Förvaring av färskvaror och andra livsmedel



Här kommer lite tips om hur man kan ta hand om olika matvaror.

Apelsiner
Apelsiner förvaras i kylskpåp i plastpåse.

Ananas
Ananas mår bäst i kylskåp. Den eftermognar i rumstemperatur.

Avokado

Mogen avokado förvaras i kylskåp. Den mognar när den läggs i en skål med mjölk - det tar en
till två dagar. Man kan också lägga omogen avokado tillsammans med äpplen i en påse, så
mognar de snabbare.

Bacon
Bacon förvaras i kylskåp (i plastpåse).

Bakelser
Bakelser håller sig om de skyddas av en mjuk brödskiva.

Bananer
Bananer ska förvaras i rumstemperatur. Om de är skalade droppar man citronsaft på och lägger dem
i folie i kylskåpet. Bananer mognar när man rullar in dem i en fuktig handduk och sedan låter dem
ligga ett tag i en papperspåse.

Bröd

Bröd som förvaras i en plåtburk/låda håller sig längre tillsammans med en bit äpple eller lite selleri.
För att undvika mögel ska man förvara brödet i en påse tillsammans med en rå, skalad potatis i skafferiet.
Förvaras brödet i kylskåp åldras det snabbare, men möglar inte lika fort.

Champinjoner
Champinjoner håller sig fint i tidningspapper eller i brun papperspåse.

Choklad
Choklad ska inte förvaras i kylskåpet om det inte råkar vara värmebölja. Inte heller får den förvaras
ljust, då försvinner aromen. Tänk på hur väl förpackad en chokladkaka är.

Chokladpulver (Kakao)
Chokladpulver kan förvaras upp till sex månader längre än vad datumstämpeln anger.

Citron
Citron håller sig fräsch längre om den får ligga i aluminiumfolie och i kylskåp. En ituskuren citron doppas
i salt eller strösocker för att skydda snittytan. Man kan också lägga den på ett fat och stjälpa ett glas
över.

Dill
Dill förvaras stående i vatten, övertäckt med lite folie. Detta gäller även för persilja och gräslök.

Fisk
Fisk ska vara uttagen och rensad, då håller den sig fin i drygt tre dagar i kylskåp. Stryk fisken med grovt
salt och linda in den i en handduk som fuktas med vinäger och lite strösocker. Skölj fisken innan den
tillagas.

Frukt
Omogen frukt läggs tillsammans med något rött - färgen sägs stimulera mognadsprocessen.
Äpplen, päron och plommon innehåller mycket etylengas. Den gör att andra frukter och även grönsaker
/blommor mjuknar, gulnar och vissnar. Stäng in de frukter som innehåller etylengas i en papperspåse
eller i en plastpåse. Ju mognare frukt, desto mer gas.

Fruktkaka
Fruktkakan förvaras i en låda tillsammans med ett äpple, så håller den sig saftig.

Grönsaker
Grönsaker som inte förvaras i kylskåp lindas in i tidningspapper. Grönsaker (och frukt) mognar snabbare
när de läggs i en plastpåse med lufthål. Den innestängda etylengasen påskyndar mognadsprocessen.
Förvara inte känsliga grönsaker som t ex blomkål, dill, morötter och gurka tillsammans med tomater, som
innehåller mycket etylengas. Lägg grönsakerna i en papperspåse eller plastlåda.

Gurka
Vira in gurkan i plastfolie och lägg den i grönsaksfacket i kylskåpet. Gurka är känslig för frukt och grönsaker
med mycket etylengas som t ex tomater och äpplen.

Ingefärsrot
Ingefärsrot kan sparas i månader i en glasburk med tättslutande lock.

Jordgubbar
Jordgubbar kan sparas några dagar extra om de läggs i ett durkslag eller en sil och ställs i kylskåpet. Det
är viktigt att luften kommer åt.

Jäst
Jäst får inte utsättas för häftiga temperaturskillnader. Förvara jästen svalt.
Färsk jäst kan tryckas mot botten av en glasburk som vänds upp och ned mot ett fat vatten. Jästen får
dock inte komma i kontakt med vattnet.

Kaffe

Kaffe är ett ömtåligt livsmedel och förvaras i tätslutande kärl i kylskåpet. Kaffe reagerar på värme och
härsknar. Ljus gör att det förlorar sin arom.

Kakor, mjuka
Mjuka kakor möglar inte så snabbt och håller sig saftiga länge om de förvaras tillsammans med en bit
äpple eller en skiva formbröd. Byt ut brödet när det blivit torrt.

Karameller
Karameller kletar inte ihop om man strör socker över dem.

Kex

Kex mjuknar inte lika lätt om man förvarar dem i en metallåda tillsammans med en sockerbit, en
hopskrynklad pappersservett eller hushållspapper.

Korv

Har man redan skurit av korven håller sig snittytan fin om man stryker lite matfett på den. Man kan
också sätta en citronskiva mot snittytan. För att hindra korven från att mögla lindrar man in den i en
tygbit som fuktats med vatten och salt och lägger den i kylskåpet.

Kronärtskockor
Kronärtskockor behandlas som snittblommor, de ställs i ett glas vatten som byts varje dag.

