Saltgurka



Så här i varma sommardagar är det gott med lite saltgurka som du lätt kan göra själv.

Du behöver:
20 små gröna gurkor typ Västeråsgurka
blad av svarta vinbär
dillkronor
1/2 pepparrot (ca50g)
2 liter vatten
1 dl grovt salt
2 dl socker
2 dl vinättika el. ättikssprit
1/2  msk vitpepparkorn
1/2  msk kryddpepparkorn
1/2  msk  nelikor


Gör så här:
  1. Koka en lag av vatten, salt, och ättikssprit.
  2. Skumma lagen och låt den kallna.
  3. Borsta och skölj gurkorna.
  4. Skölj blad och dill.
  5. Skala pepparroten och skär den i små tärningar.
  6. Varva gurkorna i en kruka med blad, dill och pepparrot, pepparkorn och nelikor.
  7. Häll på lagen och lägg på en assiett, så att gurkorna hålles nere i lagen.
  8. Bind över krukan och förvara kallt.

Smaklig måltid!



Räddningar i köket



Buljong

Om buljongen skurit sig går det att "lappa ihop" den med en bit träkol (om man har det hemma). Lägg bara kolbiten i kastrullen och låt sjuda sakta.

Crème Fraiche
Om man inte har någon crème fraiche kan man använda yoghurt istället.

Curry
Om man haft för mycket curry i en rätt ska man röra ned yoghurt, det mildrar effekten. Rör om men låt inte koka upp.

Fet mat
Om maten är för fet stoppar man ned en skiva franskbröd, som suger upp det överflödiga fettet. Är soppan för fet häller man vätskan genom en sil, ett kaffefilter eller, om det är kris, en nylonstrumpa tillsammans med några isbitar. De fångar behändigt upp det feta. Man kan också lägga isbitar direkt i soppan och fånga upp dem precis innan de smält. Några salldsblad suger också upp fettet, det fastnar på bladen.

Grädde
Om det fattas grädde till kaffet vispar man en äggvita istället.
Om grädden surnat kan man rädda den om man lägger 1 tsk strösocker i varje kopp tillsammans med den sura grädden. Rör om tills det smält och slå sakta över kaffet under kraftig omrörning. Ingen kan ana att grädden varit sur. Men man måste gilla sött kaffe!

Hollandaisesås
Om hollandaisesåsen har skurit sig häller man den i en kall kastrull och vispar kraftigt. Häll tillbaka till den ursprungliga kastrullen och värm försiktigt upp igen.

Kaffe

Om kaffet stått och kokat eller har stått för länge i bryggaren lägger man en istärning i kaffet innan det serveras, så märker ingen missödet. Den bittra smaken försvinner då.

Kakor
Om kakan sjunkit ihop på mitten kan man skära ut kaksmeten som inte lyft sig. Fyll med färsk eller konserverad frukt och vispad grädde.
Om kakan är för torr prickar man den full med hål och häller i apelsinjuice. Lägg i plastpåse. Det är ännu bättre om kakan vänds upp och ned, då syns inga märken efter sticken. När så juicen spritt sig i innanmätet vänds kakan och serveras.

Kylda drycker
När det inte finns plats i kylskåpet kan man linda en våt handduk kring var flaska och ställa den i korsdrag. Efter en halvtimme är de kalla. Öl kan man lägga i diskhon med kallt vatten en stund.

Majonäs
Om majonnäsen skurit sig tar man en sked ljummet vatten eller vinäger och blandar ut med lite av den misslyckade majonnäsen. När den blandat sig väl, rör man i den i den ursprungliga majonnäsen. Lyckas inte detta, får man ta en ny äggula och lite olja (gnid träskeden med lök så binds ingredienserna). Använd för sekerhets skull vattenbad. Olja till majonnäs kan ersättas med smält smör.

Mjöl
Om mjölet är slut kan man använda pannkaks- eller våffelmix eller potatisflingor.

Potatis
Om potatismoset klibbar när man tillsätter mjölken, strör man torrmjölk över.
Potatis som kokat sönder kan däremot inget knep rädda! Gör potatismos av det.
Potatis kan snabbkokas genom att man sticker en spik eller en bit ståltråd i den.
Ungsbakad potatis blir snabbare klar om man skär av den i var kortända.

Ris
Om riset klibbat ihop sig behandlas det som spagetti och spolas under rinnande, kallt vatten. Värm igen i grytan med lite smör.

Sallad
Är grönsalladen vissen? Liva upp den med ett "skotskt bad". Lägg den först 20 minuter i varmt vatten med en näve salt, därefter i iskallt vatten, den blir som ny.
Man kan också doppa salladen i vatten med lite socker eller vinäger, eller i en skål med kallt vatten, citronsaft och några isbitar. Låt den sedan stå i kylskåpet 1 timme. Eller pröva med att lägga salladen i kallt vatten och några bitar rå potatis, stärkelsen i potatisen gör salladsbladen som nya.
Om oljan till salladen är slut kan man ersätta den med ett vispad ägg.

Salt mat
Om mat är för salt lägger man en rå, skalad potaits i maträtten. Man kan också pröva med en sockerbit, som på några sekunder absorberar salt.
Skinka, liksom stek, som blivit torr stryks med 1 msk cidervinäger (något annat går inte) och 1 msk socker. Låt det få verka en stund.
Finns det inte tid till det, så går mycket salt ur stek eller skinka när de läggs i mjölk.
Om det är bråttom tar man till det gamla korktricket. Lägg en vinkork bredvid köttbiten och så in i ugnen ett ltet tag till.

Seg mat
Pommes chips och cocktailtilltugg som blivit segt lägger man in i ugnen några minuter på svag värme under grillen.

Smör

Om smöret är hårt kan man riva det på rivjärn, så går det lättare att breda. Man kan också stoppa smörpaketet utan omslagspapper i mikrougnen ett litet tag.
Ett riktigt mormorstips är att placera smöret på en tallrik och täcka det med en varm uppochnedvänd kastrull.

Ströbröd

Är ströbrödet slut? Krossa lite kex, knäckebröd, chips eller gamla skorpor.

Sås
Om såsen är för fet tillsätter man några droppar kallt vatten eller lite bikarbonat.
Om såsen är för grynig kan man passera den i durkslag eller sil och trycka ut klimparna med baksidan av en sked.
Om såsen är för salt tillsätter man lite cidervinäger, eller så återställer man balansen med en sockerbit.
Om såsen har skurit sig tar man 1/2 msk varmt vatten i mortel. Tillsätt såsen under omrörning, lite i taget.

Vaniljkräm
Om vaniljkrämen skurit sig ska man föra över den i en flaska och skaka kraftigt.

