Rosor i vas


Idag finns tusentals olika sorters rosor.
En massor av färger och storlekar.
Såväl doftande som doftlösa sorter
och de finns året runt i handeln.


Skötselråd:
  • Se för det första till att du får färska rosor på stadig stjälk
  • Ta bort alla blad som riskerar att hamna under vattenytan
  • Bladen förstör annars det färska vattnet
  • Eftersom rosen har "hård" stjälk bör vattnet vara minst 37 grader varmt
  • Häll näring i rosvattnet, det hämnar bakterietillväxten och ger rosen den näring den behöver
  • Snitta av stjälken ca 3 cm och skrapa 5 cm nedtill
  • Använd en vass kniv ingen sax! Om du klipper rosen klämmer du ihop de fina rör rosen får sitt vatten igenom. En slö kniv kan göra samma skada.
  • Om dina rosor börjar hänga kan du ge de stöd med papper under ett par timmar tills de är vattendragna igen.
  • Kolla dagligen vattennivån i vasen. Rosor är törstiga.
  • Rosor håller i snitt mellan 3-7 dagar

Hemmagjord blomsternäring till snittblommor:
  • Ta 2 tsk 12-procentig ättiksprit och 3-15 sockerbitar till 1 liter vatten.
  • Sockermängden varierar till olika sorters blommor.
  • Ju hårdare stjälken är, desto fler sockerbitar behövs!
Rosor behöver alltså många sockerbitar!

I blandningen ovan utgör sockret näring till blomman, medan ättikan ändrar vattnets pH-värde.
Vattnet blir surt, och därmed minskar mikroorganismernas möjligheter att utvecklas.
Du bör prova dig fram hur många sockerbitar du behöver till olika blommor.

pH-värde är ett mått på surhetsgraden i en lösning
pH under 7 är en sur lösning
pH 7 är en neutral lösning
pH över 7 är en basisk lösning



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0