Fänkål



Fänkål är verkligen en mångsidig växt. Alla delar kan användas i matlagning.
Fröna har varit populära sedan antiken både som krydda och hjälpmedel.

Det finns två sorters fänkål:
den knubbiga grönsaksfänkålen och den smala fänkålsroten.

Nästan alla delar av båda sorterna kan användas i matlagningen men det är fröna som är omskrivna
för sina medicinska egenskaper.

Grönsaksfänkålen har en hård, uppvsvälld, köttig kropp med knaprig konsistens och en utpräglat
lakrits-/anissmak. Den äts rå i sallader men kan också kokas eller bräseras. Grönsaksfänkålen har
mörktgröna långsmala stjälkar och fjäderlika blad. Den uppfriskande och goda anissmaken passar väl
till fisk och skaldjur.

Fänkål innehåller betakarotin - vilket kroppen omvandlar till vitamin A - och folsyra som är nödvändigt
för blodbildningen men den kan ha högt nitratinnehåll.




Fänkålsfrön

De är väldoftande och en av världens äldsta kryddor. Inom folkmedicinen runt om i världen
har de länge använts till te som bot för en rad matsmältningsbesvär från hicka till kolik.
Däremot kan frön stimulera menstruationen och de bör därför undvikas under graviditeten.

Fänkålste har en uppfriskande smak och kan hjälpa mot gasbildning och uppblåst mage.
Den är även bra till ögonkompresser.

I Indien tuggas rostade fänkålsfrön efter måltider för att förebygga dålig andedräkt och hjälpa
matsmältiningen.

I Grekland och Rom åt man fröna för att undvika fetma. De minskar hungerkänslor.

Såväl greken Hippokrates som den engelske örtkloke Nicholas Cupeper (2000 år senare)
rekommenderade en kopp fänkålste om dagen för att stimulera mjölkproduktionen hos
ammande mödrar.

Amningste
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk anisfrön
1 tsk kumminfrön
i 2 dl - 1/2 liter vatten.

Stöt fröna något så de öppnar sig och aromen och de verksamma ämnena lättare kommer ut.
Koka upp vattnet med fröna i och låt sjuda i ca 10-15 minuter.


En tesked kallt, svagt fänkålste kan användas mot magknip hos barn och till barn vid
tremånaderskolik (kramplösande, gasdrivande, aptitstimulerande).





Fänkålsnubbe

(bra efter maten för matsmältningen)

Brännvin special 
Lägg en halv dl fänkålsfrön i en stekpanna och rosta några minuter.
Blanda med brännvinet.
Låt stå några veckor – vänd då och då.
Gillar du kummin är det också gott i.
Smaksätt evtl. med lite vit sirup.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0