Vidbränd mat
Om maten är vidbränd ska man börja med att sätta kastrullen i kallt vatten, så att värmen sjunker. Det kan räcka med 1 tsk brännvin för att rädda anrättningen eller en rå, skalad potatis.
Om det handlar om en gryta ska man ta ur så mycket som går utan att skrapa kastrullen i botten. Häll över i en ny kastrull och tillsätt eventuellt mer vätska.
Om riset bränt vid byter man kastrull och lägger i en skiva mjukt bröd. På med lock och låt det hela göra sin verkan.
Om man bränt vid såsen ska man sila den genom en sil med hackad, färsk lök.
Om gratängen är vidbränd ska man skära bort det brända. Sedan rör man till en vit sås och täcker över gratängen, strö lite riven ost över och sätt in i ugnen igen.
Om mjölken är vidbränd ska man tillsätta lite salt.

Vinäger
Om man har haft för mycket vinäger i maten absorberas det av brödinkråm.
Om vinägern är slut kan den ersättas med sojasås.

Vitlök
Om maten smakar för mycket av vitlök, klipp några persiljekvistar och lägg i rätten, eller lägg persiljan i en tekula i grytan och låt koka med.

Ägg
Om det fattas ett ägg tar man 1/2 glas mjölk spetsat med en droppe vinäger. Detta gäller recept där ägg ingår,men inte är huvudingrediensen!

Överkokt mat
Om maten kokat för länge placerar man kastrullen med lock under rinnande kallt vatten under 10 minuter. Flytta över rätten till en ny kastrull.



Frukt och bär



Ananas

Om du köpt en färsk ananas som visar sig inte vara riktigt mogen kan du "snabbmogna" den så här:
Skär bort toppen och det knottriga ytterhöljet. Lägg ananasen i en kastrull, häll på vatten så att det täcker och lite socker efter egen smak. Koka upp, låt sjuda några minuter, låt svalna i spadet och kyl sedan i kylskåpet.

Ju tyngre en ananas är, desto sötare är den. Knacka lätt mot skalet. Låter frukten fast och hård är den av allra bästa kvalitet.

Ett sätt att testa om en ananas är mogen är att plocka ett av dess blad. Går det lätt är den ätmogen. Man kan även trycka försiktigt på frukten. Ger den efter visar det att den är tillräckligt mogen.

Använd inte färsk ananas i gelatinefterrätter! Ananasen innehåller ett enzym som gör att gelatinet inte kan stelna. Ta konserverad ananas i stället.




Apelsin

De sötaste och mest välsmakande apelsinerna är de som har störst navelhål.

Köp tunnskaliga apelsiner om du ska pressa apelsinsaft.

Färgen på apelsinskalet säger inte mycket om apelsinens kvalitet, eftersom skalen ofta färgas eller behandlas för att se bättre och mer lockande ut.

För att få ur mer saft lägger man apelsiner, liksom citroner, en stund i varmt vatten innan man pressar dem. Är ugnen på kan man lägga in dem där en stund istället. Ett annant sätt är att rulla apelsinen på bordet samtidgt som man trycker på den med handen.

Om en apelsin eller ett äpple möglat i fruktkorgen måste man genast rengöra korgen med salt och en fuktig borste. Skölj noga och låt torka. Om man inte tvättar korgen blir alla frukterna efterhand mögliga.




Banan

Bananer
blir snabbt bruna i kylskåpet. Därför är det bättre att förvara dem i en fruktskål i normal rumstemperatur.

Lägg bananer i citronsaft när du skalat dem, så mörknar de inte.

Gröna bananer mognar snabbare om de får ligga tillsammans med en övermogen. Man kan också påskynda mognaden genom att linda in dem i en fuktig handduk som man lägger i en papperspåse.

Bäst hållbarhet får mogna bananer om de förvaras i en lufttät burk i kylskåpet. Visserligen blir skalet brunt, men smaken och konsistensen på fruktköttet förändras inte.

Släng inte bort bananskalen. De blir ett utmärkt gödningsmedel för rosenbuskarna. Klipp skalen i bitar och blanda ner i jorden runt buskarna.




Citron

Om du bara behöver lite grann citronsaft kan du sticka med en gaffel i ena ändan av citronen och krama ut så mycket du vill ha. Lägg sedan tillbaka citronen i kylskåpet och den är nästan som ny.

Citroner som ska pressas ger ifrån sig mer saft om de först får ligga i hett vatten en kvart. Den som har mirougn kan värma dem där några ögonblick i stället.

Citroner med slätt, tunt skal innehåller oftast mer saft än de som är grovporiga och tjockskaliga.




Vattenmelon

Vattenmeloner testar man genom att knäppa på skalet med tummen och långingret. Låter den ihålig är den mogen. Är ljudet däremot ljusare och lite glasaktigt är melonen omogen.




Honungsmelon


Se upp när du köper honungsmelon och tänk på vissa saker när du ska välja:
Skalets färg kan variera från gröngult till blekgult men är aldrig grönt på en mogen melon.
Skaka melonen lätt. På en mogen melon kan man höra kärnorna inuti.
En mogen frukt doftar. Alltså fram med näsan.
Känn på frukten. Är den mjuk är den övermogen. Endast den ände där stjälken suttit ska vara mjuk.
Då är den perfekt.





Grapefrukt

Välj grapefrukt efter tjockleken på skalet, inte efter färgen. Frukter med tunt skal är oftast saftigare än sådana med tjockt skal. 

Grapefrukt
blir mycket lättare att skala om den först lägges i kokande vatten några minuter.




Persika

Färska persikor mognar snabbt om de läggs i en burk och täcks med papper.

Persikoskalet tar du bort sedan persikan doppats i kokande vatten.




Plommon

Djupfrysta plommon
i sockerlag blir en utsökt dessert om de serveas varma till glass.

Blötlägger man katrinplommon i te i stället för i vatten få de kraftigare smak.




Päron


Inlagda påron behåller sin färg om man tillsätter en skiva citron (utan kärnor) strax efter att man hällt på sockerlösningen.

Päron mognar snabbare om man lägger dem tillsammans med ett moget äpple i en brun papperspåse På en mörk och kall plats. Påsen, som ska vara tillsluten, måste ha flera små hål. Genom att äpplet utvecklar etylengas påskyndas påronens mognadsprocess. Samma sak kan man göra med persikor, aprikoser och tomater.




Äpple


Har man egna fruktträd eller bekanta som skänker en lådvis med äpplen på höstarna lönar det sig definitivt att skaffa speciella köksredskap för just frukt. Med en speciell kärnhusborttagare och äppeldelare blir det en enkel match att göra i ordning frukten innan man gör mos, lägger in eller gör kakor och pajer.

Äpplen
som inte ska lagras någon längre tid, förvarar man bäst i plastpåsar med små hål i.

Skalade äpplen mörknar inte så fort om man droppar citronsaft på dem.

