Falukorven - en älskad klassiker

 
Falukorven är klassikern på middagsbordet - skivad på längden och tvären.
 
I Koppargruvan i Falun gick det åt massor med linor av tvinnad oxhud för att hissa upp malmen
ur schakten. Men vad göra med allt kött som blev över när hudarna var tillvaratagna?
 
De småländska oxarna som i stora mängder kom till Falun fraktades inte tillbaks till Småland efter
ankomst utan slaktades och köttet saltades och röktes.
 
Mångkunniga och inflytelserika tyskar som arbetade i gruvan lärde svenskarna att göra en god korv.
Falukorven var född!
 
Detta var under 1500- och 1600-talen och idag är falukorven en av våra vanligaste middagsråvaror.
Den är idealisk till vardagsmiddagen, är god, billig och lättlagad. Barnens favorit!
 
På 1870-talet tog Anders Olsson, Melker Olssons far, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri.
Den rökta korven utvecklades cirka år 1890 och fick namnet Falukorv.
 
Melkers är idag ensamma om att tillverka falukorv - nämligen i Falun.
 
Här  hittar du recpt med falukorv:
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0