Havtorn - Hippophae rhamnoides


Havtorn är en robust buske, ca 150 cm hög, med ett vackert silvergrått bladverk.

Havtorn tål det mesta i form av salt, torka och blåst och växer vild vid kusten. Busken har
kraftiga törnar, därav namnet havtorn.

Den vill ha sandig jord och är mycket anspråkslös, men kan sprida sig för mycket genom att
skicka rotskott. Den trivs i soligt läge. Både hon- och hanplantor behövs för befruktningen och
för att få bär. En hane till fem honor blir lagom.

Havtorn är kvävefixerande, vilket betyder att busken är sjävförsörjande på kväve. 

De oranga bären har en arom i klass med åkerbär och lite åt det exotiska hållet.
Bären blir som regel mogna att plockas i september.


Användning

  • till juice
  • till mos
  • till gelé
  • till saft
  • till marmelad
  • till likör
  • till sylt
  • till såser
  • till desserter
  • till olja
  • till krämer
  • till tvålar
  • till hälsopreparat
  • till hälsoprodukter till huden
  • även de proteinrika bladen används
  • dels som djurfoder och till te
  • m.m.

 

Hälsovänlig


I Kina har man använt havtorn som medicinalväxt i mer än 1000 år (rötterna i Tibet).

Traditionellt använt mot hjärt- kärlsjukdomar, hudåkommor, problem med urinvägar och slemhinnor.

Det allmänna immunförsvaret höjs rejält.

Bären innehåller 10 gånger så mycket C-vitamin som apelsin och dubbelt så mycket A-vitamin som
morot. De innehåller även B1, B2, E, K och P-vitaminer, höga halter av flera antioxidanter samt mycket

omättade fetter. Förutom detta innehåller bären även flavonoider, mineraler och Omega3, men även

Omega 6, Omega 7 och Omega 9. Det anses vara mycket välgörande och stärkande för hud och slemhinnor.

 

Havtornsolja kan innehålla upp emot 485mg karotenoider per 100g färskvikt och innehåller dessutom

flera olika antioxidanter samt de nyttiga Omega 3 och 6.

Inom alternativmedicinen används havtornsolja utvärtes mot bränn- och strålskador samt eksem

och invärtes mot mag- och tarmsjukdomar.

Havtorn-Smoothie

2 dl youghurt
½ banan
3 msk havtorn

Mixa ihop och häll upp i ett högt glas

 

Läs mera om havtorn här.

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0