Skär bort en remsa skal runt "magen" på äpplena när du ska ugnssteka dem, så krymper de inte.

Äpplen förvaras bäst i ett kallt, mörkt och luftigt förrådsrum. Äpplena ska ligga så att de inte berör varandra, gärna på en trähylla.

Äpplena får en finare yta om man först penslar dem med lite smält smör eller matolja.

Äppel-, päron- och bananbitar måste droppas med citron genast efter skalningen, annars blir de snabbt bruna.

Äpplen som legat och torkat får tillbaka sin arom om man skär dem i bitar och stänker på äppelmust. Därefter kan de användas i matlagningen.

Äpplen och päron mörknar fort när man har skurit dem i skivor eller bitar. Lägg dem i en skål med kallt vatten, tillsatt med två krossade c-vitamintabletter eller lite saft av en citron, så håller de sig vita.






Rabarber


Rabarber med röd stjälk behöver mindre socker än de med grön.

Om man kokar upp rabarberna med lite bikarbonat behöver man bara halva sockermängden.




Russin


Russin klibbar inte ihop så lätt om de får ligga i kallt vatten en stund.

Russin
är lättare att hacka om du smörjer lite smör på båda sidorna av kniven.





Jordgubbar, smultron o hallon

Sortera genast bort mosade och dåliga bär när du kommer hem. De "smittar" annars de friska bären.

Man kan lätt kontrollera om bären är nyplockade genom att titta på kartongen de säljs i. Är den blöt i botten och bären mosiga och kanske t o m mögliga tyder det på att bären är gamla eller inte riktigt behandlade från början.

Jordgubbar är mycket ömtåliga, men går att förvara flera dagar i kylskåp. Lägg dem i en stor sil så kommer luft till och de håller längre.

Rensa och skölj bären precis innan de ska ätas. Låt dem aldrig ligga i vatten.

Jordgubbar infrysta i sockerlag behåller formen bättre än de som torrsockrats.

Snoppa aldrig jorgubbar innan du ska skölja dem! Jordgubbar och smultron suger åt sig vatten och blir blöta i köttet om de sköljs utan stjälk.

Tina frysta jordgubbar långsamt i kylskåpet och ta fram dem i god tid, så att de är rumstemperarade vid serveringen.

Bred ut de färska hallonen direkt efter köpet eller du har plockat dem så att de understa inte mosas och den goda saften går förlorad.




Fläder

Många gör saft av fläderns blommor men glömmer bären, vilket är synd då de är en billig vitaminkälla. Av bären kan man göra god sylt, antingen ensamma eller tillsammans med andra bär. Även saft av fläderbär smakar härligt som den är men kan också med fördel kokas tillsammans med andra bär.





Saft och sylt


Koka saft, sylt och mermelad av sommarens bär på vintern!
I stället för att tillbringa sköna sommardagar vid syltgrytan packa de sköljda bären i stora fryspåsar.
Skriv upp vikten och vad bären är avsedda för på förpackningen. Sedan är det bara att ta fram de på vintern och koka saft, sylt eller vad du vill nu vill göra med dem.

Lycka till!



Varför har man hud?



Huden är ett vattentätt elastiskt överdrag på kroppen. Den hjälper till med att skydda
kroppen från skador och bakterier och bidrar till att kroppen håller konstant temperatur.

Huden är som en seg och stark dyna som skyddar de underliggande vävnaderna. Den fungerar som
ett skydd mot bakterier och är också ett känselorgan med känselkroppar som reagerar för kyla,
värme, beröring och smärta. Huden bildar D-vitaminer när den utsätts för solljus och den bildar
också hår och naglar.

Huden är vattentät och gör så att fukt inte slipper ut - utom när vi svettas.

Vår förmåga att svettas är mycket praktisk när det är varmt eftersom den avdunstande svetten
kyler av oss.

Avkylningen underlättas också av att blodkärlen i huden utvidgas och blodet förlorar värme.

När det är kallt smalnar de ytliga blodkärlen och hjälper till att hålla värmen i blodet och kroppen.


Svamp



  • Rensa svamp med bakpensel. Jorden som sitter vid roten skrapar man bort med en kniv - så lite som möjligt av den goda svampen ska ju gå till spillo.
  • Svamp ska tvättas under rinnande vatten annars suger de upp för mycket fuktighet.
  • Svamp fräser man i smör tills vätskan dunstat.


Champinjoner



  • Champinjoner gör du lättast rena genom att ta dem mellan dina kupade händer, hålla dem under rinnande kallt vatten och försiktigt rulla dem mot varanda.
  • Är champinjonerna små kan det vara lättare att skära dem i äggskäraren än med kniv. Lägg champinjonen med foten eller sidan uppåt eftersom hatten kan vara lite seg.
  • Välj champinjoner som ännu "står i knopp" om du köper färska. Hatten ska inte ha släppt från foten och de rosabruna skivorna ska inte synas.
  • Lägg aldrig färska champinjoner i vatten när du ska göra dem rena, de suger bara åt sig vatten och blir blöta.
  • Om champinjoner är för våta när de ska stekas blir de ångkokta i stället för brynta. Stek i riktigt het stekpanna och rör om hela tiden, så får du bästa resultatet.
  • Häll lite saft av en citron tillsammans med smöret i stekpannan när du bryner champinjoner, så blir de fastare och får fräschare färg.
  • Odlade champinjoner behöver sällan sköljas.


Kantareller



  • Rensa kantareller med brödpenseln. Stryk av penseln ibland mot hushållspapper. Skölj alrig kantareller, det tar bort det mesta av smaken som sitter ytligt.
  • Har man lyckan att hitta trattkantareller eller svart trumpetsvamp går dessa utmärkt att torka. De kan sedan bland annat användas som smaksättning i grytor och soppor. Då smular man ner lite svamp i rätten.

Trattkantareller                               Svart trumpetsvamp


Huskur - Fotsvett och Fotsvamp



Här följer några tips jag har hittat mot fotsvett och fotsvamp som du kan försöka:

  • Häll lite vetemjöl i strumporna eller Pevaryl-puder från Apoteket

  • Bakpulver eller bikarbonat i strumporna gör också nytta

  • Ett fotbad med Alun ska vara effektiv mot fotsvett och fotsvamp

  • Fotbad och sedan smörja in fötterna med ättika blandat i lite vatten

  • Smörj in fötterna med ringblomssalva efter ett fotbad

  • Ett varmt fotbad blandat med två händer fullt med träaska ska hjälpa

  • Även ett fotbad med timjan eller åkerfräken

  • Ett fotbad i 3 l salvia-te

  • Ett fotbad gjort av ½ liter tomatjuice och 3 l vatten

  • Tvätta fötterna dagligen mist 3-4 gånger med kallt vatten

  • Bär inga syntetiska strumpor

  • Byt skor ofta

  • Grapefruktkärnextrakt är ett gammalt medel mot fotsvamp

  • Tvätta fötterna med Äppelcidervinäger blandat i vatten

  • Smörj pressad vitlök mellan tårna

  • Ett fotbad gjort av ekbark (Ta 2 msk torkad bark till 1/2 liter vatten och låt det koka 15 minuter och sedan svalna.)