Kryddor
Kryddväxter förvaras i salt eller olja, annars i frysen. Basilika, dragon, dill, gräslök, körvel och persilja
trivs utmärkt med att packas in i hushållssalt. När kryddan ska användas skakar man bara av saltet.
Släng inte saltet för att det är utmärkt som aromsalt till sallader och annat.
Basilika, dragon, rosmarin, schalottenlök, timjan samt vitlök går utmärkt att lägga i olja och håller sig
länge. Det ska stå mörkt och svalt.

Kött

Kött håller sig i kylskåp minst två dygn. Kött skyddas väl av olja innan det ställs in i kylskåpet.
Kött som glömts i sin förpackning läggs i vatten med några droppar vinäger, så fräschas det upp igen.
Låt köttet ligga några timmar innan det torkas av.

Lök
Lök kan hålla sig länge, även redan den skalats. Linda in den i aluminiumfolie och förvara svalt. Du kan
även lägga löken i en glasburk med lock innan den kommer in i kylskåpet.

Majonäs
När hemlagad majonäs är rörd på soja- eller majsolja håller den sig upp till två veckor i kylskåp.

Marmelad
Marmeladen ska stå luftig och torrt i ett skafferi.

Morötter

Skär topparna av morötterna innan de läggs i grönsaksfacket, annars torka de ut i förtid.
Man ska inte förvara morötter och äpplen tillsammans, då får morötterna en besk smak.

Oliver
Gröna oliver förvaras i sin konserveringsvätska eller läggs i saltat vatten.
I båda fallen i burk med tätslutande lock och i kylskåp. Svarta oliver förvararas i olivolja.

Olivolja
Olivoljan blir hållbarare om man strör lite bikarbonat i flaskan.
Oljan ska står mörkt och svalt, den mår inte bra av att vara hermetiskt stillsluten. Bättre då att
sno en bit tidningspapper och stoppa ned i flaskhalsen. Olja härsknar inte om man tillsätter lite salt.

Ost

Ost förvaras i kylskåpet i varsin förpackning. Ostbrickan kan sparas som den är om man lägger en
sockerbit mellan ostbitarna och täcker över den. Cemenbertost ska inte ligga utan stå på kant.
Riven ost förvaras också med några sockerbitar. De suger åt sig den fukt som bildas. Mögel undviker
man genom att lägga en sockerbit i ostlådan/påsen.
Schweizerost torkar inte när snittytan stryks med smör. Man kan också linda in ostbiten i tyg som
fuktats med vitt vin.

Pepparrot
Om man lägger pepparrot i en burk med vatten håller den sig fin i veckor. Byt vattnet när det blivit
grumligt.

Persilja

Lägg persiljan i en glasburk med skruvlock i kylskåpet. Persiljebuketten kan också ställas med huvudet
nedåt i ett glas med vatten.

Potatis
Kokt potatis bör inte stå i kylskåp, då blir den seg.
Förvara potatis svalt och mörkt. Förvaras den alltför ljust bildas solanin, som är giftigt. Grön potatis ska
man alltid slägna bort.
Skalad, rå potatis läggs i kallt vatten med vinäger, då håller den i kylskåp upp till fyra dagar.
Potatis till vinterförvaring läggs med sönderbrutet träkol över, så börjar den aldrig gro.

Purjolök
Purjolök lindas in i tidningspapper. Kokt purjolök bör inte sparas.

Päron
Förvara påron åtskilda och med skaften uppåt. Påron mognar i rumstemperatur, men ockås om man
lägger dem i en brun papperspåse tillsammans med ett moget äpple.

Ris
Kokt ris håller sig i kylskåpet upp till en vecka.

Russin
Russin förvaras tillsammans med lagerblad.

Rädisor

Rädisor håller sig längre i kylskåpet om man tar bort blasten. Om rädisorna är vissna kan man pigga
upp dem genom att lägga dem i kallt vatten en stund.

Sallad

Man kan spara sallad sköljd och rensad i grönsaksfacket eller i plastpåse med hushållspapper i botten.

Salt

För att hålla fukt från salt lägger man några riskorn i saltströaren/burken.

Senap

Senap torkar inte ut om man lägger en citronskiva under locket. Aromen bevaras om man häller en
nypa salt i senapen.

Smör

Smör håller minst två veckor i kylskåpet. Tänk på att smör gärna drar till sig lukt och smak från andra
matvaror.

Sodavatten
Om sodaflaskan ställs uppochned i kylskåpet klarar sig kolsyran någon dag till.

Spenat

Kokt spenat ska inte sparas mer än ett dygn, inte ens i kylskåp.

Svamp

Svamp ska ligga svalt i brun papperspåse eller tidningspapper, aldrig i plast.

Sylt

Hemlagad sylt får inget mögel om man lägger lite folie under locket. Man kan också stryker snittytan
med lite sprit.

Tomater
Tomater ska ligga luftigt, då förhöjs smaken. Förvara dem t ex i en tom äggkartong, men inte i kylskåpet,
då tappar de lätt sin arom.
Solljus är inte bra för tomater, de blir mjuka istället för mogna. Låt dem ligga svalt och mörkt. Om man
vill att tomaterna ska mogna snabbt ska de däremot ligga mörkt och varmt. Man kan också lägga dem
tillsammans med en mogen tomat eller ett äpple, då mognar de snabbare.
Tomater innehåller mycket etylengas och ska inte förvaras tilsammans med känsliga grönsaker som
t ex blomkål, morötter, dill och gurka som då förlora sin smak, gulnar och blir sega.

