Om katterEn aktiv dag ger en lugn natt
Tänk på det, ju mer man sysselsätter en katt under dagen desto längre får man sova ifred om natten.

Aluminiumfolie
Katter avskyr att gå under aluminiumfolie. Klipp några remsor och sätt upp på ett snäre kring köksträdgården eller rabatterna.

Bad

Om katten tillåter det kan man bada den - loppor drunknar i vatten.

Bli inte arg när du får en mus
Bli inte arg på katten när den kommer hem med en mus som han/hon lägger framför fötterna på dig. Det är en present och tecken på uppskattning och han/hon förväntar sig en belöning. Säg ingenting, hellre än ett "usch". Din likgiltighet tar katten som tecken på att ni inte har samma smak. Och det brukar stanna vid det.

Bjällra på halsbandet
Det sägs att hungriga vargar jagar bäst. Detta gäller dock inte katter. Ju mindre hungriga de är desto bättre kan de koncentrera sig på att fånga fåglar m.m. Är katten van vid halsband sätter man en bjällra på det. Så vet både du och fåglarna var katten håller hus.

Blomkrukor

För att blomkrukorna ska få vara ifred täcks jorden med mossa, sten, snäckskal, kapsyler eller stenkulor. Annars kan man vira järnek runtom. Eller ta till knepet med svartpeppar.

Borstning

De flesta katter brukar uppskatta att man borstar dem, särskilt på våren då de vill bli av med vinterpälsen. För en del katter blir det till en mani. Hårborsten kan rengöras i vatten med några droppar ammoniak.

Favoritmat
Kattgräs är nötvändigt för kattens matsmältning. Alla katter har sina inividuella favoriter. En katt älskar att äta vinerbröd, en annan är tokig i lever, en tredje gillar räkor och tonfisk, andra gillar mjukost eller yoghurt. Det är bra att veta vad din katt tycker om så du vet vad du kan ge som belöning. Eller om du behöver trösta den. Det är även bra om du vill få katten att göra något som den egentligen inte vill.

Flytta inte katten i onödan
Det är bättre att kattvakten kommer och ser till katten än att man förflyttar katten till en okänd miljö.

Fritidshuset
Vill du ta med dig katten till fritidshuset under helgerna eller för sommaren bör du första gången håller katten instängd ett dygn för att den behöver undersöker alla vinklar och vrår. Släpper du ut den med en gång är det stor risk att den springer bort.

Fästingar
Katter har lätt för att få fästingar. Det finns särskild medel för det på apoteket.

Kartonger
Katter älskar kartonger av alla slag. De gillar att gömma sig i dem.

Katthår på kläder

På kläder tar man bort katthår med tejpremsa som lindas kring handen och används som borste eller en klädvårdsrulle som finns på ICA.

Kattkiss

Kiss torkas upp med en torr trasa eller papper och därefter häller man på kolsyrat vatten (för att undvika att det blir ring efter fläcken). Upprepa och eftertorka med vinäger eller cinronvatten. Avsluta med att torka fläcken med bikarbonat. Du kan även stänka vit- eller svartpeppar på så katten inte går tillbaka.

Kattkorgen på varm plats
Alla i familjen behöver en egen vrå. Katter älskar att få ligga högt och där det är varmt. Trots sin päls är de enormt frysna av sig. Så när kattkorgen ställs i ett soligt fönster eller nära kaminen/element blir de glada.

Kön

Det är inte lätt att se kattens kön när de är små, så var noga med att kolla upp det så du inte får en överraskning senare.

Lek efter maten

Ett tecken på att en katt är frisk visar den genom att leka omedelbart efter att ha ätit. Detta är den klassiska frågan som veterinären ställler när man tar katten till det årliga kontrollen.

Lådan
De flesta katter har inget problem med att gå i låndan. Men se till att den är ordentligt rengjord t ex med klorin. Katter älskar denna doft. Lägg snusmalet kaffe i botten innan sanden hälls på. Straffa aldrig katten genom att köra nosen i urin eller exkrementer. Katten tar mycket illa och det försämrar relationen mellan er. Katten förstår genas om du bara bannar den.