  • Askorbinsyra är effektivt mot fotsvamp

  • Ett fotbad gjort av kamomill-te

  • Gå barfota så ofta du kan

  • Blanda lika delar av bikarbonat och maizena i vatten och bada fötterna i det

  • "Absolut Torr" från Apoteket



Lycka till!

 



Sniglar i kryddig smör - Escargots à la Bourguignonne



Den som har varit i Frankrike vet att man kan få Escargots à la Bourguignonne som förrätt.
Sniglar räknas som exklusiv mat. De är enkla att anrätta om man köper de på burk.

Du behöver:
1 burk sniglar (finns på ICA)
Skal till sniglar

Kryddsmör:
150 g smör
2 msk hackad persilja
1 msk finhackad lök
1 tsk körvel
1 tsk citronsaft
1/2 tsk salt
1 krm paprikapulver
1 krm svartpeppar
3-4 vitlöksklyftor

eller så finns det i välsorterade ICA-butiker
kryddblandning på påse



Börjar med att öppna snigelburken och sila av spadet.
Tvätta skalen i ljummet vatten.
Låt dem torka på ett hushållspapper.
Sätt ugnen på 275 grader.




Blanda samtliga ingredienser till kryddsmöret i en skål.
Vitlöken kan minskas efter smak men bör inte uteslutas helt.




Stoppa lite kryddsmör i botten på snäckskalet.
Lägg i en snigel och fyll sedan på med mera kryddsmör upp till kanten.
Ställ sniglarna med öppningen uppåt på ett ungfast fat.




Gratinera sniglarna i ugnen 8-10 minuter så att de blir ordentligt genomvarma
och smöret puttrar i smöret.

Har du inga snigelskal går det bra att lägga sniglarna tätt i en ungfast form och fylla på
med kryddsmöret. Gratinera sedan i ugn som ovan.

Sniglar passar bra som entrérätt eller liten vickning. Servera rostat bröd eller Painriche på sidan om.
Med brödet sugar man upp det goda kryddsmöret.

Rödvin eller öl är gott att dricka till.

Smaklig måltid!


Morötter - odla egna



Morötter är välsmakande, spröda och vitaminrika grönsaker.

Man kan indela morötter i två huvudgrupper:
  • långa cylindriska
  • eller
  • korta kägelformade
  • samt
  • sommar-, höst- och vintersorter.

Du kan skörda morötterna vid olika utvecklingsgrad, men de har den sötaste smaken när de är helt mogna. För att få en fortlöpande skörd sår du både långa och korta sorter, som mognar vid olika tidpunkter.

Nyskördade morötter smakar bäst och innehåller mest vitaminer.

Köp flera olika frösorter. (se nedan) Ju mera sol, desto större och mera välsmakande blir morötterna. De växer bäst på lucker, sandig, näringsrik jord utan stenar eller andra hinder. Gödsla jorden på hösten med naturgödsel.

Lord Nelson säljer många sorters morotsfröer:

 Art.nrProdukt  Blomn-/ skördetid Växtläge
60450 Morot, Sommar-, Mokum F1, tidig

0701-0915
Sol
60455 Morot, Sommar-, Berlicum 2, Organic

0701-0915
Sol
60460 Morot, Sommar-, Ingot F1

0701-0915
Sol
60469 Morot, Sommar-, Nantaise 2, Såband

0701-0915
Sol
60475 Morot, Sommar-, Nantaise 2

0701-0915
Sol
60476 Morot, Sommar-, Nantaise 2, Storpåse

0701-0915
Sol
60480 Morot, Sommar-, Juwarot

0701-0915
Sol
60482 Morot, Sommar-, Jeanette F1, Pellets

0701-0915
Sol
60492 Morot, Höst / Vinter, Chantenay Red Cor.

0715-0930
Sol
60510 Morot, Höst / Vinter, Autumn King 2

0801-0930
Sol
60498 Morot, Höst / Vinter, Flakkée 2, Såband

0801-0930
Sol
60484 Morot, Sommar/Höst, Jaune de Doubs, gul

0715-0930
Sol
60483 Morot, Sommar-, Sugarsnax 54 F1

0701-0915
Sol


Källa:
http://www.nelson.se/

Så morotsfröna så snart jorden kan bearbetas. Så därefter med sju till tio dagars mellanrum ända fram till midsommar. I södra Sverige kan du så på nytt i slutet av juli. På så sätt kan du skörda under lång tid.

När blasten blivit några centimeter höga gallrar du bort varannan planta. Efter ytterligare några veckor gallrar du ännu en gång för bästa skörd.

Gräv upp morötterna när vädret blir svalare. Täck marken kring morötter som mognar sent. Då kan du skörda fräscha morötter långt in på hösten.

Lagra morötter i torr sand. Förvara i ett svalt och frostfritt utrymme. Morötterna bör inte beröra varandra.

Morotsbladloppan och morotsflugan
är morotens värsta fiender. Morotsbladloppan orsaker krussjukan som gör att bladen så småningom blir krusiga och förkrympta. Morotsflugans vitgula larv förstör morötterna genom att äta smala gångar i dem.

Bästa skyddet i båda fallen är att använda fiberduk som får ligga kvar kring morötterna under hela växtperioden.



Om morötter får för lite vatten blir de grova och trådiga, vattna därför under torra perioder.
En gång i veckan, 10 l vatten per kvadratmeter är lagom.

Håriga rötter är ett tecken på alltför näringsrik jord. Använd inte gödsel med högt kväveinnehåll.
I jord med stora lerklumpar eller stenar kan rötterna dela sig. Förbered jorden noga genom att
plocka uop stenar och slå sönder jordklumpar.


Kryddsmör



Kryddsmör är ett utmärkt tillbehör till sallad, biff, kotlett, entrecôte eller fiskfilé.
Man slipper tänka på sås och kan välja precis den smak man tycker om.


