Kandisocker eller Candysocker




När jag var barn så fanns det sockerklumpar som såg ut som glas. Man kunde köpa

stora eller små bitar, på snöre eller i påse. De kallades Kandisocker.


Kandisocker är rörsocker i stora kristallklumpar, dvs råsocker som inte krossats eller pulvriserats.
Kandis­socker förekommer både vitt, ljusbrunt och brunt. Sockret är smakrikare än vanligt vitt socker,
med en lätt karamellsmak.

Kandisocker användes förr som sötsak och kunde köpas i speceributiken fastsatta klumpvis på ett snöre.
Kallades även för bröstsocker och användes som huskur t.ex. vid ont i halsen.
Numera förekommer kandisocker ibland som "sockerbitar" eller som grovt strösocker till te och kaffe.

Även som godis kan man köpa dessa på marknader eller i specialbutiker.

 

Vill du prova göra såna hemma har jag ett recept här:

Du behöver:

- 250 ml vatten
- 650 g socker (brun eller vit)
- En kastrull
- Träpinnar typ grillpinnar eller ulltrådar bundna på en pinne
- En glasburk som tål hetta
- En massa tålamod


Gör så här:

  • Först hettar du upp vattnet så det nästan kokar.
  • Häll i sockret och rör så länge tills all socker har löst upp sig och det har bildats en tjock sirup.
  • Fyll denna sirup i glasburken som bör stå på disktrasan så att den inte spricker.
  • Låt det svalna några minuter.
  • Nu kan du sticka ned träpinnar eller ulltrådar som hänger ned från kanten.

Vill man få olika färger på candysockret måste man hälla i någon droppe karamellfärg/livsmedelsfärg

och göra de i olika glas. En för varje färg. Man kan även tillsätta någon smakarom, typ citron, anis, m.m.

 

 

  • Nu får det hela stå och vila i ca 2-3 veckor utan att röra burken.
  • Allt eftersom bildas det kristaller på träpinnorna, på glasets botten och på ovansidan.
  • Man bör slå sönder skicktet på ovansidan efter ca 10 dagar och låta de sjunka ned i glaset. Då bildas det nya och fler kristaller
  • När du tycker att det har bildats tillräckligt med kristaller eller du inte kan vänta längre delar du de med en kniv eller sked och häller resten genom en sil. Sedan ska allt torka och hållas torrt.
  • Nu kan du ge bort några i present eller bjuda någon på kaffe eller te som gillar att ha socker i.
  • Eller så kan man äta de som godis.

Lycka till!


Kommentarer
Postat av: sabina-tårtgalen

tack för tipset.. ajg har provat nu.. men jag kommer ta bprt de efter 5 dagar:(

2011-12-27 @ 12:04:51
URL: http://mammahjarta.blogg.se/
Postat av: Ola

Har provat receptet på kandysocker. Det borde förtydligas att sockerblandningen fortfarande måste stå på värme under omrörning och småsjuda. Annars smälter inte sockret helt. När man inte längre ser sockerkristallerna är det färdigt att hällas upp på burk.
Ett tips: För att glasburken inte ska spricka, fyll den med hetvatten från kranen och låt den stå ett tag innan sockerlösningen hälls i.

2013-12-03 @ 12:05:30
Postat av: Mormor

Tack Ola för dina tips!

2013-12-03 @ 15:38:53
Postat av: Camilla

Hejsan!

Tänkte fråga om du vet vad man gör för fel när allting kristalliseras på bara några timmar, och vad jag kan göra för att förhindra att detta händer.
Sedan undrar jag om du vet hur mycket farinsocker man ska ha... Den lösningen ser ut som sirap just nu och jag kliar mig förvirrat i huvudet. Ingenting jag gör verkar fungera :) detta är det enda receptet jag prövat som inte vill fungera :)
Oerhört tacksam för all hjälp. MVH Camilla

2014-08-09 @ 09:17:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0