Torra varor

Alla slags torkade bönor och ärtor förvaras med några vitlöksklyftor, så häller de sig.
Ris förblir torrt tilsammans med en bit bambu i burken. Socker måste förvaras hermetiskt tillslutet,
vaniljstänger likaså.

Vin

Vinflaskor ska förvaras horisontellt. Vin kan sparas om det överförs till en mindre flaska men då får det
inte komma in någon luft i flaskan.

Vindruvor
Vindruvor trivs om de lindras in i en handduk och förvaras i kylskåpets grönsaksfack.

Vitlök

Liksom andra kryddor ska vitlöksknippet inte hänga till prydnad bredvid spisen utan förvaras torrt
och svalt i ett skafferi där luften kan cirkulera.

Ägg

Eftersom ägg består av ett poröst material suger de girigt åt sig lukten av omkringliggande födoämnen,
vilket förklarar varför de har sin egen hylla i kylskåpet. Ställ äggen med den spetsiga änden nedåt,
då vilar inte gulan mot skalet utan mot luftblåsan.
Gulorna kan sparas separat om man lägger dem i en skål med vatten.
Äggvitor kan sparas om man torkar dem i ugn och lägger dem i en glasburk eller en plastpåse i kylen.

Äpplen
Äpplen tycker inte om sällskap och ska stå åtskilda med stjälkarna nedåt. Helst på ett torrt, svalt ställe
och inte i kylskåp, gärna i sågspån eller torr sand. Äpplen bör alltid förvaras separat, de ger ofta en
besk biskmak åt andra frukter eller grönsaker som förvaras i deras närhet.

Öl

Öl behandlas som sodavatten.


Äggtoddy



Du behöver:
4 st äggulor
4 4 msk socker
2 2 dl grädde, vispad
4 4 tsk florsocker
4 4 tsk nescafé
4 4 tsk kakao
4 4 msk konjak
4 4 st halva äggskal

Gör så här:

1. Koka äggskalen.
2. Vispa äggulor och socker.
3. Vispa grädden och häll ner i äggblandningen.
4. Häll upp i portionsglas.
5. Ställ in i frysen (flytta in till kylen ca 30 minuter innan servering)
6. Precis innan servering - lägg på florsocker, nescafé och kakao i små "öar".
7. Häll 1 msk cognac i äggskalet och placera mitt på.
8. Servera. Låt gästerna hälla konjaken över desserten och blanda ihop allt.

(Receptet är från tv-programmet "Halv åtta hos mig", komponerat av Mika från Västerås.)

Mycket gott, rekommenderas!


Thailändsk räksoppa med citrongräs



Soppan kallas Tom Yum Goong och jag fick smaka på en sån hos min svägerska som
kommer från Thailand. Det är en upplevelse. Soppan är ganska stark - men det bestämmer
du själv genom mängden av chili som du kryddar soppan med.

I stället för räkor kan man även använda kyckling, fisk eller fläsk/kött. Du väljer själv.

Här är receptet:

Du behöver:
20 havsräkor, mediumstorlek (gråa)
6-7 dl vatten
3 finhackade thailökar (eller chalotten)
2 stånd citrongräs
2 msk fisksås
2 skivor kha (galangalrot)
20 små svampar, halverade
6 kaffirlimeblad
3 msk limejuice
2-3 chili
5 korianderblad
vårlök/salladslök i önskad mängd
Gör så här:
  • Skölj räkorna och skala dem (men lämna stjärten kvar)
  • Häll vattnet i en kastrull/gryta.
  • Banka lite på citrongräset och skär i bitar om c:a 2 cm
  • Lägg i grytan tillsammas med lök, fisksås, och kha (galangalrot)
  • Koka ca 3 minuter
  • Lägg i räkor och svamp och koka tills räkorna blir orange-rosa
  • Tillsätt kaffirlimeblad, limejuice och chili
  • Lägg på ett lock och ta bort från spisen
  • Strö över korianderblad och hackad vårlök och servera soppan



Obs! De flesta ingredienser finns i Thai-butikerna.

Så här gör de soppan i Thailand:



Smaklig måltid!


De populäraste flick- och pojknamnen 2010



Statistiska Centralbyrån (SCB) redovisar varje år de populäraste flick- och pojknamnen som har
getts till nyfödda barn under det gångna året.
Nedan kan ni se vilka namn som var populära under 2010:

Flicknamn

  1. Maja
  2. Alice
  3. Julia
  4. Linnéa
  5. Wilma
  6. Ella
  7. Elsa
  8. Emma
  9. Alva
  10. Olivia
  11. Molly
  12. Ebba
  13. Klara
  14. Nellie
  15. Agnes
  16. Isabelle
  17. Ida
  18. Elin
  19. Ellen
  20. Moa
  21. Emilia
  22. Nova
  23. Alma
  24. Saga
  25. Amanda
  26. Isabella
  27. Lilly
  28. Alicia
  29. Astrid
  30. Matilda
  31. Tilde
  32. Tuva
  33. Stella
  34. Elvira
  35. Felicia
  36. Tyra
  37. Hanna
  38. Sara
  39. Vera
  40. Thea
  41. Freja
  42. Lova
  43. Meja
  44. Selma
  45. Signe
  46. Ester
  47. Lovisa
  48. Ellie
  49. Lea
  50. Tilda
  51. Tindra
  52. Sofia
  53. Nora
  54. Nathalie
  55. Leia
  56. Filippa
  57. Siri
  58. Emelie
  59. Inez
  60. Edith
  61. Liv
  62. Stina
  63. Lisa
  64. Linn
  65. Tove
  66. Emmy
  67. Livia
  68. Jasmina
  69. Evelina
  70. Cornelia
  71. Märta
  72. Svea
  73. Ingrid
  74. My
  75. Joline
  76. Rebecca
  77. Mira
  78. Hilda
  79. Ronja
  80. Melissa
  81. Anna
  82. Frida
  83. Maria
  84. Iris
  85. Josefine
  86. Elise
  87. Elina
  88. Greta
  89. Vilda
  90. Minna
  91. Hedda
  92. Lina
  93. Nicole
  94. Kajsa
  95. Majken
  96. Sofie
  97. Annie
  98. Juni
  99. Hedvig
  100. Novalie

Pojknamn

  1. Oscar
  2. William
  3. Lucas
  4. Elias
  5. Alexander
  6. Hugo
  7. Oliver
  8. Theo
  9. Liam
  10. Leo
  11. Erik
  12. Viktor
  13. Emil
  14. Isak
  15. Axel
  16. Filip
  17. Anton
  18. Gustav
  19. Edvin
  20. Vincent
  21. Arvid
  22. Albin
  23. Ludvig
  24. Melvin
  25. Noah
  26. Charlie
  27. Max
  28. Elliot
  29. Viggo
  30. Alvin
  31. Alfred
  32. Adam
  33. Theodor
  34. Olle
  35. Wilmer
  36. Benjamin
  37. Simon
  38. Nils
  39. Noel
  40. Jacob
  41. Leon
  42. Rasmus
  43. Kevin
  44. Linus
  45. Casper
  46. Gabriel
  47. Jonathan
  48. Milo
  49. Melker
  50. Felix
  51. Love
  52. Ville
  53. Sebastian
  54. Sixten
  55. Carl
  56. Malte
  57. Neo
  58. David
  59. Joel
  60. Adrian
  61. Valter
  62. Josef
  63. Jack
  64. Hampus
  65. Mohammed
  66. Samuel
  67. Alex
  68. Tim
  69. Daniel
  70. Vilgot
  71. Wilhelm
  72. Harry
  73. Milton
  74. Maximilian
  75. Robin
  76. Sigge
  77. Måns
  78. Eddie
  79. Elton
  80. Hjalmar
  81. Vidar
  82. Loke
  83. Elis
  84. August
  85. John
  86. Hannes
  87. Sam
  88. Frank
  89. Svante
  90. Marcus
  91. Mio
  92. Ali
  93. Otto
  94. Johannes
  95. Fabian
  96. Ebbe
  97. Aron
  98. Elvin
  99. Julian
  100. Ivar


Voyage of the Unicorn




Professor Aisling och hans två döttrar kastas ut i ett svindlande äventyr på fartyget Unicorn med dess märkliga besättning. På en fantastisk upptäcksfärd möter de märkliga länder och varelser, men faran lurar överallt. För att rädda det mystiska sagolandet från att gå under måste slag vinnas och trollen besegras...

Orginaltitel:
Voyage of the Unicorn (2005)
Längd: 2tim 51min
Skådespelare: Beau Bridges, Chantal Conlin, Heather McEwen, Mackenzie Gray
Regi: Philip Spink


En trevlig söndags-bio-film för alla som tycker om sagor/fantasyfilmer.
Man kan fly bort från verkligheten i nästan 3 timmar.



Lite om oxfilé


 

Oxfilé eller nötfilé som den också kallas brukar finnas både färsk och fryst i matvaruaffärer.

Det är köttet närmast ryggraden på insidan. Oxfilé kan helstekas, stekas i mindre bitar eller i skivor.


Steka i skivor

  • låt köttet bli rumsvarmt
  • skär i 2 cm tjocka skivor
  • hetta upp en stekpanna
  • stek några minuter på varje sida så de får färg
  • salta och peppra
  • Lägg på ett ugnsfat och ställ in i kylen i 30 minuter så att de blir kalla
  • Sätt på ugnen och ställ in dem mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter
  • Då får man de möra fina bitarna, precis som på restaurang.

Skär inte upp köttet under stekningen för att kontrollera hur stekt det är för då blir rinner

köttsaften ur och det blir torrare. Använd istället en stektermometer om du steker större bitar

och mät innertemperaturen.

 

Om du steker tunnare bitar så känn på dem med fingrarna - är det mjukt och lämnar fingeravtryck

är den blodig och är den mjuk men ändå ger motstånd och fjädrar tillbaka är den medium och är den

fast så är den genomstekt.

  • Om det känns som när du trycker mot din kind = Blodig
  • Om det känns som när du trycker mot din nästipp = Medium
  • Om det känns som när du trycker mot din panna = Genomstekt
  • Rött (Rare): 50-55 grader
    Rosa (Medium): 55-60 grader

 



Helstekt oxfilé

  • stek det nederst i ugnen i 125-150°C
  • använd stektermometer och stek till någon av ovan nämnda gradtal
  • låt köttet vila minst 10 minuter eller minst 20 minuter i folie innan du skär upp det


Vårdekorationer

Nu är det ett nytt år och halva januari har redan gott. Än är det ute mörkt och kallt
men du kan få en glimt av våren med lite vårdekorationer inomhus.