  • Mät upp 100 g normalsaltat smör.
  • Låt smöret bli rumstempererat.
  • Tillsätt samtliga ingredienser och blanda väl.
  • Fukta ett smörpapper på ena sidan och lägg smörblandningen som en sträng i den.
  • Vik pappret över smöret och pressa lätt eller forma som en rulle.
  • Vrid ihop i båda ändarna och lägg i kylskåpet. (håller i 2 veckor)
  • Vill du lägga den i frysen ska du linda den i aluminiumfolie. (håller i ca 1 månad)

Örtagårdssmör
100 g smör
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1 msk hackad persilia
1 msk hackad dill
1/2 msk hackad gräslök
1/2 msk hackad kryddkrasse
1/2 tsk dragon



Pepparrotssmör
100 g smör
1 1/2-2 msk nyriven pepparrot
1 krm salt



Paprikasmör
100 g smör
1 krm salt
1/2 krm peppar
2 krm papriakpulver
1 krm vitlökspulver
2 msk hackad grön paprika
1 tsk tomatpuré



Vitlökssmör

100 g smör
1 krm salt
1/2 krm peppar
2 klyftor vitlök
eller
1 tsk vitlökspulver



Ansjovissmör
100 g smör
5-6 hackade ansjovisfiléer
1/2 krm peppar
1 tsk finhackad gul lök



Dillsmör
100 g smör
2 msk hackad dill
1/2 tsk citronsaft
1 krm salt
1/2 krm peppar



Rödvinssmör

100 g smör
2 msk hackad gul lök
1 dl rödvin
1 krm salt
1/2 krm peppar

Koka upp rödvinet tillsammans med löken och låt koka tills nästan
allt vin kokat in i löken. När löken kallnat blandas den med smöret.



Persiljesmör
100 g smör
1 krm salt
1/2 krm peppar
2 msk hackad persilja
ev. några droppar worcesterhiresås
1/2 tsk citronsaft


Lök - odla egna



Lök som du har odlat själv smakar extra gott.

Det finns flera sorter matlök med olika former, färger, styrka och smak.
Man planterar sättlök när jorden blivit varmare, omkring 10 grader.
Det går även så frö tidigt på våren eller att sätta ut lökplantor.

Lök kan skördas från sommaren till långt in på hösten.

Gul och röd lök
har lång hållbarhet och kan förvaras över vintern, på torr och sval plats.
Silverlök, eller drottninglök som den också kallas, klarar inte längre tids förvaring.
Syltlök är en vit lök som skördas när den är drygt centimeterstor. Den bör användas direkt efter skörd.

Köp fasta sättlökar med släta, jämna skal och plantera så tidigt som möjligt. Sätt lökarna ganska tätt, cirka 10 cm. Gallra efter hand och använd färsk lök i maten.
Om du köper småplantor ska du se till att välja de största.
Lökar behöver starkt, direkt solljus. Plantera dem inte där blasten hamnar i skugga.
För att få så stora lökar som möjligt förbättras jorden med kompost eller naturgödsel, s k stallgödsel.

Lök som du vill spara för vintern ska få vissna. När hälften av stjälkarna ligger ner är det lagom att skörda. Ju längre löken stannar i jorden, desto mer minskar hållbarheten. Å andra sidan växer den mycket i slutet av säsongen, så skörda inte för tidigt.

Lagra lökarna och dekorera köket på samma gång genom att binda ihop stjälkarna.
Häng upp på sval och torr plats.





Några sorter:


Gula
Stuttgarter Riesen
Alpha
Jagro
Cupido
Jetzet
Centurion
Sturon
Setton
Rumba
Marimba

Röda

Red Baron
Kamal
Romy
Red Comred
Karmen

Vit
Snowball


Mått och vikt man behöver ibland






* i recept anges ofta rymdmått i liter, deciliter, matsked, tesked eller kryddmått.


Kött - rått, medium, well done?

För att kunna laga mat på ett bra sätt måste du lära dig att bedömma hur tillagningen fortskrider så att du kan justera tid och temperatur allt eftersom. Förlitar dig inte blind på receptens instruktioner om tid och temperatur.

Hur avgör man då om en köttbit är färdiglagad?



Rått (rare)
stekt kött känns mjukt och sviktande att ta på.
När köttet börjar bli "medium rare" (halvägs genomstekt) bildas röda pölar
av steksaft (blod) på ovansidan.




Medium rare stekt
kött fjädrar nästan inte alls tillbaka när man trycker på
det med fingret. Röd steksaft bildas på ytan.




Medium stekt kött (stekt nästan hela vägen, men med en röd kärna)
känns ganska fast att ta på och rosa steksaft bildas på ovansidan.




Medium well
stekt kött (stekt så när som på en rosa kärna) känns mycket
fast att ta på. Brun och rosa steksaft bildas på ytan.




Well done
(genomstekt) kött känns hårt att ta på och om det släpper
ifrån sig saft är den brun.



Det vore nästan pinsamt att använda en termometer för att avgöra hur färdigstekt en köttbit är.
Förutom att skära upp köttet och se hur det ser ut är det bästa sättet att kontrollera det genom att trycka på köttet med fingret och känna på konsistensen. Mot slutet, när det är i det närmaste färdigt, kan du också se på mängden köttsaft och färgen på den.

Rått och väldigt lätt tillagat kött känns mjukt och sviktande och släpper inte ifrån sig någon köttsaft.
Så fort köttet börjar "fjädra" tillbaka och små pärlor av saft tränger upp till ytan är det rare till medium rare. Kött som är medium done fjädrar tillbaka helt och hållet, känns fast att ta på och släpper ifrån sig större mängder av rosa steksaft. När köttet passerat medium-stadiet blir det mer och mer fast att ta på och steksaften blir brun. (Well done)


Ungstekt kött
Temperaturen i stekar kan kollas med en stektermometer men professionella kockar sätter ofta i en steknål i köttet och vidrör den sedan med läppen för att bedöma köttets tillstånd. Träna genom att först läsa av temperaturen med en stektermometer. Vidrör sedan omedelbart termometern med underläppen och du kommer snart att lära dig hur olika temperaturer känns mot din läpp. Små fina bitar av kött som skall pocheras, t ex filé kan testas på samma sätt. När man testar innertemperaturen hos stek skall man komma ihåg att temperaturen stiger cirka 3 grader efter att man tagit ut den ur ugnen.


Tomater - odla egna




Tomater finns i en mängd storlekar, former och färger - alla med sin egen speciella smak.

Det är kul att kunna gå och plocka en fäsk tomat till frukosten eller middagssalladen.

Biff-, busk- och plommontomater växer bäst i jordbäddar på marken. Tunga bifftomater behöver bra stöd.
De är speciellt goda som skivade i sallader, medan plommontomater är utmärkta som bas till såser.

En del cocktailtomater kan odlas i krukor eller amplar. Vattna dem väl, eftersom jorden i krukor och kärl
snabbt torkar ut av sol och vind. Cocktailtomater kan användas hela i sallader.

Köp unga plantor. Välj krukodlade plantor utan blommor men med friska gröna blad. Plantorna skall vara
20-25 cm höga och ha välutvecklade, vita rötter.

Stöd tomatplantor med pinnar, spaljéer eller snören från en ovanför liggande stång. Uppbindning av
stjälkar ger mer ljus till blommorna och frukterna, som då utvecklas bättre. Tomaterna hålls på så sätt
också fria från jord- och markbundna insekter.

