Thailändsk räksoppa med citrongräs



Soppan kallas Tom Yum Goong och jag fick smaka på en sån hos min svägerska som
kommer från Thailand. Det är en upplevelse. Soppan är ganska stark - men det bestämmer
du själv genom mängden av chili som du kryddar soppan med.

I stället för räkor kan man även använda kyckling, fisk eller fläsk/kött. Du väljer själv.

Här är receptet:

Du behöver:
20 havsräkor, mediumstorlek (gråa)
6-7 dl vatten
3 finhackade thailökar (eller chalotten)
2 stånd citrongräs
2 msk fisksås
2 skivor kha (galangalrot)
20 små svampar, halverade
6 kaffirlimeblad
3 msk limejuice
2-3 chili
5 korianderblad
vårlök/salladslök i önskad mängd
Gör så här:
  • Skölj räkorna och skala dem (men lämna stjärten kvar)
  • Häll vattnet i en kastrull/gryta.
  • Banka lite på citrongräset och skär i bitar om c:a 2 cm
  • Lägg i grytan tillsammas med lök, fisksås, och kha (galangalrot)
  • Koka ca 3 minuter
  • Lägg i räkor och svamp och koka tills räkorna blir orange-rosa
  • Tillsätt kaffirlimeblad, limejuice och chili
  • Lägg på ett lock och ta bort från spisen
  • Strö över korianderblad och hackad vårlök och servera soppan



Obs! De flesta ingredienser finns i Thai-butikerna.

Så här gör de soppan i Thailand:



Smaklig måltid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0