Rot med sting



Pepparroten
räknas till rotfruktsfamiljen, men den starka smaken gör att man oftast inte äter
några stora mängder.

C-vitaminmässigt kan pepparroten ändå spela roll med sina imponerande 150 mg per 100 g. En
apelsin har motsvarande bara drygt 50 mg.

Pepparrot innehåller även gott om fiber och ligger i topp med vad gäller kalium bland rotfrukterna.
Kalium hjälper bland annat till att reglera blodtrycket i kroppen.

Det är flyktig senapsolja som får det att "stick till" i näsan när man river eller äter pepparrot.

Eftersom pepparroten är mycket lättodlad har den varit en populär allmogekrydda och på senare
år har den använts flitigt i allt från sallader till glass.

Pepparrotssås
4 personer

4 dl mjölk
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 1/2 msk majsstärkelse, maizena
salt
svartpeppar
riven pepparrot
  • Vispa samman mjölk, smulad buljongtärning och majsstärkelse i en kastrull.
  • Hetta upp blandningen under omrörning.
  • Låt såsen koka på svag värme, under omrörning, några minuter tills den är lagom tjock.
  • Smaksätt med salt, svartpeppar och riven pepparrot.

Kall pepparrotssås passar till det mesta  t ex. grillat lax och kött men också kallskuret som fårfiol mm.
Varm pepparrotssås passar till klassiska svenska husmansrätter som kokt nötkött och kokt/stekt
korv/falukorv mm. Hettan reglerar du med mängden pepparrot.


Pepparrotskött
(en klassiker)



http://www.alltommat.se/recept/Pepparrotskott-17256




Kommentarer
Postat av: Skolläxa!

Hej, jag har en läxa, då ska vi ta en bild av en pepparrot bland annat. Skulle jag kunna få kopiera denna bild till ett skolprojekt? :)

2013-09-17 @ 16:29:40
URL: http://thyraholmbom.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0