Johns fiskgratäng

4 personer
2 paket fryst torskfilé
1 lök
vatten
salt
kryddpeppar
Knorrs Dillsås
Matlagningsgrädde
Potatismos
Räkor
Dill
(Tomater/ kokta ägg)
Gör så här:
-
Lägg torsken i en kastrull och häll i vatten så att all fisk täcks av vattnet. (Om man använder torskfiléer lägger man i dem hela i kastrullen, använder man djupfryst torsk kan man dela "fiskblocket" i fyra delar innan man lägger ned fisken i kastrullen.)
-
Tillsätt salt, lök och kryddpeppar i kastrullen.
-
Om fisken är upptinad och i tunna filéer när den ska tillagas kokas den i cirka 5 minuter. Är fisken däremot inte helt upptinad och skuren i block behöver den koka i 12-15 minuter innan den är färdig.
-
Låt torsken koka på medelvärme under lock.
-
När fisken är färdigkokt tar man försiktigt upp filéerna/bitarna ur kastrullen och lägger dem på ett ugnssäker fat/långpannan.
-
Sätt ugnen på 220 grader
-
Laga under tiden potatismoset och dillsåsen enligt anvisningar på kartongen (godast med egen tillagad potatismos) Man kan även blanda lite räkor i såsen om man vill.
-
Lägg potatismoset runt fisken och fyll på med dillsåsen i mitten. Lägg en tomat på var sin sida om så önskas eller några kokta ägghalvor.
-
Grädda i ugn tills moset har fått fin färg.
-
Dekorera med färska räkor, dill och citronskivor.
Potatismos
4 personer
ca 12 st potatisar, medelstora och mjöliga
3 dl mjölk eller grädde
200 g osaltat smör
salt
peppar, helst vitpeppar
dill
evtl. ett ägg
Gör så här:
-
Halvera eller dela potatisarna och koka oskalade i en stor kastrull med saltat vatten.
-
Häll av vattnet när de är tillräckligt mjuka för att pressas och skala samt pressa dem.
-
Värm mjölken något i en kastrull eller i mikrovågsugnen.
-
Rör sedan i mjölken och smöret med en träslev och smaka av med salt, peppar och lite dill efter smak. Man kan även tillsätta ett ägg.
-
Fluffa till moset med träsleven.
Smaklig måltid!
Shiit, ser sjukt gott ut! :)
Ja, barnbarnen älskar den.