Hår och frisyrer



Frisyrer förknippades förr med en mängd olika saker. Visste du att:
  • till exempel gifta kvinnor förr skulle ha en sjal om sitt hår
  • unga flickor kunde ha håret utsläppt
  • kvinnors hår sågs i bondesamhället som en prydnad
  • samhället ansåg att de inte skulle våldföra sig på naturen genom att klippa det
  • - däremot skulle det döljas
  • eller att både kvinnor och män bar peruk innan franska revolutionen
  • och att håravklippning har använts som straff
  • kvinnors hår har ansetts magiskt, både med negativa och positiva konsekvenser
  • i kristna länder fick kvinnor gå barhuvade tills de gifte sig
  • sexuellt mogna kvinnor skulle ha håret flätat eller uppknutet
  • även ogifta kvinnor som fått barn var tvungna att dölja håret
  • ett vanligt sätt att ta kraften ur häxor var att till exempel klippa av dem håret
  • kvinnors hår på riddartiden ansågs ge beskydd och välgång
  • män önskade en lock från sin kärastes hår och bar det nära hjärtat som skydd
  • att klippa håret av någon användes ofta förr som ett straff (t ex äktenskapsbrott)
  • permanentmaskinen uppfanns först i början av 1900-talet
1900-talet första hälft
Luggen skulle kammas bakåt med hårolja

Runt sekelskiftet
med platt mittbena

under 20-talet
något högre och käkbenskort

under 30-talet
bakåtstruket och lagt i platta lockar och vågor

under 40-talet
i en upphöjd våg och uppsättningar

50-talet
framåtkammad stort som Elvis
hårdtuperade och sprayade hår



Källa: www.shenet.se/ravaror/harhistoria.html

Frisurer 2010/2011





Är du intresserad av Retro-frisyrer finns det ett antal att beskåda här:
http://www.hairstylesall.com/collection/retro_hairstyles/retro_hairstyles04.html



Svampsoppa



Har du mycket svamp är det gott med en svampsoppa. Här kommer ett bra recept.

Du behöver:
ca 3 dl rensat och hackat svamp (förväld)
1 gul lök
1-2 msk smör
2 msk mjöl
7 dl svamp-,grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl creme fraiche
1/2 - 1 msk soja
krossat rosépeppar
3 msk Madeira eller vitt vin eller cherry

Gör så här:
  • Hacka den färska svampen och fräs den i en gryta ihop med löken
  • Strö över mjölet, rör om och späd med buljongen
  • Tillsätt grädden och mjölken
  • Koka soppan under lock i ca 10-15 min
  • Smaksätt med soja, rosépeppar, evtl. lite salt o peppar samt Madeira el. vin/cherry
  • lägg en klick creme fraiche överst
Använd gärna blandat svamp. Soppan blir då ännu godare.
Du kan även göra denna soppa på konserverade (burk) eller frysta svampar.
Men godast är den med färska.

Smaklig Måltid!


Svamp, svamp, svamp



I helgen var mina döttrar, barnbarnen, min sambo och jag och plockade svamp.

Till vår stora glädje hittade vi svart trumpetsvamp som är ju svår att upptäcka.



Svart trumpetsvamp
är en god matsvamp. Den behöver inte förvällas före matlagning.
Eftersom den har tunn märg lämpar den sig väl för torkning, då den på grund av sin kraftiga
smak kan användas som krydda. Den kan användas som råvara i soppor, såser och stuvningar
Svart trumpetsvamp är en mycket omtyckt matsvamp i olika delar av världen. Vanligtvis finner
man den i löv- och blandskog, och då företrädesvis under ek och hassel, men den är inte helt
ovanlig även i mossrika barrskogar. Skördeperioden för den är i augusti–oktober.




Förutom svart trumpetsvamp hittade vi även många trattkantareller och en del gula kantareller.





Trattkantareller

växer i mossiga barrskogar. Trattkantarellen är en mycket god matsvamp som passar utmärkt
att torka och i många maträtter.
Den här svampen växer ganska sent på hösten och kallas även
höstkantarell. Hatten är tunn, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart. Hattens
undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten. Foten är ihålig, brungul till gul.

Vissa år har vi även hittat trattkantareller långt in i början av vintern när snön hade kommit.





