Glasstårta med Hallon



Du behöver:

Till botten:

100 g nötter el mandlar

3 äggvitor

1 dl socker

ca 100 g choklad (helst mörk)


Till glassen:

3 äggulor

1 dl socker

2 dl vispgrädde

1 dl kesella

Frysta eller färka hallon till dekoration


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.

  • Klä en form med löstagbar kant (cirka 24 cm) med bakplåtspapper.

  • Hacka nötterna och chokladen .
  • Vispa äggvitorna till hårt skum.
  • Blanda försiktigt ned nötter, choklad och socker.
  • Häll blandningen i formen och grädda i ugnen i cirka 35 minuter.
  • Låt svalna.
  • Vispa äggulor och socker till glassen.
  • Vispa grädden.
  • Blanda kesella i äggsmeten.
  • Vill du, kan du även blanda i hallon.
  • Rör sist försiktigt i grädden.
  • Häll glassen över botten och dekorera med hallon
  • Ställ allt i frysen i minst 4 timmar.

Ta fram glasstårtan cirka 30 minuter före servering.

Lägg evtl. på några marängtoppar.


Smaklig måltid!




Ragout fin



Detta är en franskt rätt som ofta serveras som förrätt. Mycket gott.

Du behöver:
ca ½ kg kalv- gris- eller hönskött
2 små burkar champinjoner
2 gula lökar, hackade
1 morot i bitar
1 lagerblad
1 l grönsaksbuljong
2 msk smör/margarin
4 msk mjöl
ca 6 msk vitt vin (eller matlagningsvin)
lite citronsaft
lite Worcestersås
Salt
Peppar
riven ost
rostat bröd

Gör så här:
  • Börja med att skära köttet i små bitar
  • Brun de runt om i en kastrull
  • Tillsätt lök o champinjoner
  • Stek lite till
  • Tillsätt buljongen och lagerblad
  • Låt koka under lock tills köttet är mjukt
  • Dela på buljongen och köttet genom en sil
  • Ta en ny kastrull och smält smöret/margarin
  • Tillsätt mjöl och fyll sedan på med buljongen under omrörning
  • Fyll på tills det blir en tjockare sås
  • Nu kan du tillsätta köttet med champinjonerna
  • Smaka av med vitt vin, citronsaft, salt, peppar och Worcestersås

  • Fördela detta i små ugnssäkra former
  • Strö över riven ost (ta lite mera än jag gjorde på bilden)
  • Gratinera i 220-240 grader ca 15 minuter
  • Osten ska bli brun

  • Servera med rostat bröd, en citronskiva och lite persilja

Smaklig måltid!


Den vackra huvudstaden



Huvudstaden Stockholm är verkligen värt ett besök. Nu på sommaren är den extra vacker med allt
vatten runt omkring sig.

Många besöker denna stad över en weekend, under semestern eller har den som bröllopsresemål.
Det finns så mycket att se:
  • Skansen
  • Stockholms slott
  • Wasamuseet
  • Gröna Lund
  • Kungsträdgården
  • Gamla stan
  • Slussen
  • Kaknästornet
  • City
  • Södern
  • många museer
  • m.m.

Varför inte ta en shoppingrunda i City eller i Gamla stan?



Förutom det finns det många attraktiva hotell där man kan bo. Men innan du bokar läs gärna här.

Just nu är stan fullt med turister och man kan höra en mängd olika språk. Många kommer även
med båt och stannar till för att se sig omkring.

Dessutom finns det många sightseeingturer med båt där man kan åka under femton (!) broar och
slussar mellan Saltsjön och Mälaren. Det är en upplevelse.



En annan upplevelse är att se över Stockholm från Kaknästornet. Det ska förståss vara fint väder!

Själv tycker jag om att ta mig ibland en tur med bussen in till stan och bara strusar omkring.

Ja, kanske du blev sugen på att besöka denna vackra stad?