Här kommer lite idéer till ditt hem:
















En vitaminkick i vintermörkret

Så här i vintermånaderna är det bra med extra vitaminer för att hålla sig frisk.
Det finns gott om frukter i matbutikerna, så det är bara att göra sig en god fruktdrink i mixern
då och då. Just nu är det extrapriser på frukt i många butiker.

Gjorde en åt mig idag.

Jag använde mig av banan, äpple, mandarin, vindruvor, mandlar och chokladströssel.
Men man kan ta egentligen vad som helst och blanda i mixern. Denna här är som "godis".



Sedan är det bara att skala de, dela de i små bitar och blanda allt i mixern.



Resultatet blev så här och den var riktigt god.



Men har du ingen mixer går det även bra att göra en fruktsallad av det. Blanda allt i en skål och
låt stå en stund i kylen. Sedan är det bara att mumsa i sig.

Mandlarna byter jag ibland mot valnötter eller hasselnötter, chokladströssel byter jag mot riven
blockchoklad, av frukterna tar jag vad jag har hemma. Ananas är också god att ha i. Det går
att variera.



Idag ska julgranen ut



Tjugondag
Knut dansas julen ut!
Idag är det tjugo dagar sedan julafton och Knut har namnsdag.

Det är dags för julgransplundring med fiskdamm och barn som sjunger  "Nu är glada julen slut slut slut, julegranen dansas ut ut ut ...". Denna tradition är inte lika levande idag som för 50 år sen men den förekommer. Förr sprang på sina håll Knutsgubbar omkring i gårdarna och tiggde mat och dryck till julens sista lekstuga.

I Sydsverige har man sprungit omkring med en docka av halm, kallad Knutsgubben, som satts ut anonymt och ofta med en nidvers där det påpekas att julen är slut.

I Gimo i Uppland firar man än idag Knut i ren karnevalsyra med stora masker av papier maché.

I Skåne och Danmark håller man Knutsgille med middag och bal och dagen är en i alla avseenden festlig dag.

Knut själv var en dansk prins
som knappast blev helgon för sina goda gärningars skull utan snarare för att han hade inflytelserika släktingar. Hans son, kung Valdemar den gode, fick påven att helgonförklara Knut 1169. Knuts dag var länge den 7 januari, den första vardagen efter julen. Men på 1700-talet flyttades Knutsdagen till den 13 januari och så blev denna dag istället julens sista dag.

(enl. Nordiska Museet Stockholm)

Det är förbjudet att slänga granen från lägenheten ner på trottoaren!
Ta reda på vad som gäller i din kommun.





Rosor i vas


Idag finns tusentals olika sorters rosor.
En massor av färger och storlekar.
Såväl doftande som doftlösa sorter
och de finns året runt i handeln.


Skötselråd:
  • Se för det första till att du får färska rosor på stadig stjälk
  • Ta bort alla blad som riskerar att hamna under vattenytan
  • Bladen förstör annars det färska vattnet
  • Eftersom rosen har "hård" stjälk bör vattnet vara minst 37 grader varmt
  • Häll näring i rosvattnet, det hämnar bakterietillväxten och ger rosen den näring den behöver
  • Snitta av stjälken ca 3 cm och skrapa 5 cm nedtill
  • Använd en vass kniv ingen sax! Om du klipper rosen klämmer du ihop de fina rör rosen får sitt vatten igenom. En slö kniv kan göra samma skada.
  • Om dina rosor börjar hänga kan du ge de stöd med papper under ett par timmar tills de är vattendragna igen.
  • Kolla dagligen vattennivån i vasen. Rosor är törstiga.
  • Rosor håller i snitt mellan 3-7 dagar

Hemmagjord blomsternäring till snittblommor:
  • Ta 2 tsk 12-procentig ättiksprit och 3-15 sockerbitar till 1 liter vatten.
  • Sockermängden varierar till olika sorters blommor.
  • Ju hårdare stjälken är, desto fler sockerbitar behövs!
Rosor behöver alltså många sockerbitar!

I blandningen ovan utgör sockret näring till blomman, medan ättikan ändrar vattnets pH-värde.
Vattnet blir surt, och därmed minskar mikroorganismernas möjligheter att utvecklas.
Du bör prova dig fram hur många sockerbitar du behöver till olika blommor.

pH-värde är ett mått på surhetsgraden i en lösning
pH under 7 är en sur lösning
pH 7 är en neutral lösning
pH över 7 är en basisk lösning



Röda dagar och helgdagar 2011




Ny matlagningsbok i bokhandeln



128 sidor
204 x 255 mm
Inbunden med skyddsomslag
978-91-86287-09-2
Utgivning: Oktober 2010
C:a pris: 150 kr


Tycker du om att experimentera med mat, vin, öl och sprit så är denna bok något för dig.

"Två av Sveriges ledande auktoriteter på kombinationen mat och dryck hälsar välkommen till bords!

