Förvaring av färskvaror och andra livsmedel



Här kommer lite tips om hur man kan ta hand om olika matvaror.

Apelsiner
Apelsiner förvaras i kylskpåp i plastpåse.

Ananas
Ananas mår bäst i kylskåp. Den eftermognar i rumstemperatur.

Avokado

Mogen avokado förvaras i kylskåp. Den mognar när den läggs i en skål med mjölk - det tar en
till två dagar. Man kan också lägga omogen avokado tillsammans med äpplen i en påse, så
mognar de snabbare.

Bacon
Bacon förvaras i kylskåp (i plastpåse).

Bakelser
Bakelser håller sig om de skyddas av en mjuk brödskiva.

Bananer
Bananer ska förvaras i rumstemperatur. Om de är skalade droppar man citronsaft på och lägger dem
i folie i kylskåpet. Bananer mognar när man rullar in dem i en fuktig handduk och sedan låter dem
ligga ett tag i en papperspåse.

Bröd

Bröd som förvaras i en plåtburk/låda håller sig längre tillsammans med en bit äpple eller lite selleri.
För att undvika mögel ska man förvara brödet i en påse tillsammans med en rå, skalad potatis i skafferiet.
Förvaras brödet i kylskåp åldras det snabbare, men möglar inte lika fort.

Champinjoner
Champinjoner håller sig fint i tidningspapper eller i brun papperspåse.

Choklad
Choklad ska inte förvaras i kylskåpet om det inte råkar vara värmebölja. Inte heller får den förvaras
ljust, då försvinner aromen. Tänk på hur väl förpackad en chokladkaka är.

Chokladpulver (Kakao)
Chokladpulver kan förvaras upp till sex månader längre än vad datumstämpeln anger.

Citron
Citron håller sig fräsch längre om den får ligga i aluminiumfolie och i kylskåp. En ituskuren citron doppas
i salt eller strösocker för att skydda snittytan. Man kan också lägga den på ett fat och stjälpa ett glas
över.

Dill
Dill förvaras stående i vatten, övertäckt med lite folie. Detta gäller även för persilja och gräslök.

Fisk
Fisk ska vara uttagen och rensad, då håller den sig fin i drygt tre dagar i kylskåp. Stryk fisken med grovt
salt och linda in den i en handduk som fuktas med vinäger och lite strösocker. Skölj fisken innan den
tillagas.

Frukt
Omogen frukt läggs tillsammans med något rött - färgen sägs stimulera mognadsprocessen.
Äpplen, päron och plommon innehåller mycket etylengas. Den gör att andra frukter och även grönsaker
/blommor mjuknar, gulnar och vissnar. Stäng in de frukter som innehåller etylengas i en papperspåse
eller i en plastpåse. Ju mognare frukt, desto mer gas.

Fruktkaka
Fruktkakan förvaras i en låda tillsammans med ett äpple, så håller den sig saftig.

Grönsaker
Grönsaker som inte förvaras i kylskåp lindas in i tidningspapper. Grönsaker (och frukt) mognar snabbare
när de läggs i en plastpåse med lufthål. Den innestängda etylengasen påskyndar mognadsprocessen.
Förvara inte känsliga grönsaker som t ex blomkål, dill, morötter och gurka tillsammans med tomater, som
innehåller mycket etylengas. Lägg grönsakerna i en papperspåse eller plastlåda.

Gurka
Vira in gurkan i plastfolie och lägg den i grönsaksfacket i kylskåpet. Gurka är känslig för frukt och grönsaker
med mycket etylengas som t ex tomater och äpplen.

Ingefärsrot
Ingefärsrot kan sparas i månader i en glasburk med tättslutande lock.

Jordgubbar
Jordgubbar kan sparas några dagar extra om de läggs i ett durkslag eller en sil och ställs i kylskåpet. Det
är viktigt att luften kommer åt.

Jäst
Jäst får inte utsättas för häftiga temperaturskillnader. Förvara jästen svalt.
Färsk jäst kan tryckas mot botten av en glasburk som vänds upp och ned mot ett fat vatten. Jästen får
dock inte komma i kontakt med vattnet.

Kaffe

Kaffe är ett ömtåligt livsmedel och förvaras i tätslutande kärl i kylskåpet. Kaffe reagerar på värme och
härsknar. Ljus gör att det förlorar sin arom.