Tomater trivs i ett överflöd av solsken. Ha tomatplantorna i växthus eller på en varm och skyddad plats.
Skona dem från blåst och kalla vindar. Förbättra jorden före planteringen med kompost eller väl förmultnad
naturgödsel. Gödla plantorna regelbundet.

För enklare vattning kan man gräva ner ett kärl med hål i botten intill plantan och hälla vattnet i det. På
så sätt kommer vattnet direkt ner till rötterna.

En del sorter måste "tjuvas".
Då tar du bort de små skotten i bladvecken. Knipsa av dem när de är ca 2 cm långa.

Gröna tomater blir röda mot säsongens slut, om man tar in dem och lägger dem intill mogna äpplen.
Äpplena avger etylengas, som får tomaterna att mogna. Man kan även lägga de på tidningspapper.





Gråmögel
kan en våt sommar fördärva plantorna. Bladen blir bruna och stjälkarna svarta.
Förebygg genom att plocka plantorna rena från vissna växtdelar. Om du har haft en tomatplanta
med gråmögel på ett ställe, plantera  inte tomater på det stället året därpå.

Bladlöss och vita flygare uppskattar också tomatplantor. Gulnade blad och uttorkade växtdelar
drar till sig ohyran. Vid svåra angrepp sprutar man med såpvatten eller med något annat lämpligt
preparat som finns i handeln.

Stiftröta
gör tomaternas botten brun och läderaktig. Detta vanliga problem förorsakas av kalciumbrist
och variationer i fuktighet. Vattna regelbundet och tillför en svag dos kalksalpeter.


Småkryp - div tips



Gnid in utsatta kroppsdelar med persilja så slipper du bli myggbiten.

Myggor gillar inte apelsin med kryddnelikor. De dras till vattensamlingar. Häll i diskmedel, då dör äggen.

Har du myror inomhus kan du strö ut lite kanel på de ställen där de brukar vara. Myror gillar inte kanel
och inte heller lagerblad eller vinäger.

Ett annant sätt att bli av med myror är att dränka in en tvättsvamp med sockerlag och lägga där myrorna
brukar gå. När sedan myrorna har samlats på den söta svampen kan du dränka dem i hett vatten.

Husdjurens matskålar brukar invaderas av myror. Strö lite salt kring matskålen eller häll ut lite mjöl.
Citrondelar gillar de inte heller.

För att slippa myror som kryper på stövelskaften när du är ute i skogen, kan du gnida in stövlarna med
ättika.

Har du saftkalas i trädgården kan du undvika att getingar samlas runt glasen genom att sätta lite plastfolie över glaset och sticka ett sugrör genom plasten.

Ett effektivt sätt att hålla getingar på avstånd består i att sticka kryddnejlikor i några citroner som placeras på strategiska ställen.

Har du fått in getingar, strunta i insektsprayen. Den gör oftast ingen nytta när getingen flyger omkring.
Försök i stället att spraya hårspray på den. Vingarna stelnar då så att den lätt går att fånga.

Om du blir getingstungen kan du lägga på lite fuktad bikarbonat på sticket. Då lindras svedan och sullnaden går ner.

Rå lök drar ut giftet ur ett getingstick. Sätt fast en nyskuren lökskiva med tejp över sticket.

För att bli av med flugor i köket häller man några droppar vinäger på en varm spisplatta.
Kryddnelikor, uppskuren lök och lagerbladsolja är också något som flugor avskyr.

Insekter tycker inte om diskmedel. Ta 4 msk till 3 1/2 liter vatten och spreja.

Loppor gillar inte mynta, verbena eller åbrodd.

Möss gillar inte kajennpeppar. Skaffa en katt så blir du av med mössen.

Silverfiskar sägs att man kan bli av med en blandning av hälften socker och hälften borax.






Pajer - div tips




Degen bör vila i kylskåp minst 30 minuter för att mjölet ska svälla och degen bli lätthanterlig.

En lätt pensling med mjölk före gräddningen ger pajen vacker glans.

Gör gärna en stor sats pajdeg och frys in lagom stora tillplattade bitar för kommande behov.

Hantera pajdegar så lite som möjligt, om du vill ha spröd paj, och se till att matfettet är riktigt
kallt innan du börjar hacka samman det med mjölet.

För att undvika att degen rasar ner från kanten när pajskalet förgräddas kan man vika en remsa
av aluminiumfolie och trycka mot kanten som stöd.

Paj blir bäst om skalet förgräddas innan fyllningen läggs i. Ca 10 minuter i 225 grader brukar
bli lagom.

Pensla det ogräddade pajskalet med lite väl uppvispad äggvita innan du lägger i en bärfyllning,
så blir inte pajbottnen så blöt av bären.

När du gräddar täckta pajer är det viktigt att ångan kan pysa ut under gräddningen, annars
sprängs pajlocket. Klipp sönder ett papperssugrör i några bitar och stick ner dem genom deglocket
eller använd ett par makaronrör.

Ta iskallt vatten när du blandar vatten i en pajdeg. Kylan gör fettet i den stelare och pajen blir
sprödare.

Vill man ha en lite magrare pajdeg går det bra att byta ut lite av fettet mot keso eller kesella.

Byt ut några matskedar vatten i pajdegen mot vodka eller okryddat brännvin så får du ett sprödare
pajskal.

Pensla pajlocket med kallt vatten innan pajen sätts in i ugnen, så blir det sprött och lätt.

Smöret,
eller margarinet, ska vara kallt för att degen ska bli riktigt bra.


Huskur - Örtteer



För den som tycker om örtte vill jag här berätta lite om vad de olika örter har
för egenskaper.


Örtte eller infusion som det heter, är den vanligaste huskuren och är enkelt att göra.
Växtdelarna /örterna (färska eller torkade) får dra i kokande vatten precis så länge
att de aktiva beståndsdelarna frigörs. Därefter kan du njuta av dem kanske med lite
honung i eller med lite citron/lime.

Ta en struken tesked torkade örter eller en struken matsked färska örter per kopp.
Lägg örten i en varm kanna, mät upp och häll över lämplig mängd kokande vatten
och lägg på lock. Låt teet dra i 10-15 minuter - inte längre - innan det silas av.