Konsten att få till lyckade möten mellan mat och dryck har blivit en omåttligt populär och efterfrågad vetenskap såväl på Sveriges lyxkrogar som i hemmet. Sedan 2004 har sommeliererna och gastronomerna Michel Jamais och Mathias Emilsson arrangerat mängder av dryckesorienterade middagar på restaurang Villa Källhagen i Stockholm.

Här delar dessa matmästare med sig av sin kunskap om hur våra sinnen fungerar, sina hemligheter om ingrediensval och tips på spännande, nyskapande smakkombinationer som kommer att få hemmakockens middagsgäster att häpna. Boken är indelad i avsnitt efter de olika dryckestyperna, vilka ackompanjeras av recept som passar till just dessa.

Recepten är skapade av Villa Källhagens egen kökschef Mathias Emilsson och de konstfullt upplagda och omsorgsfullt tillredda rätterna illustreras med fotografier av den framstående matfotografen Arne Adler.

Alla recept har detaljerade serveringsinstruktioner och en rekommendation på passande dryckesval.

Mat Vin Öl Sprit ger vägledning till den inspirationstörstande hemmakocken och visar att det finns en hel vetenskap bakom smakernas värld!"


se innehållsförteckning här:
http://www.adlibris.com/bookbrowser/default.aspx?culture=SV-SE&isbn=9186287095&shop=1




Skydd mot ishalkan



Nu har ishalkan slagit till. Det gäller att skydda sig, så att man inte sitter med brutna ben.


De säkraste halkskydden är de som har någon typ av dubbar under hela fotsulan, både under hälen och under framfoten. Ett halkskydd med korta dubbar ger ofta bättre balans och är lättare att gå med på hårt underlag. Längre dubbar ger bättre grepp i snö och mjukare is. Dessutom ska halkskydden vara lätta att ta på och av.

Ett test som gjordes av halkskydd hittar du här:
http://www.hi.se/sv-se/Arbetsomraden/Provning-av-hjalpmedel/utvarderat-anvandare/Halkskydd/Nio-testade-halkskydd/

Köpråd

  • Vill du ha det bästa halkskyddet så köp ett som täcker hela foten
  • det näst bästa alternativet är ett som sitter under hälen
  • funderar på om du ska ha skyddet på shoppingrundan eller på skogspromenaden.
  • på klinkergolv eller stenbelagda gator blir det svårt att gå med halkskydd
  • därför är det bra att de ska vara lätt att ta på och av
  • fundera på vilka skor du ska använda ihop med halkskydden
  • köp halkskydd som kan passa på flera olika skor
  • halkskydden ska vara lätt att rengöra
  • de som har kardborrband är oftast lättast att ta på och av
  • det bör finnas en bra förvaring för de när de är smutsiga och du är ute t ex i en affär

Glenn Berggård vid Luleå tekniska universitet har i sin forskning testat halkskydd i snart 20 år.
Han säger så här i en artikel i Ny Teknik:

"De bästa halkskydden sitter under hela foten.
Det är viktigt att dubbarna sitter i ytterkanten på sulan och hälen,
längst fram och längst bak under foten. Där gör de störst nytta."



Var rädd om din kropp!


Hård hud och spruckna hälar?



Hård hud får du om du har för trånga skor, går mycket eller står mycket.

Här kommer lite tips vad du kan göra åt det:

  • ta ett varmt fotbad med ättiksprit (0,5 dl) eller såpa
  • häll i lite havssalt
  • bada fötterna i ca 10-20 minuter
  • "fila bort" all hård hud med pimpsten eller en sandpappersfil
  • massera därefter fötterna med 4 msk havssalt utrörd i 2 msk olivolja
  • skölj fötterna och smörj de med ringblomssalva eller någon fet kräm
  • låt gärna sitta kvar under natten (ha plastpåsar på och strumpor)
  • kolla även dina skor
  • köp alldrig skor på förmiddagen, på eftermiddagen har dina fötter blivit "lite" större




Pimpsten
Fotstenar eller pimpsten är ett förhistoriskt slipmedel och ha funnits ända sedan de första valkarna såg dagens ljus hos människan. Det är bitar av porös vulkanisk lava vars skarpa kanter har slipats bort. Den tar effektivt bort förhårdnader och är enkel att använda.

OBS! Det går lättast att slipa bort förhårdnaderna under vattnet




Sticka/virka blommor



Isbn:9789186289300
Översättare:Monika Andersson
Redaktörer:Eva Andreasson
Mediatyp:Bok
Mediaformat:Inbunden
Antal sidor:128
Bredd:230mm
Höjd:230mm
Djup:15mm
Vikt:654g
Språk:Svenska
Priser: http://www.prisjakt.nu/bok.php?p=1199750

Med 100 blommor att sticka och virka kan du få allt att blomstra. Här finns fina bilder och mönster för blommor, frukter och löv som kan dekorera din väska, ditt hem, dina kläder och mer därtill.

Varför inte plocka ihop överblivna garnrester? Eller öva upp din förmåga att använda garn med annorlunda textur och unika egenskaper? Botanisera bland sidorna och du kommer få en hel uppsjö av förslag som kommer att tillfredställa din kreativitet. Välj själv bland romantiska rosor, söta pelargoner, sofistikerade tulpaner och allt annat som en prunkande trädgård innehåller. Det är annorlunda, snyggt och kul.