Kantareller
de här känner de flesta igen.
Vanlig kantarell växer allmänt i mossig barrskog eller blandskog,
särskilt under år med mycket försommarregn. Den kan växa tillsammans med många olika träd,
varför man kan finna den i olika sorters skogsmarker, ofta längs skogsvägar och stigar.

Läs mera om svamparna på:
http://www.svampguiden.com/kantareller.asp

Visst är det gott med en kantarellmacka!




Petit-choux-kransar



Petit-choux-kransar liknar donuts eller munkar och är lika goda.

Man kan garnera de med sockerlasyr (kristyr) eller bara med strösocker som donuts.

Du behöver:
3 dl vatten
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
3 ägg

 

1 l frityrolja

 

Kristyr (florsocker som blandas med vatten och ringlas över kransarna)


Gör så här :

  • Mät upp vatten i en kastrull och ställ på spisen
  • Skiva ner smöret och låt vatten, smör och saltet koka upp
  • Ta bort kastrullen från plattan och rör ner vetemjölet
  • Rör kraftigt med en träslev tills smeten lossnar från kastrullens kanter
  • Ställ åt sidan och låt svalna ca 10-15 min
  • Rör sedan ner ett ägg i taget under kraftig omrörning
  • Värm frityrolja i till ca 175 grader
  • Klipp bakplåtspapper i fyrkantiga bitar och penslar de med olja
  • Ta fram en spritspåse med stor stjärna
  • Spritsa runda kransar (2 på varandra) på bakplåtspappersbitarna
  • Lyft över de i frottyroljan
  • De ska glida lätt ned från pappret
  • Låt de fritteras tills de är gyllenbruna
  • Lyft sedan upp dem med hålslev och lägg de på bakplåtspapper för att rinna av
  • Låt de svalna
  • Blanda florsockret med vatten till kristyr
  • Pensla varje krans med kristyren och låt den stelna

Några garnerings-exempel:

Smaklig måltid!


Jitterbuggare



ca 50 st

Farmor Ulla gjorde alltid dessa goda Jitterbuggare. Fick receptet av henne.

Mördeg:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
1 äggula

Fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker

Gör så här:
  • Arbeta samman mjöl, socker, matfett och äggula till en deg.
  • Låt degen vila svalt.
  • Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
  • Dela mördegen i 2 delar och kavla ut varje del till drygt 1/2 cm tjock rektangel på smörgåspapper.
  • Bred på hälften av fyllningen på var och en och rulla ihop dem som rulltårtor.
  • Lägg dem på en skärbräda och ställ dem kallt en stund.
  • Skär dem i ca 1/2 cm tjocka skivor.
  • Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
  • Grädda de mitt i ungnen 12-15 min i 175 grader.

Lycka till o smaklig måltid!


Rengöring av kylskåp



Kylskåpet bör du frosta av och göra rent var tredje månad.

  • Kolla i islådan (om sådan finns) - är den full med is är det dags att göra rent.
  • Plocka ur hela kylskåpet.
  • Ta ur alla fack och diska ur dem
  • Tvätta med vanlig diskmedel och vatten.
  • Torka efter med en trasa som är doppat i vatten och vinäger och gärna också lite bikarbonat.
  • För att hålla kylskåpet luktfritt räcker det ofta med att ställa in en öppnad flaska sodavatten.
  • Det fungerar även med en öppnad burk med bakpulver/bikarbonat i kylen.
  • Kaffesump är en annan variant.
  • Har du fått en unken lukt i kylskåpet smörj då in insidan av kylskåpet med filmjölk och låt det sitta kvar i ett dygn. Tvätta sedan av som vanligt.
  • Lägg tidningspapper ovanpå köksskåpen och byt ut dem lite då och då. Då slipper du damm och fettfläckar.


Frosta av frysen



Frysen bör avfrostas två gånger per år.

  • Se till att inga livsmedel blir över, eftersom matvaror inte kan frysas in igen.
  • Du kan påskynda avfrostnigen med hjälp av hårtorken eller
  • du ställer in en skål med kokande vatten i frysen.
  • Lägg en tjock handduk i understa facket som du måste vrida ur då och då.
  • Lägg även en handduk på golvet framför frysen som ska fånga upp smältvattnet.
  • Ta vara på smältvattnet som är utmärkt att vattna blommorna med.
  • Tvätta gärna av frysen med lite ättiksvatten.
  • Rengör den avfrostade frysen med en trasa doppad i glycerin - då blir den betydligt lättare att göra ren nästa gång. Isen kommer att lossna i skivor som går att lyfta bort.