Lär dem när de är små
Man kan inte lära gamla hundar att sitta och inte katter heller. Det man inte lär dem medan de är små lär de sig sällan. Få katten att vänja sig vid att åka bil, bära halband, gå på lådan, sitta på axeln, m.m.

Mjölk

Inte alla katter tål mjölk, de får diarré. Blanda mjölken med hälften av vatten.

Namn
Kattnamn med sch- o s-ljud är bra som katten lyssnar till. T ex Pasha, Masha, Frasse, Misse, Missan, osv.
Men katter är inte dummare än att de vet att de kan heta Gustav, Sara, Pelle, m.m.

Ny katt i huset
Att få främmande katter att bekanta sig med varandra är inte det lättaste. Det tar tid och man får ta det lite i taget. Låt först den nytillkomna katten i lugn och ro bekanta sig med våningen och huset den kommit till. Därefter läta den skymta att det finns fler katter på plats. Lämna aldrig katterna obevakade innan de accepterat varandra. Bättre med en hane som flyttar till en hona än tvärtom.

Oljor i maten
Ge katter alla slags oljor i maten. Oljan löser upp bollarna av katthår som bildas i magen och som katten kräks upp ibland. Men böjra i tid. En vuxen katt ändrar inte sina matvanor. Smör i maten är också bra.

Plast
Katter tycker inte om plast. Täck över stolar och soffa med plast tills katten insett att det är förbjudet territorium.

Potatis, ris och grönsaker
Potatis innehåller inga näringsämnen för en katt men det gör ris. Kan man få katten att äta grönsaker, desto bättre.

Rörelsefrihet och förbud

Ger man katten stor rörelsefrihet brukar det vara lättare att genomföra några få förbud.

Salt
Ge katten lite saltat mat ibland. Den behöver sodaklorid.

Sex veckor gammal
När du ska skaffa katt - välj en som inte är mycket mer än 6 veckor gammal. Det är den tid, då kattmamman börjar visa sitt barn hur det går till att jaga.

Rättelse: Fick veta att det är lag i Sverige att den ska vara 12 veckor gammal!

Smutsig päls

En katt med mycket smutsig päls rengörs med lika delar olja och saltat vatten.

Täck soffan med tyg
Täck över soffan och fåtöljen med ett bommullstyg (som sköljs av i vatten och ammoniak) så slipper du borsta katthår. När du får besök kan det snabbt ta bort tyget.

Vatten

Det är sällsynt att katter gillar vatten, men visst finns dom.

Äggula

En äggula gör pälsen blank.

Öljäst
Vad katten älskar är öljäst i flingor som strös över kattskålen.Kommentarer
Postat av: marie

Hej!

Katter ska aldrig tas från sin mamma innan 12 veckor, det finns idag INGEN vetrinär som förespråkar att det är ok att tas innan 12 veckorHa en bra dag!

2011-01-06 @ 14:45:24
Postat av: Mormor

Tack för upplysningen Marie. Ska rådfråga våran veterinär också.Hälsningar

Mormor

2011-01-06 @ 17:09:57
Postat av: Teresia

Grönsaker och ris är inte kattmat. Katter är carnevorer. De ska äta kött. Att uppmana folk att ge dem grönsaker gör ingen lycklig.

Håller i övrigt med Marie. Att ta katten innan 12 veckor är dessutom ett lagbrott och ökar risken att man får en katt med beteendeproblem eftersom mamma lär kattungen gränser och vad det innebär att vara katt mellan 8 och 12 veckor.MVH

Teresia

2011-07-04 @ 23:18:18
Postat av: Jasmina

Det är lag i Sverige på att katter inte får tas ifrån sin mamma och syskon innan dom är 12veckor gamla !! Annars en trevlig blogg du har =) trevlig helg en djursjukvårdare

2012-03-23 @ 04:12:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0