Boken ger också inspiration till hur du vidare kan utsmycka dina blommor med pärlor, knappar och paljetter. Du får även idéer till hur du kan använda dig av blommorna på fyndiga sätt, som exempelvis smycken eller festlig pyntning av inslagna paket. Alltsammans parat med tydliga mönsterinstruktioner och information om vilket garn som bör användas.

Bokens lämpar sig även för ovana med en introduktion om material och utrustning samt grundläggande information om allt du behöver veta om stickning och virkning.



LESLEY STANFIELD har skrivit många böcker om stickning och virkning som rönt stor uppskattning i flera länder.


Du kan köpa boken även här:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186289306



Vad blev det för nyårsmat?



Innan nyår var det många som undrade vad de skulle laga för mat till nyårsafton
men det skulle vara kul att veta vad det nu blev.


Vi bestämde oss för grillad oxfilé med vitlökssmör, potatisgratäng och cesarsallad.
Till efterrätt blev det glass med fruktsallad och senare på kvällen ostbricka.






Gasolgrillen åkte fram
och det blev den godaste oxfilén
jag har ätit på länge.








Till maten drack vi ett gott rött vin som jag rekommenderar.

(6253 Pris: 89 kr)


Vad blev det för mat hos dig/er?

Berätta gärna under "kommentera här".

 



2011



Om katter



En aktiv dag ger en lugn natt
Tänk på det, ju mer man sysselsätter en katt under dagen desto längre får man sova ifred om natten.

Aluminiumfolie
Katter avskyr att gå under aluminiumfolie. Klipp några remsor och sätt upp på ett snäre kring köksträdgården eller rabatterna.

Bad

Om katten tillåter det kan man bada den - loppor drunknar i vatten.

Bli inte arg när du får en mus
Bli inte arg på katten när den kommer hem med en mus som han/hon lägger framför fötterna på dig. Det är en present och tecken på uppskattning och han/hon förväntar sig en belöning. Säg ingenting, hellre än ett "usch". Din likgiltighet tar katten som tecken på att ni inte har samma smak. Och det brukar stanna vid det.

Bjällra på halsbandet
Det sägs att hungriga vargar jagar bäst. Detta gäller dock inte katter. Ju mindre hungriga de är desto bättre kan de koncentrera sig på att fånga fåglar m.m. Är katten van vid halsband sätter man en bjällra på det. Så vet både du och fåglarna var katten håller hus.

Blomkrukor

För att blomkrukorna ska få vara ifred täcks jorden med mossa, sten, snäckskal, kapsyler eller stenkulor. Annars kan man vira järnek runtom. Eller ta till knepet med svartpeppar.

Borstning

De flesta katter brukar uppskatta att man borstar dem, särskilt på våren då de vill bli av med vinterpälsen. För en del katter blir det till en mani. Hårborsten kan rengöras i vatten med några droppar ammoniak.

Favoritmat
Kattgräs är nötvändigt för kattens matsmältning. Alla katter har sina inividuella favoriter. En katt älskar att äta vinerbröd, en annan är tokig i lever, en tredje gillar räkor och tonfisk, andra gillar mjukost eller yoghurt. Det är bra att veta vad din katt tycker om så du vet vad du kan ge som belöning. Eller om du behöver trösta den. Det är även bra om du vill få katten att göra något som den egentligen inte vill.

Flytta inte katten i onödan
Det är bättre att kattvakten kommer och ser till katten än att man förflyttar katten till en okänd miljö.

Fritidshuset
Vill du ta med dig katten till fritidshuset under helgerna eller för sommaren bör du första gången håller katten instängd ett dygn för att den behöver undersöker alla vinklar och vrår. Släpper du ut den med en gång är det stor risk att den springer bort.

Fästingar
Katter har lätt för att få fästingar. Det finns särskild medel för det på apoteket.

Kartonger
Katter älskar kartonger av alla slag. De gillar att gömma sig i dem.

Katthår på kläder

På kläder tar man bort katthår med tejpremsa som lindas kring handen och används som borste eller en klädvårdsrulle som finns på ICA.

Kattkiss

Kiss torkas upp med en torr trasa eller papper och därefter häller man på kolsyrat vatten (för att undvika att det blir ring efter fläcken). Upprepa och eftertorka med vinäger eller cinronvatten. Avsluta med att torka fläcken med bikarbonat. Du kan även stänka vit- eller svartpeppar på så katten inte går tillbaka.

Kattkorgen på varm plats
Alla i familjen behöver en egen vrå. Katter älskar att få ligga högt och där det är varmt. Trots sin päls är de enormt frysna av sig. Så när kattkorgen ställs i ett soligt fönster eller nära kaminen/element blir de glada.

Kön

Det är inte lätt att se kattens kön när de är små, så var noga med att kolla upp det så du inte får en överraskning senare.

Lek efter maten

Ett tecken på att en katt är frisk visar den genom att leka omedelbart efter att ha ätit. Detta är den klassiska frågan som veterinären ställler när man tar katten till det årliga kontrollen.

Lådan
De flesta katter har inget problem med att gå i låndan. Men se till att den är ordentligt rengjord t ex med klorin. Katter älskar denna doft. Lägg snusmalet kaffe i botten innan sanden hälls på. Straffa aldrig katten genom att köra nosen i urin eller exkrementer. Katten tar mycket illa och det försämrar relationen mellan er. Katten förstår genas om du bara bannar den.

