Fräsa grönsakslandet



Idag har det varit sol hela dagen och man fick verkligen en försmak på sommaren.

Som jag skrev i tidigare inlägg är det mycket som ska göras nu för att få fina
grönsaker till sommaren och hösten. Och då passar det ju bra med att fräsa potatis-
och grönsakslandet för att potatisen ska ju snart i jorden.

En viktig uppgift är att fräsa och kultivera grönsakslandet. Man behöver en jordfräs
för att slippa ryggvärk och arbetet blir effektivare än med vanliga handredskap. (Det
är dock fortfarande bättra att bearbeta jorden för hand.)

Fräs inte sönder jorden till pulver och fräs inte för ofta. När man fräser jorden dör många
maskar och även de biologiska system som krävs för att maskar och mikroorganismer
ska kunna samverka på ett bra sätt. Maskarna gör ett bra jobb och de behöver material
att jobba med.



Passa även på och gödsla i samma veva.

Svingödsel gynnar rotutvecklingen. Den är kaliumrik.

Hönsgödsel främjar blomning och fröbildning. Den är fosforrik, högt kväveinnehåll.

Kogödsel stärker utvecklingen av bladmassan. Den är mitt emellan. Kväverik och balanserat. Långsam.

Hästgödsel är näringsrik och snabbverkande. Bra jordförbättringsmedel.

Närmast kogödsel kommer getgödsel, därefter hästgödsel och fårgödsel som närmar sig höns-
gödsel. Det finns inget mellan ko- och grisgödseln.

Till potatisodlingen sägs det att svin/grisgödsel ska vara bäst.

Och till grönsakslandet ska vara en blandning av häst- och kogödsel idealisk.

Jordgubbarna
behöver däremot hönsgödsel blandad med kodynga.

Har du kvickrot och annat rotogräs i jorden ska du inte fräsa den eftersom kvickrotsrötterna
hackas sönder och då lätt förökar sig. Rensa ordentligt för hand med spade istället.


Exempel på rotogräs:


Kvickrot      Åkertistel          Åkermolke   Hästhov (Tussilago)


Gråbo     Krusskräppa      Maskros





Brännessla                  Kirskål 




Det var allt för idag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0