Om matjessill




och

Genever
är holländskt sädessprit (brännvin) smaksatt med enbär
(Serveras sval som snaps,
exempelvis till matjessill eller fet plockmat)



Den feta islandssillens inläggning är väldigt svensk,
men namnet kommer från holländskans "matjes" som betyder jungfru, ung flicka.
Den holländska varianten, som även förekommer rikligt i Tysland,
handlar om en knappt könsmogen sill som varit lätt saltad i en månad
och som äts med hackad rå lök
och ofta med en genever.




Den svenska matjessillen kräver en betydligt längre process.

Så här skriver Svensk fisk:

"Det som skall bli matjessill är en extra fet och fin jungfrusill,
alltså sill som inte har lekt.
Den fiskas oftast september till november
och läggs i salt, kryddor och socker.
Så får den ligga och mogna i sex månader.
Sedan tas den upp och läggs i en sockerlag med ättika, kryddor
(sandel är kryddan som ger den röda färgen i lagen), och dill.

Oöppnad håller den i ett år,
öppnad i flera månader.

Varför vi äter matjessill just till midsommar
har vi inget bra svar på."

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0