Hemmagjord kryddat snaps




Det är lätt att göra sitt eget kryddat brännvin. Här kommer några recept:

Rönnbärssnaps
1 fl brännvin
1 kkp frostnupna rönnbär

Skölj rönnbären och lägg dem i brännvinet.
Låt det hela dra en vecka innan du provsmakar.

Känns brännvinet för syrligt tillsätter man ett par teskedar honung.
Låt flaskan stå till jul.
Rönnbärsbrännvinet får härlig gulröd färg.




Ingefärsbrännvin
Skala en bit färsk ingefära och skär den i skivor.
Slå över ett par dl brännvin och låt stå en vecka.
Smaka av genom att fylla på ytterligare brännvin.



Slånbärssnaps
1 fl brännvin
2 kkp frostnupna slånbär

Låt bären dra i brännvinet i två veckor.
Provsmaka.
Lagra sedan fram till jul.
Servera det rödskimrande slånbärsbrännvinet
.


Dillbrännvin
Stoppa ett par kvistar krondill på flaska och häll över brännvin.
Låt stå en några dagar.

Det går bra även med torkade dillfrön som stötts i mortel och eventuellt färsk dill.
Tag då ut färskdillen efter ett par dagar.


Gammeldansk Bitter

15 sötmandlar
1 vaniljstång
3 hela kardemummor
6 nejlikor
1 muskotnöt
10 svartpepparkort
15 kryddpepparkorn
75 cl Brännvin Special

Kryddorna kan krossas lätt i en mortel.
Låt det hela dra i minst en vecka.


Svartvinbärs- och blåbärsbrännvin
Skölj bären, fyll en glasburk med bär och slå över brännvin.
Låt stå minst en vecka men gärna längre.
Sila ifrån bären och sedan kan essensen stå i flera månader.
Skilj ifrån bottensatsen innan essensen blandas med lika mycket brännvin.



Kumminsnaps
2 msk hel kummin
1 msk hel fänkål
1/2 msk hel anis
1/2 tsk honung
70 cl sprit.

Lägg ner fänkål, kummin och anis i en flaska med sprit och skruva på korken.
Skaka flaskan några gånger (en gång i halvtimmen) så kryddorna blandas.
Efter ca 2 timmar silas kryddorna bort och den kryddade spriten filtreras genom ett kaffefilter.
Efter filtreringen tillsätts honung.


Flädersnaps
5 fina blommor fläder
70 cl brännvin special, en flaska
1 tsk socker (valfritt)

Lägg fläderblommorna i en glasburk, flaska eller liknande.
Häll på halva flaskan brännvin special så att det täcker och förslut.
Låt fläderessensen stå och dra 3 dagar.
Vänd då och då.
Fläderessensen ska få en gul färg och stor doft och smak av flädern.
Ta upp eller sila bort fläderblommorna.
Fläderessensen späder du sedan med brännvin eller vodka till önskad smak.


Snaps med brödkryddor
1 rågad tesked brödkryddor (finns på ICA)
1 helflaska brännvin
1 eller 2 sockerbitar.
Sila bort kryddorna i melittafilter när du tycker att det är lagom.
Bör stå minst 3 dygn och max 1 vecka.
Smaken påminner om aquavit.


Lycka till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0