Tillfällig inläggspaus



Hej alla mina bloggbesökare!

Jag har inte slutat med mitt bloggande utan har de senaste tre veckorna haft problem med min dator.
Moderkortet gav upp och sedan dess har vi inte lyckats få den att fungera som den ska.
Men den är på gång. Tills dess får ni nöja er med mina tidigare inlägg. Åtekommer så fort jag kan.

Ha det gott så länge!



De goda rotfrukterna




Just nu i oktober säljs det en uppsjö av rotfrukter. De är jätte goda, billiga och näringsrika.

Att använda rotfrukter i matlagningen är såväl hälsosamt, miljövänligt  som ekonomiskt.
Rotfrukter innehåller mycket fibrer och en hel del vitaminer och mineraler. Dessutom håller de
längre i kylen, uppåt tre veckor.

Det bästa är att äta rotfrukterna rårivna eller lätt kokta så de behåller sitt tuggmotstånd för att
de har ett högt GI-värde om man kokar de för länge.



Morötter
de innehåller mycket av antioxidanten betakaroten och passar bra till de flesta rätter, i sallader,
grytor, soppor och rårivna, kokta, wokade samt ugnsbakade.



Kålrot
är en smakrik rotfrukt som passar att ugnsrosta och i grytor, soppor och gratänger. Den är också
god att äta råriven och som mos.



Rödbetor

är rika på flavonoider som är en antioxidant. Passar att ugnsbaka, koka och använda i sallader,
i vegetariska biffar, i grytor eller soppor. Goda att lägga i ättikslag.



Rotselleri
är god i soppor, grytor eller gratänger. Att riva rotselleri och blanda med en dressing är gott.



Palsternackor
är fantastiskt goda att ugnsbaka eller att ha i gratänger och grytor. Skivade palsternackor som är
stekta går utmärkt att blanda i sallader eller i en risotto.



Kålrabbi
smakar lite som blomkål men är mildare och sötare. Den är god att ha rå i sallader eller att ha i
woken till asiatiska rätter.



Rättikor
påminner om rädisor men har en mildare smak. De är betydligt större och vita eller ljust i färgen.
De kan bli upp till 50 cm långa. De passar bra i grytor, sallader och wokrätter.



Jordärtskockor

mycket goda rostade i olivolja och kryddor. Passar även bra i gratänger och soppor.



Svartrötter

kallas även för fattigmanssparris. De passar att ugnsbaka, steka och i grytor och soppor.



Majrovor

är goda att ugnsrosta eller ha de i grytor. Du kan även använda de som ensamrätt eller tillbehör
om du kokar de i lättsaltat vatten.  Råa är de också goda i sallader eller tunt skivade  och
marinerade i en god dressing.

Men det finns fler
här kan du läsa mer om rotfrukter.


ICA har massa goda recept med rotfrukter


Smaklig måltid!



En klok och framgångsrik man



Släng inte mat i onödan och förvara den rätt




Att slänga en massa mat utarmar inte bara plånboken utan även vår miljö.
Hela 27 procent av den mat vi bär hem från affären åker ner i soporna. 2.3 miljoner ton!
Enligt beräkningar från statistiska centralbyrån kan en tvåbarnsfamilj spara upp till 7000 kronor
om året på att inte kasta mat i onödan.

Man kan använda sund förnuft och lita på näsan. Släng inte maten i förtid, den går ofta
att använda längre än bäst före datum.



Lukta på mjölken så känner du om den har gått ut. Är den inte sur är den användbart.
Mejeriprodukter tillhör de livsmedel som kastas mest.



Tomater innehåller mycket etylengas och ska inte förvaras tillsammans med känsliga
grönsaker som t ex blomkål, morötter, dill och gurka som då förlora sin smak, gulnar
och blir sega.



Mjuka morötter blir spänstiga igen om de läggs i kallt vatten.



Färsk fisk och skaldjur ska inte ligga i kylskåp mer än 1-2 dagar.



Hårdost håller länge. Skär bort 1 cm om du upptäcker mögel. Resten går att äta.



Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader.
Man märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kastas.



SLÄNG däremot mögligt bröd! En del djur kan fortfarande äta det.


Några tips:

Planera dina inköp.

Undvik storförpackningar av färskvaror
om du inte ska tillaga allt på en gång.

Laga mat på rester.

Gör matlådor av överbliven mat.

Överbliven mat går även att frysa in.


OCH

tänk på alla dessa fattiga barn som svälter.








RSS 2.0