AkneAkne börjar när talgköttlarna producerar för mycket talg (sebum) som utsöndras genom porerna.


Talgen för med sig rester av döda celler, men vid överproduktion blockeras porerna av en klibbig massa av talg och döda celler. När detta händer förvandlar bakterierna, som normalt finns på hudytan, massan till beståndsdelar, som irriterar och spränger små köttlar och orsakar inflammation och otrevliga varhärdar.

De vanligaste orsakerna är emotinell stress och ökad aktivitet av manliga könshormoner. Dessa hormoner stimulerar talgkörtlarna, vanligtvis i ansiktet, på skuldrorna, ryggen och bröstet. De är särskilt aktiva under puberteten. Pojkarna har större benägenhet för akne än flickor, därför att de har högre manliga könshormoner.
Men många flickor drabbas också, vanligen veckan före mensen.

De som drabbas av akne bör skära ner på raffinerada kolhydrater, som finns i sockerrik mat, fet och stekt mat som hamburgare och pommes frits, saltade chips, lälskedrycker och choklad.

Ni bör äta istället fullkornsbröd, färsk frukt och färska grönsaker, magert kött och måttliga mängder fleromättade oljor. Tillför Zink i form av skaldjur, nötter, magert kött och skinnfri fågel.

Vitamin A, som bidrar till att hålla huden i god form, finns riktligt i lever och ägg, medan betakarotin, som kroppen omvandlar till vitamin A, förekommer i mörkgröna eller orange grönsaker, som spenat och morötter, och i orange frukter som aprikoser.

Flera av B-vitaminerna, som normalt tillförs i en välbalanserad kost, anses förhindra uppkomsten av pormaskar och göra huden mindre fet.

Brist på vitamin C däremot gör att man blir mer mottaglig för infektioner.

Vitamin E, som finns i vetegroddar, ägg och kallpressade vegetabiliska oljor, bidrar till läkningen av huden.Kommentarer
Postat av: Erik

ska helt klart testa tipsen

2011-06-03 @ 22:05:50
URL: http://aknefri.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0