Facebook och yngsta miljardären



Mark Zuckerberg
är född den 14 maj 1984 i New York, USA och grundade Facebook den
4 februari 2004 tillsammans med sina studiekamrater. Mark kan både läsa och skriva på fem
olika språk.

Idén fick han från hans dagar vid Phillips Exeter Academy, där de (som liksom i de flesta högskolor
och skolor) hade en lång tradition av att publicera en årlig studentkatalog med headshot-foton
av studenter, lärare och personal som kallas "Facebook".

I början var nätverket bara för studenterna på Harvart University men spred sig fort till utevärlden
och andra länder.

I juni 2010 hade facebook drygt 500 000 000 användare. Inte illa!

Den 5 mars 2008 listades han på Forbes.com med ett beräknat nettovärde på 1,5 miljarder dollar!
Han var då 23 år gammal och därmed den yngsta miljardären.

I början av 2010 hade han en förmögenhet på 4 miljarder dollar och har köpt sig den dyraste
bilen
som någonsin har köpts, en Bugatti Veyron för 14 miljoner dollar.

Källa:
http://www.forbes.com/lists/2010/10/billionaires-2010_Mark-Zuckerberg_I9UB.html

Vilken lyckoträff han gjorde!

Tack vare oss som använder Facebook varje dag!


Tatueringar



För alla ni som gillar tatueringar

Visste ni att den mest tatuerade pensionären är
Isobel Varley
från Stevenage i Storbritannien?

Hon har ca 76 procent av sin kropp täckt med tatueringar förutom hennes ansikte,
nacke, händer och fotsulor.

Hon har en uggla på benet och en tiger på magen, men hon tycker inte om grodan
på sin mage för att den ser overkligt ut.

Det tog henne 10 år att rista in över 200 bilder och det gjorde mest ont på hennes tår.

Jag tycker nog inte att det är vackert - men smaken är som baken.

Vad tycker ni?



Marknadsgodis - Marknadsnougat



Har idag 'kokat' lite marknadsgodis s.k. marknadsnougat.
Oh, va gott det blev - men vilken kaloribomb! Det är lätt att göra själv. Ska visa här hur jag gjorde:





Först siktade jag 3 1/2 dl mjöl, 2 dl florsocker, 1 msk kakao och 2 tsk vaniljsocker
i en skål för att det inte ska bli klumpar.







Sedan kokade jag ihop 20 g smör och 40 g kokosfett med 1 dl vatten och 3 dl
socker. Det ska bara kokas upp nån minut så att sockret löser sig.




Därefter hällde jag koket i skålen med mjölblandningen.




Nu vispade jag allt en kort stund så det blev väl blandat. Smeten ska vara tjock
men den ska fortfarande kunna hällas i en form.




Jag lade ett bakplåtspapper i en form och siktade över lite florsocker, då lossnar
bitarna lättare.




Nu fyllde jag på med smeten och ställde den för att kallna. Sedan kom den in
en liten stund i frysen för att den skulle stelna. Det gick ganska fort.




Efter den hade stelnat plockade jag ur den ur formen och skar små bitar med
en pizzaskärare men det går med en vanlig kniv också.







Nu var det bara att mumsa i sig. Åh så gott! (Ska förvaras svalt.)


Det går naturligtvis att göra större satser. Ta då dubbelt så mycket ingredienser.

Tyvärr blir ju godisarna i rumstemperatur mjukare, så vill man ha hårdare godis får
man ta bara kokosfett.
Använd inte flytande margarin - då mjuknar de fortare.


Lycka till!



Hur man gör egna mums-mums hemma



Vem gillar inte mums-mums?
Här är en hemmalagad variant.