Kakor, mjuka
Mjuka kakor möglar inte så snabbt och håller sig saftiga länge om de förvaras tillsammans med en bit
äpple eller en skiva formbröd. Byt ut brödet när det blivit torrt.

Karameller
Karameller kletar inte ihop om man strör socker över dem.

Kex

Kex mjuknar inte lika lätt om man förvarar dem i en metallåda tillsammans med en sockerbit, en
hopskrynklad pappersservett eller hushållspapper.

Korv

Har man redan skurit av korven håller sig snittytan fin om man stryker lite matfett på den. Man kan
också sätta en citronskiva mot snittytan. För att hindra korven från att mögla lindrar man in den i en
tygbit som fuktats med vatten och salt och lägger den i kylskåpet.

Kronärtskockor
Kronärtskockor behandlas som snittblommor, de ställs i ett glas vatten som byts varje dag.

Kryddor
Kryddväxter förvaras i salt eller olja, annars i frysen. Basilika, dragon, dill, gräslök, körvel och persilja
trivs utmärkt med att packas in i hushållssalt. När kryddan ska användas skakar man bara av saltet.
Släng inte saltet för att det är utmärkt som aromsalt till sallader och annat.
Basilika, dragon, rosmarin, schalottenlök, timjan samt vitlök går utmärkt att lägga i olja och håller sig
länge. Det ska stå mörkt och svalt.

Kött

Kött håller sig i kylskåp minst två dygn. Kött skyddas väl av olja innan det ställs in i kylskåpet.
Kött som glömts i sin förpackning läggs i vatten med några droppar vinäger, så fräschas det upp igen.
Låt köttet ligga några timmar innan det torkas av.

Lök
Lök kan hålla sig länge, även redan den skalats. Linda in den i aluminiumfolie och förvara svalt. Du kan
även lägga löken i en glasburk med lock innan den kommer in i kylskåpet.

Majonäs
När hemlagad majonäs är rörd på soja- eller majsolja håller den sig upp till två veckor i kylskåp.

Marmelad
Marmeladen ska stå luftig och torrt i ett skafferi.

Morötter

Skär topparna av morötterna innan de läggs i grönsaksfacket, annars torka de ut i förtid.
Man ska inte förvara morötter och äpplen tillsammans, då får morötterna en besk smak.

Oliver
Gröna oliver förvaras i sin konserveringsvätska eller läggs i saltat vatten.
I båda fallen i burk med tätslutande lock och i kylskåp. Svarta oliver förvararas i olivolja.

Olivolja
Olivoljan blir hållbarare om man strör lite bikarbonat i flaskan.
Oljan ska står mörkt och svalt, den mår inte bra av att vara hermetiskt stillsluten. Bättre då att
sno en bit tidningspapper och stoppa ned i flaskhalsen. Olja härsknar inte om man tillsätter lite salt.

Ost

Ost förvaras i kylskåpet i varsin förpackning. Ostbrickan kan sparas som den är om man lägger en
sockerbit mellan ostbitarna och täcker över den. Cemenbertost ska inte ligga utan stå på kant.
Riven ost förvaras också med några sockerbitar. De suger åt sig den fukt som bildas. Mögel undviker
man genom att lägga en sockerbit i ostlådan/påsen.
Schweizerost torkar inte när snittytan stryks med smör. Man kan också linda in ostbiten i tyg som
fuktats med vitt vin.

Pepparrot
Om man lägger pepparrot i en burk med vatten håller den sig fin i veckor. Byt vattnet när det blivit
grumligt.

Persilja

Lägg persiljan i en glasburk med skruvlock i kylskåpet. Persiljebuketten kan också ställas med huvudet
nedåt i ett glas med vatten.

Potatis
Kokt potatis bör inte stå i kylskåp, då blir den seg.
Förvara potatis svalt och mörkt. Förvaras den alltför ljust bildas solanin, som är giftigt. Grön potatis ska
man alltid slägna bort.
Skalad, rå potatis läggs i kallt vatten med vinäger, då håller den i kylskåp upp till fyra dagar.
Potatis till vinterförvaring läggs med sönderbrutet träkol över, så börjar den aldrig gro.

Purjolök
Purjolök lindas in i tidningspapper. Kokt purjolök bör inte sparas.

Päron
Förvara påron åtskilda och med skaften uppåt. Påron mognar i rumstemperatur, men ockås om man
lägger dem i en brun papperspåse tillsammans med ett moget äpple.

Ris
Kokt ris håller sig i kylskåpet upp till en vecka.

