Såser



Att misslyckas med såsen kan hända vem som helst. Antingen blir den för tunn eller
för tjock eller det blir klumpar i den.

Men det mesta går att klara av med enkla små knep.

Vidbränd sås
Häll genast över den i en annan kastrull och se till att inget av det vidbrända följer med.
Hacka en lök och lägg i en såssil, häll såsen genom så slipper du den brända smaken.

För tjock sås

Gör den tunnare med grädde, mjölk eller vatten.

För tunn sås
Rör ut en tsk mjöl, potatismjöl eller potatismospulver i lite kallt vatten. Häll i under vispning
och låt koka upp.

Klumpar
Häll såsen genom en sil.

Blev det en liten skvätt grädde kvar?
Släng den inte utan frys in den som tärningar. En tärning i vardagssåsen gör susen.

Hollandaisesås/Bearnaisesås

Om Hollandaisesåsen/Bearnaisesåsen skär sig, ta snabbt upp den ur vattenbadet och rör i
lite krossad is så går den ihop igen.

Vita såser
Vanliga vita såser kan man med fördel förbereda och ta fram när de behövs.
Blanda en kopp mjöl med en kopp smör och frys in blandningen i små portioner (istärningsstorlek)
förpackad i plast. När man sedan behöver göra sås tar man en portion till en kopp mjölk, vatten eller
grädde och låter det koka upp. Smakar av med kryddor. Klart.

Om man vill reda en sås med yoghurt i stället för grädde går det bra om man först rör ner
lite mjöl i yoghurten.

Släng inte bort rester av stekskyn. Frys istället in den i små portioner och använd den i
matlagningen.

Smaksätt såsen gärna med grädde, vin, konjak, créme fraiche eller färska bladkryddor.
Kryddorna tillsätter man först mot slutet, så behåller de sin smak bättre.


Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0