Du behöver:
ca 10 st

 

6 äggvitor

2 dl socker

250  g  ljus el mörk Blockchoklad
2 msk cocosfett

5-10  Smörgåsrån

Gör så här:

  • Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sockret lite i taget under vispning. Det ska vara så pass styv konsistens att du kan hålla skålen upp-och-ner utan att spilla ut nåt.
  • Gör runda plattor av smörgåsrånen med hjälp av en glasburk eller liknande.
  • Spritsa ut smeten som toppar på plattorna.
  • Ställ in topparna i 150 graders ugn i 5-10 minuter så att de blir lite torra på ytan (ej bruna).
  • Smält chokladen i vattenbad eller micron och ha ev. en msk cocosfett i för att mjuka upp den en aning.
  • Häll ca en msk av den smälta chokladen över varje skumtopp.
    Eller doppa topparna i kockosflingor resp. häll på lite roligt strössel.
  • Låt dem torka.
  • Mums-mumsen förvaras svalt om du inte äter upp alla med en gång.
Lycka till!


Hur får man champagne att bubbla igen?



Alla vet att det på slutet av en fest kan stå kvar en del flaskor med rester i.

När det gäller champagne och mousserande vin blir det extra tråkigt om den inte dricks ut
samma dag - om man inte har ett knep för att spara det.



Först bör man täppa till flaskan för att inte mera kolsyra försvinner.
Antingen sätter man tillbaka korken om det går (det finns speciella korkar för champagneflaskor)
eller så stoppar man in en liten pappersbit av hushållspapper eller sevett i flaskhalsen.

Nästa dag när du vill dricka ur flaskan eller vill ta ett glas ska du stoppa i ett
russin i glaset eller i flaskan.



Sockerinnehållet i russinet ser till att det bildas ny kolsyra och du får nya bubblor.
Smaken förändrar sig inte heller. Så det är bara att njuta igen.


Steka kantareller



Det är ju kantarell- och plocka-svamp-tid just nu.
Jag ska här berätta hur jag gör med kantarellerna och hur jag stekar dem.

Först måste man ju antingen plocka kantareller eller köpa dem.
Plocka själv är mycket roligare. Vi var ute i skogen i går och här är resultatet.



Sedan rensar vi/jag kantarellerna.
Jag tar bort allt barr, mossa, blad, underdelen av foten som jag knipsar av under
rinnande kallt vatten. Efter det lägger jag svampen i en sil där den får rinna av.



Nu är det dags att hetta upp en stor stekpanna.
Jag lägger i de rensade svamparna och låter de koka en liten stund så att allt vatten
kommer fram.




De säger att man ska låta svampen koka i sitt eget vatten tills allt vatten är borta,
men jag håller inte med. Har gjort så förut och då blev svamparna allt för mjuka
och sönderkokta. Det kan ibland bli riktigt mycket vatten och då tar det tid.



Så nu häller jag kantarellerna med sitt vatten i en durkslag/sil för att vattnet ska rinna av.



Under tiden skalar och hackar jag en lök och tar fram smör eller margarin.
Smör är godare än margarin.



Nu stekar jag lätt de hackade löken i smöret.



Därefter häller jag de avrunna kantarellerna tillbaka i stekpannan och stekar de en bra
stund så att allt resterande vatten är borta och kantarellerna känns fasta och stekta.
Jag smakar av de med salt och evtl. lite vitpeppar. Ibland kan jag även tillsätta lite
soja.


Kantarellmacka

Sedan är det bara att servera de eller lägga de på en rostat smörgås eller göra
en svampstuvning eller frysa in dem när de har kallnat.

Smaklig Måltid!



Mums-Mums-Tårta - inte bara till barnkalas



Ska du ha kalas till barn eller vuxna så är en mums-mums-tårta något alldeles extra.
Den är lätt att göra och det finns oändliga dekorationsmöjligheter.

Du behöver:

1 3-delat tårtbotten (ljus eller mörk)
500 g Kesella (2 burkar)
5 dl Grädde
3-4 Bananer el annan frukt el nötter, m.m.
(man behöver ingen frukt om man inte vill)
2 msk Citronsaft
ca 12 Mums-Mums

Dekorationsalternativ:
strössel, non-stop, mandariner, körsbär, nötter, godis, mera mums-mums, m.m.

