Vallmofläta



Du behöver:
3½ dl vatten eller mjölk
25 g jäst
½ dl olja
2 tsk salt
2 tsk socker
½ ägg
1-1,2 l vetemjöl

Pensling:
½ ägg
vallmofrö

Gör så här:
  • Smula ner jästen i en degbunke
  • Häll på vattnet/mjölken och rör tills jästen är upplöst
  • Tillsätt de övriga ingredienserna, men spara lite av mjölet till utbakningen
  • Låt degen jäsa i bunken ca 40 min
  • Knåda degen sedan med resten av mjölet på bakbordet
  • Forma den till 4 smala längder (se bild nedan)
  • Fläta samman dem
  • Lägg flätan på smord plåt/bakplåtspapper eller i en avlång form
  • Låt jäsa igen till dubbel storlek
  • Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter
  • Låt brödet svalna utan duk om skorpan skall vara knaprig






Lycka till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0