Dukning



Så ska man duka ett bord enligt alla konstens regler...(bilden till en fyrarätters middag)

Huvudreglerna för placeringen av bestick är:
  • Knivar och skedar ska ligga höger sida om tallriken och gafflarna pa vänster sida.
  • Besticken placeras alltid i den ordning de kommer att användas: man går utifrån och inåt.
  • Gafflar placeras med spetsarna vända uppåt och knivar ska ligga med eggen inåt.
  • Om måltiden ska avlutas med en dessert eller frukt som äts med speciella knivar och gafflar bärs dessa i allmänhet in tillsammans med frukten.
Dessa regler gäller vid alla måltider vid sittande bord, oavsett hur formella eller informella de är och oavsett hur många rätter som serveras.

Den enda vanliga variationen är att placera dessertskeden och gaffeln ovanför tallriken - ofta för att spara bordsutrymme. Lägg skeden ovanför gaffeln med skaftet åt höger. Gaffeln ska vara vänd åt andra hållet.

Porslin och glas
Placera assietter för sallad eller kuvertbröd till vänster om tallriken. Om du tänker servera en rätt som måste ätas med fingrarna ska du ställa fram sköljkoppar med varmt vatten och en citronskiva.

Om du tänker servera ett enda vin ställer du vinglaset rakt ovanför spetsen på köttkniven.

Om det ska vara mer än ett vin ställer du fram olika glas för de olika vinerna i den ordning de kommer att användas.

Rödvinsglas är vanligen större än vitvinsglas.




En enkel vikt servett läggs på assietten eller bredvid glasen. Om den är bruten på ett konstfullt sätt placeras den mitt på tallriken eller på assietten.

http://www.duni.com/sv/Forhemmet/Dittbord/Servettvikningar/


Bestick


1. Smörkniv
2. Förrätt, gaffel
3. Förrätt, kniv
4. Soppsked
5. Matsked
6. Huvudrätt, gaffel
7. Huvudrätt, kniv
8. Fiskgaffel
9. Fiskkniv
10. Dessertsked
11. Kakgaffel
12. Tesked






Gående bord
(självservering från bord eller buffé med framdukade maträtter)
  • Rulla in varje uppsättning kniv och gaffel i en servett.
  • Lägg dem nära tallrikarna så att gästerna kan ta dem innan de går vidare till maten.
  • Placera även dessertskedar och gafflar nära efterrättstallrikarna.
  • Glas och drycker placeras intill varandra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0