Gör så här:
  • Börja med att ta bort våfflorna från mums-mumsen men spar dem till dekorationen
  • Lägg resten av mums-mumsen i en stor skål och mosar de lätt med en gaffel.
  • Tillsätt Kesella och citronsaften och blanda med handvisp (ej maskin!)
  • Vispa grädden hårt.
  • Tillsätt den hårda grädden med en sked i mums-mums-smeten.
  • Lägg bananskivor på nedersta tårtbotten och lite av mums-mums-smeten.
  • Lägg andra tårtbotten ovanpå och fyll på med bananskivor och lite smet.
  • Lägg på den översta tårtbotten och resten av mums-mums-smeten. Fördela runt om.
  • Nu ska tårta in i kylen ca 2 timmar och vila lite.
  • Ta fram den strax innan serveringen
  • Dekorera med mums-mums-våfflorna och valfri dekorationsmaterial
  • t ex bananskivor, godis, strössel, ljus m.m.

Obs!
Det går även att göra en tårta av en tårtbotten.
Det är bara att ta mindre grädde, kesella o mums-mums.

Här har du lite dekorations-idéer:








Städtips till toaletten och badrum



BADKAR

  • Fläckar på badkaret tas bort med en ituskuren citron. Doppas den i salt eller varm ättika, blir den ännu effektivare.
  • En annan metod är att göra rent badkaret med en trasa doppad i rödsprit eller vinäger och grovt salt.
  • För att få bort gamla fläckar kan man pröva med en blandning av borax och citronsaft. Det tar även fläckar av rost.
  • Om badkaret gulnat behandlar man det med salt och terpentinolja, men om det inte finns ett fönster att öppna, är det bättra att välja såpan. Låt den då sitta kvar över natten.
  • För att badrummet inte ska likna en bastu hälla man först i kallt vatten i badkaret och därefter varmvattnet, då blir det ingen ånga.
DUSCHEN
  • För att få duschstrilen ren skruvar man loss den och rensar den med en nål. Eller man kokar den 10 min i 1 liter vatten och 1/2 glas vinäger. Den kan också läggas i en plastpåse med vatten och ättiksyra. Låt det verka under 8 timmar. I enklare fall räcker det med en gammal tandborste.
  • Duschhuvud i plast läggs i en lösning av lika delar varm vinäger och vatten.
  • Gnid in duschstången med vaseline då glider duschförhänget lätt.
  • Duschväggarna av glas kan rengöras med en trasa dränkt i ättika och evtl. lite diskmedel.
  • De flesta duchförhängen kan tvättas i tvättmaskin.
  • Plastförhängen kan man blötlägga i varmt vatten och mjukmedel.
  • Om man doppar duschförhänget i saltat vatten innan det hängs upp igen, finns det ingen risk att det blir några mögelfläckar.
  • Mot enklare mögelfläckar som redan uppstått använder man bikarbonat.
FÖNSTER O SPEGLAR
  • Fönster och speglar i badrummet immar inte om de gnids med rödsprit.
  • Andra knep är att gnida in spegeln med en halv potatis eller Glycerin och torkar med en pappersbit/tidning).
  • Kallt te är heller inget dumt rengöringsmedel.
  • Man kan också gnida med en tvättsvamp och hårshampoo eller 90-procentig alkohol.
  • Immade fönster klarnar när man lägger ris (inlagt i gasväv) i underkanten av fönstret.
LAMPOR
  • Glödlampor rengörs med rödsprit.
  • Mattpolerad glaskupa rengörs med en ituskuren lök. Torka efteråt med en fuktig trasa.
GOLVBRUNN
  • Lyft av gallret och rensa bort gammalt hår och smuts.
  • Häll i hett vatten och avloppsrensare.
  • Skura kring gallrets kanter och dess undersida med såpa.
HANDFAT
  • Rengörs lättast med en diskborste.
  • Både handfat och WC kan rengöras med vanligt tvättmedel.
  • Praktiska är även alla microfiberdukar


