Porterstek, kantareller och potatisgratäng - åh vad gott!

Porterstek
du kan använda fransyska, innanlår, älg eller högrev
 
1 kg benfri kött
1 flaska porter, 33 cl
1 dl outspädd svart vinbärssaft
eller svarbinbärssylt blandat med lite vatten
1 dl soja
3 msk koncentrerad kalvfond
eller vatten o 2 köttbuljongtärningar
1 dl Madeira (kan uteslutas)
1 skivad gul lök
10 enbär, lätt krossade
10 svartpepparkorn
1 tsk timjan
 
  • Putsa bort eventuella senor och hinnor från köttet.
  • Bind upp det om det behövs.
  • Blanda porter, svartvinbärssaft, soja, madeira, fond, lök och kryddor i en gryta
  • Koka upp allt
  • Lägg i köttet och lägg på lock.
  • Låt det sjuda cirka en halv timme
  • vänd steken och låt det sjuda tills köttet känns mört
  • Ta steken från värmen men låt den ligga kvar i skyn minst 20 minuter men gärna under natten
  • Ta upp steken, vira in den i folie och sila skyn i en kastrull
  • Vispa ihop vetemjöl och grädde slätt.
  • Koka upp skyn och vispa i gräddblandningen
  • Låt det sjuda några minuter och smaka av med salt och peppar.
  • Skiva köttet tunnt och servera med sås och potatisgratängen samt stekta kantareller.
 
Potatisgratäng
8-10 potatisar
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
riven lagrad ost
smör till formen
 
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala o skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor
  • fökoka potatisskivorna i saltat vatten (inte helt mjuka)
  • lägg de förkokta potatisskivor i en i form smord med smör
  • varva med riven ost
  • pressa i vitlök samt tillsätt salt och vitpeppar
  • Häll på mjölk och grädde.
  • lägg riven ost överst
  • Sätt in formen i ugnen i ca 45 minuter.
Steka kantareller finns här
 
Smaklig måltid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0