum

  • Mot sommarförkylningar
  • Mot mjäll och håravfall
  • Mot fet hud
  • Mot urin- och leverstörningar
  • Mot mag- och tarmkatarr
  • Mot reumatism
  • Mot sjukdomar i andningsorganen
  • Reglerar blodsockret
  • Stoppar blödningar
  • Löser problem med skvaller och svartsjuka

  • Mot bladlöss (en hink fylld med nässlor, slå på kokande vatten som får stå ett par veckor med omröning)
  • Växtfärgning som ger en gulgrön färg före blomning
  • Mat till hönsen för att de skall värpa hela vintern
  • Gödselvatten
  • Kräftföda tillsammans med havregrynsgröt
  • Väva tyg
  • Tillverka fisknät
  • Tillverka snören
Torkade nässlor
Nässla torkas i rumstemperatur med stjälkar o blad i knippe. Sedan mixas o mals de till ett pulver som du
kan använda dagligen. Pulvret förvaras bäst i en glasburk eller papperspåse i ett mörkt utrymme. Ät en tesked om dagen utspritt över dagen. Strö det på smörgåsar, gröt eller fil. Nässelpulvret fungerar som ett alternativ till multivitamin- och mineraltabletter.

Nässelsoppa

2 l späda nässelskott
3 dl vatten
2 msk smör
2 msk mjöl
Salt och vitpeppar
1 l grönsaksbuljong
hårdkokta ägghalvor

Koka bladen mjuka i 3 dl vatten i ca 5 minuter.
Pressa ur vattnet och hacka bladen.
Gör en redning på mjöl och smör.
Späd sedan med grönsaksbuljongen.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med en ägghalva och njut av våren.

Nässel Snaps

Plocka späda nässelblad i en glasburk. Fyll på med brännvin. Låt dra en vecka, filtrera och
späd efter behag. Passar bra till vårens första nässelsoppa.

Huskur
Te på färska blad lindrar vid gikt, reumatism och artrit.
Tillagade brännässlor ger mycket järn.
Teet hjälper också till vid starka mensblödningar.
Stark infusion kan användas som hårsköljning för att stärka hårbotten o motverka mjäll.

Häll mjölk på huden där du bränt dig på brännässlor, så går smärtan snart över.

Nässelbröd (3 st)
Värm 1 liter filmjölk och 2 msk olja till ca 37 grader och rör ut 75 g jäst i vätskan.
Blanda 2 dl förvällda nässlor, 2 dl vetegroddar, 1 l grahamsmjöl, 1 tsk salt, 5 dl vetemjöl och
ca 5 dl rågmjöl och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa till dubbel storlek och fördela sedan degen i smorda 1½-litersformar.
Låt jäsa ca 30 min. Grädda i 200 grader i ca 50 min.

Tips: Man kan köra nässlorna i en mixer

Smaklig måltid!



Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej!

Ett litet tips!

Om du gillar tv så finns det en nystartad tvsida som heter:

http://tvminnen.blogg.se

Du kan själv vara med och tycka till och påverka vad det ska stå om där.

2010-05-17 @ 15:23:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0