KAKEL
  • Innan kaklet rengörs låter man hett vatten rinna ned i badkaret. Ångan gör så att smutsen löser upp sig och blir lättare att torka av.
  • Tvätta med handdiskmedel eller tvättmedel och vatten, gärna med lite ättika i.
  • Hårt smutsat kakel blir rent med vatten som man kokat potais i.
  • Ett annat sätt är att blanda ammoniak, rödsprit och vatten i en sprejflaska. Spruta uppifrån och ned. Torka av allteftersom.
  • Om man vill ha superresultat och blänkande kakel ska man spreja med ammoniak, ren alkohol och fönstertvättmedel i lika delar.
  • Kaklet närmast golvet vid dusch och badkar är kanske inte så blankt. För att få det finare kan man stryka med 3/4 del rödsprit och 1/4 del vatten.
  • Om det kommit fukt mellan kakelplattorna ska man först tvätta grundligt, sedan stryka med rödsprit. När kaklet är torrt målar man med transparent fernissa.
  • Kakel blir vattentät om man stryker det med linolja. Upprepa två gånger och låt kaklet torka ordentligt mellan.
KRANAR
  • Kranar blir blanka om du gnider in dem med en färsk skuren potatis. Pollera sedan.
  • Fläckar av kalk tas bort med vinäger. Låt sitta en stund innan den torkas av.
  • För att undvika att kranarna får kalkbeläggning kan man gnida in dem med vaselin. Upprepa behandlingen då och då.
  • Har du rost på din kran kan du försöka att ta bort det med en ituskuren lök doppad i strösocker. Rost är envist, det ger inte med sig med en gång. Man kanske måste pröva med bensin, vinäger, bikarbonat eller mjöl innan det försvinner.
  • Ärgiga kranar (Ärg är en grön eller blågrön missfärgning som drabbar föremål av koppar eller kopparlegeringar som t.ex. mässing eller brons) behandlas med outspädd ättika. Låt en trasa med ättika ligga några timmar runt kranen och upprepa proceduren tills ärgen lossnar.
WC
  • Toaletten rengör man med någon ammoniakprodukt eller såpa.
  • Ett utmärkt rengöringsmedel är en flaska Coca-Cola. Häll i drycken och låt den verka en stund innan du spolar.
  • Fläckar av oxidering tar man bort med citron och salt.
  • Emaljens glans får fram genom att torka med vinäger.
  • Om toan luktar illa häller man i salt som får stå under natten med locket stängt.
  • Ett bra rengöringsmedel är även bakpulver. Häll i toaletten och låt verka en stund innan du borsta ur.

Lycka till!


Penslar



  • För att den nya penseln inte ska släppa hår, börja med att "kamma" igenom den med en vanlig kam.
  • Sätt en krok eller böjd spik genom penselskaftet så glider inte penseln ner i burken även om burken är stor.
  • Tar du en längre paus i målararbetet, t ex över en natt, räcker det att linda in penseln i aluminiumfolie för att den ska hålla sig mjuk och fin tills du ska använda den igen.
  • Har penseln blivit spredtig, ta tejp och vira runt borsten närmast träet. Då blir stråna samlade igen.
  • När målningsarbetet är avslutat och du rengjort penslarna tvåla in dem och vira in dem i plastfilm. På det viset håller sig penslarna mjuka i åratal.
  • Ett annant sätt att behålla penseln eller rollern mjuk är att efter rengöringen gnida in dem med sköljmedel.
  • När du använder roller kan du stoppa in färgskålen i en plastpåse och sedan hälla färgen i skålen utanpå plasten. När du rollat färdigt är det bara att ta bort plastpåsen och slänga den. Färgbehållaren är ren och går att spara till nästa gång.


Lite målartips



  • När du öppnar en ny färgburk klä kanten med aluminiumfolie. Då slipper du en kladdig kant när det är dags att sätta på locket igen, det är bara att ta bort folien och slänga.
  • För att undvika att färgburken lämnar en ring efter sig på golvet, klistra fast en papperstallrik under burken. Använd en färgklick som klister.
  • När du målat färdigt och har färg kvar i burken, ställ den upp och ner på förvaringsplatsen. När du nästa gång ska använda burken igen och vänder den rätt, hamnar skinnet i botten på burken.
  • Markera på burkens utsida hur mycket färg du har kvar, så slipper du öppna bara för att titta efter. Gör markeringen med den färg som finns i burken så ser du också genast färgnyansen.
  • Blir det bara några droppar färg kvar, häll över dem i en liten flaska. Då kan du lätt bättra på det nymålade om det skulle bli någon liten repa.
  • Billiga målarkläder får du om du tar en sopsäck och klipper hål för huvud och armar.
  • När du ska måla taket, kan du dela en vanlig gummiboll, göra hål i ena halvan och sticka penseln igenom. Då kommer den droppande färgen att hamna i bollen i stället för att rinna utefter din arm.
  • Bästa sättet att måla eller fernissa en trappa är att måla vartannat trappsteg och markera de omålade med maskeringstejp. Då kan du använda trappan medan färgen torkar.
  • När du målar fönsterkarmar kan du stryka såpa på glaset, då blir eventuellt färgkladd lätt att stryka bort.
  • skulle du ändå få färg som sitter fast på glaset, går det bort om du tvättar med ättika.
  • Färgstänk på händerna går bort med matolja.


