Varför gråter vi av lök?

 
En oskadad lök är helt harmlös men det är först när den attackeras som den försvarar sig.

När lökens celler krossas frigörs enzymer som påverkar lökens svavelhaltiga ämnen i en

blixtsnabb kemisk kedjeraktion. Framför allt är det enzymet aliinas som reagerar med

1-propenyl-L-cysteinsvaveloxid och slutprodukten blir propantialsvaveloxid. Ett ämne som är

lättflyktigt, alltså inte förekommer i löken från början.

När ämnet når våra ögon uppstår en irritation på den känsliga hornhinnan som dels uppfattas
som smärta och aktiverar tårkörtlarna. Tårarna är kroppens metod att skölja bort det irriterande
ämnet.
 
Hur hackar man då löken på bästa sätt?
  • Halverar löken på längden innan du skalar den.
  • Ansa bort toppen på löken men låt rotfästet sitta kvar.
  • Skär en serie snitt som delar löken i tunna klyftor.
  • Sätt kniven mot lökens yta och skär mot mittpunkten diagonalt mot skärbrädan.
  • Vill du ha riktigt fina små tärningar räcker det med att skära vartannat snitt till hälften mot mitten.
  • Skiva löken tunt.
Några lök-tips
  • Hacka lök precis före den ska användas.
  • Skölj löken med iskallt vatten, klappa torrt och täck över om du måste hacka den i förväg.
  • Kyl löken så är de svavelhaltiga ämnena inte lika lättflyktiga.
  • Skivad lök till sallader kan mildras genom att den får ligga i kallt vatten ett tag.
  • Lök mixad eller skivad i matberedare blir stark och bitter.
  • Får nyhackad lök stå framme oxideras de svavelhaltiga ämnena och löken får en besk smak.
  • Om du bara använder en halv lök är det svårt att spara den till dagen efter. Det bästa sättet är att skölja snittytan i kallt vatten, torka av noga och sedan slå folie runt om. Men det brukar ändå vara säkrast att skära av det yttersta lagret dagen efter


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0