Grönsaker - tips (del 1)



En avocado mognar mycket fort om man lägger den på en varm plats,
t ex på ett element, i en brun papperspåse.

Mogen avocado förvaras lämpligast i kylskåpets grönsakslåda.




Den ibland bittra smaken försvinner om man lägger auberginen en
stund i saltat vatten innan den tillagas.





Blomkålen håller sig vit och fin under kokningen om du häller lite
mjölk i kokvattnet.

Ännu bättre smak på blomkålen får man om några av de gröna bladen
får koka med.

Blomkål smakar bäst om den tillagas med detsamma men kan förvaras
i kylskåp. skär då av den gröana blasten och skär av stocken längs med
kålhuvudet. slå in kålen i aluminiumfolie lite löst så att luft kommer till
så håller den flera dagar.

Blomkålslukten
försvinner nästan helt om du låter några oskalade
valnötter koka med i vattnet. Hjälper även mot annan kållukt.




Lägg ett par skivor torrt bröd i vattnet när du kokar broccoli, så
luktar det inte så mycket under kokningen. Hälper även mot kållukt.

Broccoli bör kokas stående upprätt i kastrullen. Blommor och stjälkar
blir då lika mjuka.

Broccolistjälkarna
blir färdigkokta lika snabbt som blomställningarna
om du skär ett X i stjälken från basen ända upp till de små bukettstjälkarna.




Grön- och rödkål bör liksom brysselkål först utsättas för frost
innan man använder den. Man kan hjälpa naturen på traven genom
att lägga den nyskördade kålen ett par timmar i frysen innan den kokas.




Glöm inte bort vitkålen för den är en billig C-vitaminkälla. Lätt att
variera är den också och en god ersättning på vintern för den dyra
salladen.

Kål förvarar man bäst i kylskåp där den håller sig fin i åtskilliga dagar.




Grönsallat och selleri blir snabbt spänstig och fräsch om du lägger dem i en
skål med kallt vatten tillsammans med några skivor rå potatis.

Du kan fräscha upp vissen grönsallat genom att lägga den i en stor skål
med kallt vatten och saft av en citron. Ställ skålen i kylskåpet en timme.
Skölj sedan hastigt med först varmt vatten och sedan isvatten med litet
äppelcidervinäger i.




Koka inte kronärtskockor i en kastrull av järn eller aluminium,
det gör kastrullen grå.

Kronärtskockor behålller färgen om man en timme före kokningen
ställer den upprätt i kallt vatten med lite ättika i.

Kronärtskockor håller sig fräscha  4-5 dagar i kylskåp om man lindar in
dem (otvättade) i en fuktig handduk och lägger alltihop i en plastpåse.

Hindra kronärtskockorna från att missfärgas under kokningen genom
att ställa dem i klallt vatten med en matsked vinäger i en timme före
kokningen. Eller doppa den putsade bottnen i citronsaft.





En nypa socker i vattnet när man kokar morötter gör att smaken
framträder bättre.



Bevara den fina färgen på grönsakerna
genom att tillsätta en
nypa bakpulver i kokvattenet.




En äggskärare duger inte bara till att skära ägg utan är även utmärkt att
snabbt och enkelt skära champinjoner och kokt potatis med till salladen.





Salladsdressing
är inte bara gott. Fettet i den behövs för att kroppen
ska kunna tillgodogöra sig A-, D-, E- och K-vitaminerna i grönsakerna.

Ha inte salt i salladsdressingen om du häller på dressingen i förväg.
Saltet får grönsalladen att vissna och mista sin spänst och frasighet.
Använd antingen en saltfri dressing med möjlighet att salta direkt på
tallriken eller ställ fram sallad och dressing var för sig på bordet.


Fortsättning följer....


Kommentarer
Postat av: B I B S E S -Sandra

kul blogg.



komenter tilbake

2010-05-05 @ 20:55:46
URL: http://bibses.blogg.no

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0