Plommonmos med smak av kanel och nejlika



Har precis kokat lite plommonmos som jag använder i matlagning och på smörgåsar m.m.

Du behöver:
2 kg plommon
6 dl strösocker
evtl. lite vatten
1 tsk malen nejlika
1 tsk kanel
Natriumbensoat

  • Skölj plommonen, dela de i bitar och ta bort kärnorna.
  • Koka på svag värme tills frukten mosar sig.
  • Ibland får man tillsätta lite vatten för att få igång kokningen.
  • Tillsätt sockret, nejlika och kanel.
  • Koka sakta 20-30 min och ta sen grytan av värmen.
  • Skumma väl.
  • Tillsätt konserveringsmedel och fyll på väl rengjorda glasburkar.
  • Förslut genast.
  • Förvara moset svalt.

Smaklig Måltid!




Abborre och Gös



Idag fick vi abborre och gös av goda vänner som har fiskat under natten. De fick så mycket fisk
att de kunde dela med sig.
Det var inga små fiskar det! Tack för det!


Abborre



Abborren är lätt att känna igen på de mörka banden som finns på sidorna. Fiskens färg kan
skifta ganska mycket beroende på vilket vatten den befinner sig i. Ryggfenorna är mycket vassa.
Buk-, anal- och stjärtfenor är rödaktiga och buken gulvit. Fjällen är skarpa och ganska svåra att
få bort.


Ugnsbakad Abborre
2 personer

2 st abborrar
salt

Fyllning:
50 50 g smör
3 3 msk persilja, hackad
1 1 tsk dragon
1 1 tsk körvel
2 2 msk gräslök, hackad

  • Rensa och fjälla fisken.
  • Salta inuti.
  • Arbeta ihop fyllningen och fördela inuti fiskarna.
  • Slå in dem i foliepaket.
  • Lägg dem i ugnen i långpanna på 200 grader i ca 15 minuter.
Servera med kokt potatis och sallad.



Gös




är långsträckt och har två ryggfenor. Till färgen är gösen ljust gråbrun. På ryggen är den
lite mörkare och på sidorna samt buken ljusare i gråvit eller gulvit. På sidorna finns mörkare
tvärfläckar som är tydligast hos unga fiskar.


Stekt Gösfilé med gräddstuvade kantareller

4 personer

600 g gösfilé
2 tsk salt
1 dl grädde eller mjölk
vetemjöl
smör eller margarin

Gräddstuvade kantareller:

400 g färska kantareller
eller 1 burk
3 msk smör eller margarin
1/2 fiskbuljontärning
3 dl grädde (evtl svampspad)
salt och vitpeppar

  • Torka fiskfilérna och gnid in dem med salt.
  • Doppa dem i mjölk eller grädde och vänd dem i vetemjöl.
  • Stek fisken i matfett och ta upp den ur pannan.
  • Rensa kantarellerna och hacka dem om de är stora.
  • Häll av spadet från burkkantarellerna och hacka dem.
  • Fräs dem i stekpannan utan fett tills all vätska dunstat bort.
  • Stek svampen några minuter i matfett.
  • Smula ner en buljongtärning och häll på grädde.
  • Sjud några minuter så grädden kokar ihop.
  • Lägg ner fiskfiléerna och hetta upp.
  • Smaksätt med mera salt och peppar om det behövs.
  • Lägg upp på varma tallrikar.

Servera med kokt potatis och sallad.

Hur man rensar fisk:




Hur man filéar abborre:



Samklig måltid!





RSS 2.0