Basilika

Väderspänning, illamående

Citronmeliss
Huvudvärk, sömnlöshet, depression

Daggkåpa
Menstruationsbesvär

Fläderblom

Frossbrytningar, feber

Isop
Bröstslem

Kamomillblommor

Sömnlöshet

Kattmynta
Febrighet, sömnlöshet

Lavendelblommor
Huvudvärk, nervositet

Malört
Dålig matsmältning

Mejram
Väderspänning, illamående, astmatiska besvär

Mynta
Magbesvär

Pepparmynta

Väderspänning, illamående, kolik

Persilja
Dålig matsmältning

Ringblommekronblad
Dålig matsmältning, gallbesvär

Rosmarin

Dålig matsmältning, dålig blodcirkulation, nervositet

Rölleka

Väderspänning, dålig matsmältning

Salvia
Hosta, halsont, dålig matsmältning

Spiskummin
Väderspänning

Timjan
Förkyling, dålig matsmältning, astmatiska besvär

Älggräs
Sur mage



Svaren på "lite gröna gåtor"





1)  Vad är det första vi sätter i trädgården om våren?

Fötterna

2)  Vilken blomma blommar längst?

Konstgjorda blommor

3)  Vad är det som är högt upp i luften och långt nere i jorden samtidigt?

Trädet

4)  Vad är det som vi aldrig sår, men som ändå växer överallt?

Ogräs


5)  Vilken växt känner en blind man genast igen?

Brännässlan


6)  Varför är en handelsträdgård en bra affär?

För att det är en blomstrande rörelse.



Visste du det?


Lite kökstermer - köksfranska



Du kan bli precis lika duktig vid spisen utan att kunna någon köksfranska eller känna till knepiga
kökstermer. Men eftersom sådana här ord ibland dyker upp i olika recept så skadar det inte att
ha dem till hands.

BEURRE MANIÉ
Smör som knådats ihop med lika mycket mjöl för att reda såser m m. Tillsätts under vispning till den kokande vätskan.

BLANCHERA, FÖRVÄLLA, AVKOKA
Koka upp hastigt i saltat vatten, slå av vattnet efter ett par minuter och skölja i kallt vatten.

BLONDERA
Fräsa lätt i lite matfett så att råvaran mjuknar och tar en aning färg.

BRYNA
Upphätta matfett tills det blir ljusbrunt eller steka i brynt fett så att råvaran får en stekyta med fin färg.

BRÄCKA
Steka råvaran lätt, oftast i sitt eget fett.

BRÄSERA
Bryna, späda med vätska och steka färdigt under lock.

BUKETT, KRYDDBUKETT, BOUQUET GARNI
En enkel bukett består av persilja, timjan och lagerblad som bundits ihop eller lagts i en påse av gasväv. Buketten kan utökas med t ex  körvel, dragon, selleri, purjolök, vitlök. Får koka med och ge smak men tas sedan bort eller silas ifrån.

CISELERA
Göra skåror t ex i fettkanten på en köttbit för att den inte ska dra ihop sig vid stekning.

DEGLASERA, VISPA UR
Koka eller vispa ur med t ex vatten, buljong eller vin i en panna där något stekts.

DOFTA, PUDRA
Strö över lätt med t ex mjöl.

FINES HEBES, KRYDDGRÖNT
Persilja, körvel, dragon och gräslök som finhackas och strös i eller över rätten.

FLOTTYR
Det matfett i vilket man fritterar.

FOND
Den vätska man får vid kokning eller bräsering. Även stark buljong.

FONDUE
Betyder egentligen någonting smält. Köttfondue är köttbitar som på små spett doppas i het olja och ätes med olika såser.

FRIKASSÉ
Maträtt på t ex kokt kalv- eller lamm/kycklingkött i bitar serverade i frikassésås.

FRITETA, FLOTTYRKOKA
Tillagningsätt där råvaran doppas i en s k frityrsmet och sedan kokas i matfett, vanligtvis olja.

FRÄSA
Upphetta matfett eller råvara i fett så att det småputtrar utan att ta färg.

FÄRSERA
Fylla med färs.

GLASERA
Har olika betydelser:
T ex sätta in maträtten i het ugn för att ge färg eller glans åt ytan
eller
ge grönsaker glansig yta genom att skaka dem i vamt smör.

GRATINERA
Ge maträtten en vacker yta i ugn med stark övervärme. Rätten kan täckas med gratängsås, strös över med riven ost eller ströbröd.

GRILJERA
Snabbt steka en redan tillagad och därefter panerad maträtt.

HORS D'OEUVARE
Kalla eller varma smårätter som inleder en måltid.

KLARA, SKIRA
Smör klaras eller skiras genom upphettning och avskiljning av bottensatsen. Buljong klaras med t ex äggvita.

KRUSTAD
Tunt bakverk som friteras och sedan fylls med stuvning.

KRUTONG
Vitt bröd med kanterna bortskurna. Rostas eller steks och används som dekoration eller underlag till vissa rätter.

MARINERA
Lägga råvaran i marinad, d v s en syrlig lag med kryddor.

MEDALJONG
Liten rund skiva, t ex av fläsk- eller oxfilé.

MIREPOIX
Hackade, smörfrästa ingredienser, oftast grönsaker, som smakförhöjning till vissa rätter.

MONTERA, BLANKA AV, AVSLUTA

En sås eller soppa avslutas genom att tas från värmen och vispas upp med en klick smör eller lite grädde.

MOUSSE
Fin färs tillagad med grädde. Även efterrätt med vispad äggvita och grädde.

NAVARIN
Ragu på lamm och grönsaker.

NOISETTE
Liten fin köttskiva av filé eller renskuren kotlett.

PANAD
Smet på brödsmulor eller mjöl och vätska som används i färser för att dryga ut eller håller ihop dem.

PANERA
Vända råvaran i mjöl eller ströbröd, ibland efter att ha doppat den i vispat ägg. Vid dubbelpanering tar man först mjöl, därefter ägg och till sist ströbröd.

PASSERA
Finfördela genom att pressa genom en sikt eller purépress. Samma resultat kan man också få i mixer.

PÂTÉ
Fransk köttpastej, kallas också terrine.

PLATEAU, TRAKTÖRPANNA
Tjockbottnad stekpanna eller vid kastull med ca 5 cm hög rak kant. Ofta gjord av koppar.

POCHERA, SJUDA

Upphetta i vätska som hålls just under kokpunkten.

PUTSA
Skära bort t ex hinnor, fett och brosk från kött.

RAGU, RAGOÛT

Stuvning av t ex finskuret kött i en välkryddad sås.

RÉCHAUD
Värmeplatta som håller en maträtt varm eller ett litet spritkök på vilket man lagar rätten färdig vid matbordet.

REDA, AVREDA , LIERA, LEGERA

Ge en soppa, sås eller stuvning lagom konsistens genom att t ex vispa i beurre manié, mjöl eller arrowrot utrörd i vätska eller äggula och grädde. Man kan också fräsa ihop matfett och mjöl och sedan späda med det som ska redas.

REDUCERA
Koka ihop sås eller spad till lagom konsistens och vätskemängd.

RIMMA
Lättsalta.

RISSOLERA
Bryna, låta ta färg.

SALAMANDER
Grillugn med stark övervärme.