Russin
Russin förvaras tillsammans med lagerblad.

Rädisor

Rädisor håller sig längre i kylskåpet om man tar bort blasten. Om rädisorna är vissna kan man pigga
upp dem genom att lägga dem i kallt vatten en stund.

Sallad

Man kan spara sallad sköljd och rensad i grönsaksfacket eller i plastpåse med hushållspapper i botten.

Salt

För att hålla fukt från salt lägger man några riskorn i saltströaren/burken.

Senap

Senap torkar inte ut om man lägger en citronskiva under locket. Aromen bevaras om man häller en
nypa salt i senapen.

Smör

Smör håller minst två veckor i kylskåpet. Tänk på att smör gärna drar till sig lukt och smak från andra
matvaror.

Sodavatten
Om sodaflaskan ställs uppochned i kylskåpet klarar sig kolsyran någon dag till.

Spenat

Kokt spenat ska inte sparas mer än ett dygn, inte ens i kylskåp.

Svamp

Svamp ska ligga svalt i brun papperspåse eller tidningspapper, aldrig i plast.

Sylt

Hemlagad sylt får inget mögel om man lägger lite folie under locket. Man kan också stryker snittytan
med lite sprit.

Tomater
Tomater ska ligga luftigt, då förhöjs smaken. Förvara dem t ex i en tom äggkartong, men inte i kylskåpet,
då tappar de lätt sin arom.
Solljus är inte bra för tomater, de blir mjuka istället för mogna. Låt dem ligga svalt och mörkt. Om man
vill att tomaterna ska mogna snabbt ska de däremot ligga mörkt och varmt. Man kan också lägga dem
tillsammans med en mogen tomat eller ett äpple, då mognar de snabbare.
Tomater innehåller mycket etylengas och ska inte förvaras tilsammans med känsliga grönsaker som
t ex blomkål, morötter, dill och gurka som då förlora sin smak, gulnar och blir sega.

Torra varor

Alla slags torkade bönor och ärtor förvaras med några vitlöksklyftor, så häller de sig.
Ris förblir torrt tilsammans med en bit bambu i burken. Socker måste förvaras hermetiskt tillslutet,
vaniljstänger likaså.

Vin

Vinflaskor ska förvaras horisontellt. Vin kan sparas om det överförs till en mindre flaska men då får det
inte komma in någon luft i flaskan.

Vindruvor
Vindruvor trivs om de lindras in i en handduk och förvaras i kylskåpets grönsaksfack.

Vitlök

Liksom andra kryddor ska vitlöksknippet inte hänga till prydnad bredvid spisen utan förvaras torrt
och svalt i ett skafferi där luften kan cirkulera.

Ägg

Eftersom ägg består av ett poröst material suger de girigt åt sig lukten av omkringliggande födoämnen,
vilket förklarar varför de har sin egen hylla i kylskåpet. Ställ äggen med den spetsiga änden nedåt,
då vilar inte gulan mot skalet utan mot luftblåsan.
Gulorna kan sparas separat om man lägger dem i en skål med vatten.
Äggvitor kan sparas om man torkar dem i ugn och lägger dem i en glasburk eller en plastpåse i kylen.

Äpplen
Äpplen tycker inte om sällskap och ska stå åtskilda med stjälkarna nedåt. Helst på ett torrt, svalt ställe
och inte i kylskåp, gärna i sågspån eller torr sand. Äpplen bör alltid förvaras separat, de ger ofta en
besk biskmak åt andra frukter eller grönsaker som förvaras i deras närhet.

Öl

Öl behandlas som sodavatten.


Kommentarer
Postat av: kg gripson

Förvaras mörkt och sSVALT skrivs det alltid. Vem faen har svalt utrymme idag utan att mena kylskåp?

Vi lever inte på 1800-talet

2011-07-27 @ 18:42:36
Postat av: Jelena

Hur förvarar men bladspenat bäst ?



Är tacksam för svar så fort så mörjligt !:)

2011-09-17 @ 18:26:45
URL: http://crystalsweet.blogg.se/
Postat av: Mormor

Hej Jelena,



Koka upp lätt saltat vatten i en stor kastrull. Lägg bladspenaten i ett durkslag/sil och sänk den ned väldigt snabbt (förvälla) i det kokande vattnet. Låt den svalna och sedan in i frysen (i plastpåsar).

2011-09-17 @ 20:40:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0