Lär dem när de är små
Man kan inte lära gamla hundar att sitta och inte katter heller. Det man inte lär dem medan de är små lär de sig sällan. Få katten att vänja sig vid att åka bil, bära halband, gå på lådan, sitta på axeln, m.m.

Mjölk

Inte alla katter tål mjölk, de får diarré. Blanda mjölken med hälften av vatten.

Namn
Kattnamn med sch- o s-ljud är bra som katten lyssnar till. T ex Pasha, Masha, Frasse, Misse, Missan, osv.
Men katter är inte dummare än att de vet att de kan heta Gustav, Sara, Pelle, m.m.

Ny katt i huset
Att få främmande katter att bekanta sig med varandra är inte det lättaste. Det tar tid och man får ta det lite i taget. Låt först den nytillkomna katten i lugn och ro bekanta sig med våningen och huset den kommit till. Därefter läta den skymta att det finns fler katter på plats. Lämna aldrig katterna obevakade innan de accepterat varandra. Bättre med en hane som flyttar till en hona än tvärtom.

Oljor i maten
Ge katter alla slags oljor i maten. Oljan löser upp bollarna av katthår som bildas i magen och som katten kräks upp ibland. Men böjra i tid. En vuxen katt ändrar inte sina matvanor. Smör i maten är också bra.

Plast
Katter tycker inte om plast. Täck över stolar och soffa med plast tills katten insett att det är förbjudet territorium.

Potatis, ris och grönsaker
Potatis innehåller inga näringsämnen för en katt men det gör ris. Kan man få katten att äta grönsaker, desto bättre.

Rörelsefrihet och förbud

Ger man katten stor rörelsefrihet brukar det vara lättare att genomföra några få förbud.

Salt
Ge katten lite saltat mat ibland. Den behöver sodaklorid.

Sex veckor gammal
När du ska skaffa katt - välj en som inte är mycket mer än 6 veckor gammal. Det är den tid, då kattmamman börjar visa sitt barn hur det går till att jaga.

Rättelse: Fick veta att det är lag i Sverige att den ska vara 12 veckor gammal!

Smutsig päls

En katt med mycket smutsig päls rengörs med lika delar olja och saltat vatten.

Täck soffan med tyg
Täck över soffan och fåtöljen med ett bommullstyg (som sköljs av i vatten och ammoniak) så slipper du borsta katthår. När du får besök kan det snabbt ta bort tyget.

Vatten

Det är sällsynt att katter gillar vatten, men visst finns dom.

Äggula

En äggula gör pälsen blank.

Öljäst
Vad katten älskar är öljäst i flingor som strös över kattskålen.



Lovikkavantar




Material: Lovikka garn 100% ull
Storlek: 1/4          5/8          9/12år          Dam          Herr    
Garnåtgång: 100g       200g        200g            200g          200g
Stickor: strumpstickor 5 och virknål 6
Förkortning: 1 ötp = lyft 1 m, 1 rm, dra den lyfta m över den rätst.


Handen:
Lägg upp 24-26-28-30-34m på sturmpst 5 och fördela dem på 4 stickor enligt: 6-7-7-8-9m på 1:a och 3:e st, 6-6-7-7-8m på 2:a och 4:e st. Sticka 1 v avigt. Därefter runt i slätst i 6-7-7-8-9 v. Vänd arb ut och in och sticka slätst i 14-16-18-22-24v.

På nästa v markeras för tumme: sticka med annan färg över 1:a st 4-5-5-6-7 första m och sätt dem sedan tillbaka på stickan.

Fortsätt sticka uppöver tills arb mäter 13-15-17-20-22 cm (mät från vändningen). Minska genom att sticka på: 1:a & 3:e stickan – sticka 1m, 1 ötp, sticka resten av stickans m.  På 2:a och 4:e stickan stickas det tills 3m återstår, sticka 2m tills, 1rm. Upprepa dessa minskningar uppöver på vartannat varv ytterligare 3-3-4-4-5 ggr.

Sticka ihop resterande m två och två och dra en tråd genom de kvarvarande och fäst på baksidan.


Tummen:
Tag bort den lilla tråden som du tidigare stickade in. Fördela m på 3 st och st slätst i 3-3½-4-4½-5cm. Sticka m tills två och två. Dra garnet gm resterande m och fäst på insidan av tummen.

Sticka en likadan vante – men spegelvänd så att tummens markering istället hamnar på 4:e stickans 4-5-5-6-7 sista m.

Sy med mönsterfärg på det sätt du önskar över kanten. Virka i undersidan av vanten 5cm med luftm med virknål 6 och dubbelgarn. Gör tofsar i mönsterfg och fäst dessa i slutet av luftm. Rugga gärna upp arbetet (dock ej där det är broderat). Fukta lätt och rugga med en hård borste.

Det finns många varianter på hur man skall sy mönstret på Lovikkavantar. Ett av de vanligaste är att brodera  kryss på kanten. Låt kryssen löpa mellan översta varvkanten och första varvet, fäst i mitten av kanten i mittenvarvet. Gärna i två färger.

 

Se även här:

http://www.jarbo.se/i2/sites/jarbo/files/filer/beskrivningar_pdf/90385_low.pdf

http://www.jarbo.se/i2/sites/jarbo/files/filer/beskrivningar_pdf/90390_low.pdf





RSS 2.0