SAUTÉ
Ragu, stuvning.

SAUTERA
Steka hastigt i rikligt med matfett och tillsätta lite vätska som får koka in nästan helt.

SKY
Köttsaft som tränger ut vid stekning. Används som den är eller vispas ur med lite vätska.

SMAKA AV
Ge den slutgiltiga smaken åt en rätt genom att tillsätta t ex kryddor eller vin under provsmakning.

SPÄCKA
Skära små hål eller snitt i en stek och sticka in t ex strimlor av späck eller bacon, strimlor av frukt, vitlöksklyftor, katrinplommon eller ansjovis.

TERRINE
Betyder antingen pastej, pâté eller den form i vilken pastejen lagas.

TIMBAL
Fin färs, vanligen kokt i vattenbad i en hög form med raka kanter. Kan också betyda själva formen eller serveringsskålen.

TRANCHERA
Skära upp t ex en stek, vanligtvis vid matbordet.

TURNERA
Jämna till, forma.

UGNSBAKA
Koka i torr värme i ugn, t ex rimmad skinka eller potatis.

VATTENBAD
Kastrull eller långpanna med hett eller kokande vatten, i vilken man ställer kärlet med det som ska värmas eller tillagas.

VOL-AU-VENT
Bakverk av smördeg som fylls med stuvning.

ÅNGA AV

Hälla av kokvattnet och ställa kärlet utan lock på svag värme tills fuktigheten avdunstat.





Lite gröna gåtor




Kanske är det någon av er som har svar på dessa gåtor.

1)  Vad är det första vi sätter i trädgården om våren?

2)  Vilken blomma blommar längst?

3)  Vad är det som är högt upp i luften och långt nere i jorden samtidigt?

4)  Vad är det som vi aldrig sår, men som ändå växer överallt?

5)  Vilken växt känner en blind man genast igen?

6)  Varför är en handelsträdgård en bra affär?


Återkommer med svaren onsdag den 6 juli 2010.

Lycka till!


Mera trädgårdsbilder (4 juli)

Eftersom jag är jätte förkyld orkar jag inte kommentera bilderna. Men det blommar så
mycket just nu så jag kan inte låta bli att visa er.....

























Och så jordgubbarna som vi njutar av sedan midsommar.....






Jordgubbsbakelser



En lång, skön  paus i solen blir extra mysig med något gott att tugga på till kaffet.
Av sockerkakan gör du de läckra jordgubbsbakelserna.


8-10 st

1 sats citronsockerkaka (se nedan)
kokosflingor
1 påse snabb-Masán o 2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 l jordgubbar

Gör så här:
Lägg ett smort bakpapper på långpannan och strö lite kokosflingor över.
Blanda en sats citronsockerkaka, bred ut smeten och grädda strax under mitten i 175 grader
ca 20 minuter.
Låt svalna.
Skär kakan i 16-20 avlånga rutor.
Vispa ihop vaniljkrämen och vispa grädden.
Spara 16-20 jordgubbar till garnering och skiva resten.
Bred vaniljkräm på hälften av rutorna.
Lägg på jordgubbsskivor (och ev. lite socker).
Lägg över resten av rutorna och spritsa grädde runt kanten och lite mitt i.
Garnera med skivade jordgubbar som får ha det gröna kvar.



Citronsockerkaka

1 sats

3 ägg
2 dl socker
100 g margarin
1 dl vispgrädde
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1/2 citron

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda ner det tillsammans med grädde, vetemjöl, bakpulver och rivet citronskal.
Rör ihop till en slät smet och häll upp i smord och bröad ringform.
Grädda i knappt 175 grader, på nedersta falsen, i 55-60 minuter.


Smaklig måltid!


Killarnas favoriter



En härlig salladstallrik med böckling eller kött i rullar.
Vilken väljer du?




Salladstallrik med böckling

2 peroner

2 skivor fullkornsbröd, smör
2-4 rökta böcklingar
några salladsblad
2 skivade tomater
finstrimlad sallads- eller pujolök
klippt gräslök och hackad lök
2 ägg
rädisor
1 dl gräddfil
4-5 mosade ansjovisfiléer

Gör så här:
Bred tunnt med smör på brödet.
Rensa böcklingen väl.
Skölj salladen och skär resten av grönsakerna.
Lägg salladslad och böcklingfiléer på brödet.
Fördela grönsakerna och lägg på i små grupper.
Knäck äggen och ställ gulan med skal mitt på smörgåsen.
Strö rödlök och gräslök över.

Mosa ansjovisfiléerna och blanda med gräddfil till en god sås.


Kött i rullar
2 personer

strimlad isbergssallad
2 hådkokta ägg
1 tjock skiva stark ost
några rädisor
cocktailtomater
4-6 skivor vardera av rökt oxkött, kalkonbröst och rostbiff
klippt kryddkrasse

Dressing:
2-3 msk majonäs
2-3 msk gräddfil
1 msk dragonvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
örtsalt och peppar

Gör så här:
Täck två tallrikar med strimlad sallad.
Lägg ägg i klyftor, osttärningar, rädisor och tomater över.
Lägg ut köttskivorna lite omlott och på varandra.
Krydda med svartpeppar.
Rulla ihop och skär halvcentimeters skivor som fördelas över grönsakerna.
Garnera med krasse.
Rullen kan gärna ligga kallt en stund, invirad i folie.
Blanda ingredienserna till dressingen och slå den över.

Servera med sprödvärmt bröd och några kalla öl.


Bon Appetite!



Svalkande sommardrinkar





Så här i värmen är det gott med en svalkande sommardrink.
Här är några förslag:


Melon Daiquiri

Stort cocktailglas

Ingredienser:
1 klyfta honungsmelon
6 dl citronjuice
några stänk melonlikör eller melonsirap

Mixa i blender med mycket is.

Serveras med:
en spiral gjord av citronskal och gärna en sockerkant på glaset.

Sockerkant:
Gnid kanten av glaset med en citronklyfta, vänd glaset upp och ner och doppa sedan kanten i socker.


Virgin Banana Pineapple Colada
Stort vinglas

Ingredienser:
1 mosad banan
10 cl ananasjuice
3 cl kokosmjölk
4 cl krossad ananas och is.

Kör i en blander / mixer tills blandningen blir slät.

Serveras med:
Frosta kanten på glaset med ananasjuice och riven kokos.
Bananskiva och sugrör.


Jordgubbs daiquiri

Stort vinglas

2 dl Jordgubbar
1 dl Frysta hallon
1½ dl Fun light Hallon el Jordgubb eller annan saft
Lite sour-mix

Mixa alla ingredienserna och häll upp i ett martiniglas. Garnera med en limeskiva!

se även:

http://fragamormor.blogg.se/2010/february/om-mocktails.html




RSS 2.0