Konjaksgubbar



Du behöver:
2 l små röda jordgubbar
2 dl vatten
7 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk atamon
2 dl konjak

Gör så här:
  • Skölj och rensa bären.
  • Koka upp vattnet och sockret till en lag
  • Lägg ner bären några i taget och låt dem sjuda varsamt i någon minut tills de fylls med lag.
  • Ta varsamt upp dem med en hålslev och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar.
  • Ge lagen ett rejält uppkok och dra därefter kastrullen från värmen.
  • Skumma och tillsätt därefter vaniljsockret, atamonen och konjaken.
  • Häll den varma lagen över bären och förslut väl.

Tips!
Man kan servera inläggningen "färsk" men låt den gärna stå över natten så att jordgubbarna hinner
ta åt sig smak.


Vallmofläta



Du behöver:
3½ dl vatten eller mjölk
25 g jäst
½ dl olja
2 tsk salt
2 tsk socker
½ ägg
1-1,2 l vetemjöl

Pensling:
½ ägg
vallmofrö

Gör så här:
  • Smula ner jästen i en degbunke
  • Häll på vattnet/mjölken och rör tills jästen är upplöst
  • Tillsätt de övriga ingredienserna, men spara lite av mjölet till utbakningen
  • Låt degen jäsa i bunken ca 40 min
  • Knåda degen sedan med resten av mjölet på bakbordet
  • Forma den till 4 smala längder (se bild nedan)
  • Fläta samman dem
  • Lägg flätan på smord plåt/bakplåtspapper eller i en avlång form
  • Låt jäsa igen till dubbel storlek
  • Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter
  • Låt brödet svalna utan duk om skorpan skall vara knaprig






Lycka till!



Milkshake med banan & choklad



4 Pers

Du behöver:
3 dl mjölk
1½ banan
2½ dl vaniljglass
4 msk chokladsås

Garnering:
jordgubbar
citronmeliss

Gör så här:
  • Kör mjölk, banan och glass i en mixer ca en minut
  • Häll upp i höga glas och ringla chokladsåsen på toppen
  • Garnera med fäska jordubbar och citronmeliss


Grilltips för sommaren



Grilla hör ju sommaren till. Själv har jag semester just nu och det grillas även mycket här hemma.

Men hur ska man lyckas få köttet så där gott och saftigt istället för att det ska vara torrt som
en skosula?

Självklart beror grillningen på vilken typ av kött som ska grillas. Det som är lättast att grilla är nog
vanlig fläskkött. (karré, fläskfilé, mm) De flesta vill ha det välstekt. Nötkött är svårare eftersom
alla brukar vilja ha någonstans på skalan mellan rare och well done.


Det finns ett sätt att lära sig känna på köttet vilken stekgrad det har:

  • Om man sätter toppen på tummen mot toppen på pekfingret och känner på muskeln nedanför tummen (på handens insida) så är den ganska slapp. Då är köttet ungefär medium.
  • Om man sätter ihop tummen och lillfingret istället känns muskeln myckdet hårdare. Då är köttet well done.

Det är bra om man har svålen kvar vid grillningen. Det gör att köttet blir extra mört.
För att få mört kött ska det vara melerat med fett.

Marinader ska dra minst fyra timmar innan grillningen för att det ska sjunka in i köttet ordentligt.

Det finns även många olika sorter grillolja och glaze. Grillolja kan man med fördel använda precis
innan man ska börja grilla och det passar även bra till grönsaker.

Glaze fastnar lättare än olja och det kan man pensla på under tiden man grillar. Man får en
karamelliserad yta.

Det viktigaste är att köttet är rumstempererat annars blir det svårare att uppnå ett bra resultat.

Grilla inte grönsaker och kött tillsammans på spett. Kött kräver längre grilltid än grönsaker och om
de grillas lika länge kommer grönsakerna att bli torra.

Grillkol har kortare brinntid än briketter men briketter behöver brinna längre innan man kan grilla.
Grillkol bör brinna ca 20 minuter innan det är dags att grilla. Briketter bör brinna ca 45 minuter.

Först ska man grilla för att få en fin yta på båda sidor av köttet. Sedan ska man höja gallret eller
lägga det vid mindre glöd så att det blir färdigt där. En flintastek tar ungefär 15 minuter.
Efter att köttet har fått en fin yta ska det läggas lite svalare och ligger där ca fem minuter på varje
sida.

Man bör inte ha för bråttom.

Lycka till!






RSS 2.0