Koka sylt på sommarens bär



Det är roligt att ta vara på sommarens härliga bär och kunna bjuda på sin egen hemkokt sylt
till steken och vilträtter.


Man kan göra sylt på alla sorters bär. Men de måste vara av hög kvalitet och fullmogna
för att aromen ska komma fram. Till saft och sylt behöver man inte snoppa, repa eller
kärna ur bären. Men när man kokar sylt ska man däremot rensa bären väl.

Jordgubbar
Mörka syrliga är bäst. Om bären måste sköljas gör det innan bladfästet försiktigt vrids av.
Blanda gärna skivade bär med hela.

Hallon
Använd torra bär och skölj bara om det är absolut nödvändigt.

Blåbär
Övermogna blöta bär ger vattnig sylt. Bäst med torra mogna bär.

Körsbär

Om bären inte är särskilt saftrika beräknar man till grundreceptet nedan
1 dl vatten per kg bär.

Hjortron
Mogna bär ger godaste sylten.

Björnbär

Bären bör vara riktigt mogna. Annars blir de lätt hårda.


Blanda gärna flera sorter bär
  • Hallon och blåbär (Drottningsylt)
  • Jordgubbar och krusbär
  • Jordgubbar och rabarber
  • Svarta och röda vinbär och blåbär
  • Vinbär och hallon
  • Vinbär, hallon och jordbubbar

Grundreceptet till sylt
Beräkna till 1 kg bär (ca 2 liter)

6-9 dl socker
1 rågat krm natriumbensoat
2 krm citronsyra

  1. Rensa bären väl (skölj bara om det behövs).
  2. Varva bär och socker i en gryta och låt det stå och safta sig någon timme.
  3. Sätt grytan på svag värme och hetta upp blandningen.
  4. Skaka då och då på grytan, men rör helst inte.
  5. Koka sylten försiktigt 15-20 min eller tills bären verkar fyllda med lag och sjunker.
  6. Skumma väl.
  7. Ta grytan från värmen och rör ner bensoat och citronsyra utrört i lite av sylten.
  8. Ös upp på väl rengjorda, varma burkar.
  9. Paraffinera när sylten har svalnat något och tillslut väl.
  10. Förvara burkarna svalt och mörkt.
OBS! Till fasta och pektinrika bär som krusbär och vinbär behövs lite vatten.
Ta 1-2 dl vatten per kg bär.


Paraffinering
Sylt-, mos-, marmelad, och geléburkar paraffineras för att utestänga luften och förhindra
jäsning och mögelbildning.
Paraffin är mycket lättantändligt! Smält därför alltid paraffin i vattenbad.
Häll på ett tunnt lager först och när det stelnat häll på ett nytt lager, framföralllt i kanterna.
Stick ner en liten trådögla för att lätt kunna ta bort paraffinkakan sedan.
Förslut burkarna väl.

Lycka till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0