Hur man fryser och tinar livsmedel på ett säkert sätt


Djupfrysning
Förvaring av mat vid temperaturer under -18 grader C fördröjer effektivt nedbrytninen av maten.
Alla livsmedel har dock en maximal rekommenderatd hållbarhetstid, efter vilken de långsamt börjar
försämras. Ju fetare livsmedel desto kortare hållbarhetstid.

Näringsämnen håller sig i allmänhet bra. Ibland kan djupfrysta grönskaer ha ett högre näringsinnehåll
än färska, beroende på att de snabbt djupfrysts efter plockningen.

Vitamininheållet minskar något med den blanchering som sker strax före djupfrysning. Blancheringen
sker för att hejda enzymernas påverkan på maten och förhindrar på så sätt att den förstörs.

Vissa typer av livsmedel är svåra att djupfrysa, t ex mjölk, grädde och sås och gurka.

Vissa frukter förlora sin fasthet men vitaminerna finns kvar. De förlorar bara en liten del.

Att tänka på
  • Var noga med att tina djupfrysta livsmedel fullkomligt för tillagning.
  • Undntag är de flesta grönsaker som kan läggas direkt i kokande, saltat vatten.
  • Djupfryst mat som tinas ska inte frysas igen på nytt.
  • Var noga med att tillaga kött, fisk och ägg tillräckligt länge så att de blir färdiga.
  • Glöm inte bort mat som står och svalnar.
  • Bakterierna förökar sig snabbast mellan +7 och 60 grad C.
  • Spara inte rester mer än ett par dagar i kylskåpet.
  • Värm aldrig upp mat mer än en gång.
  • Upprepad återuppvärmning och nedkylning av mat förstör vitaminer och stimulerar bakterietillväxten.

Läs följande om djupfrysning

  • Hur är det egentligen med näringen i djupfrysta livsmedel?
  • Hur är det med datummärkningen på djupfryst?
  • Hur länge kan jag förvara djupfryst?
  • Hur kan djupfrysta grönsaker vara så gröna - är spenaten och ärtorna färgade?
  • Varför förväller man grönsaker före djupfrysning?
  • Är djupfryst fisk lika färsk som s k färsk fisk?
  • Är det verkligen nödvändigt att tillsätta socker på de bär som djupfryses av industrin? Kan vi inte få osockrade bär?
  • Är inte djupfryst dyrt?
  • Är djupfrysta grönsaker lika bra som färska grönsaker?
  • Varför förlorar grönsaker så mycket vitaminer så fort de skördats.
  • Kan man frysa om tinade varor?
  • Blir varorna i frysen förstörda om strömmen går?
  • Är det farligt att äta en vara med överskridet datum?
  • Varför är djupfryst kött torrare än icke-fryst?
  • Är inte grönsaker som odlas i industriell skala sämre kvalitetsmässigt?
  • Är det sant att djupfrysta livsmedel inte innehåller tillsatser?
(tyvärr blev bilden inte så bra men jag får till den inte bättre)


Påskbakelser


Grundrecept till cupcakes eller muffins
15-20 st
(formar med ca 6 cm i diameter)

drygt 3½ dl mjöl
2 ½ dl socker
2 ägg
125 g smör, osaltat o rumsvarm
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 tsk bikarbonat
drygt 1 ½ dl filmjölk

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Häll mjöl, salt och bikarbonat i en skål
  • Vispa smör, socker och vaniljsocker i en annan skål
  • Tillsätt äggen i smörblandningen,  en i taget o vispa långsamt
  • Häll äggblandningen i mjölblandningen o tillsätt filmjölken
  • Fyll muffinsformar till 2/3 del med smeten
  • Baka i ugn ca 10-15 minuter
  • Tips: man kan lägga frukt eller annan smaksättning i botten

 

Garnering med frosting

50 g smör, osaltat o mjukt
250 g cream cheese
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
saften från ½ citron
  • Blanda allt till en klumpfri smet
  • Vispa på hög hastighet tills allt blir fluffigt o vit
  • Smaksätt efter önskemål
  • vill du ha färg använd karamellfärg/hushållsfärg

Garnering med fondat:

450 g florsocker
1 äggvita
50 g glykos (finns på apoteket)
eventuellt karamellfärg eller smaktillsatser

  • Sikta sockret i en skål
  • tillsätt äggvita och glykos
  • arbeta med en träsked tills du får en smidig och lättarbetad pasta
  • För att se om den är klar, tryck tummen mot pastan.
  • Får du ett perfekt avtryck är den klar, fastnar den på tummen får man tillsätta mer socker.
  • Tillsätt färg eller smak (och ev. mer socker om det behövs
  • Rulla sedan ut massan mellan två gladpack-lager till den storlek du vill ha
  • Fondanten ska torka minst 24 timmar innan dekorering

När muffinsen är kalla är det dags att garnera dem efter eget tycke o smak.

 

Här kan du se hur man gör figurer.

 

Lycka till!


Min trädgård har vaknat


Tibasten börjar visa sig


Snödropparna i full blom


Tulpanerna på väg upp




Krokusarna i olika färger


Byta dammsugarpåse

Att man måste byta dammsugarpåse där allt smuts har samlats upp i är väl självklart.
Men hur gör man? Många vet inte hur man gör. Det är i och för sig lite olika från modell
till modell men principen är den samma och det är lätt.


Först måste man införskaffar sig dammsugarpåsar. De finns att köpa både på nätet och i vanliga
mataffärer. Men det är bekvämt att köpa de på nätet. För det första har man tillgång till all information
om modell av dammsugare och tillverkare hemma och för det andra slipper man åka runt och leta efter
rätt påse.

En full dammsugarpåse minskar sugförmågan och sugeffektiviteten och gör att dammet inte samlas
i påsen utan tränger sig förbi påsen och filter och kommer ut igen ur dammsugaren - så byt ofta för
att få bra resultat.

Så här byter jag på min dammsugare:


Jag öppnar luckan på framkanten vid slangen


lyfter upp påsen


dra upp den ur hållaren






sätter in en ny i hållaren enligt bilden och trycker ner den


fälla ned hållaren


stänger luckan och sedan är det bara att dammsuga igen

Efter ett tag behövs det även ett byte av dammsugarmunstycket. De slits
ju med tiden.



Lycka till!



Gonorré - smittande semestersjukdom?









Enligt Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm,
har 950 ungdomar smittats 2011 som ska
vara en fördubbling på 10 år.

Det är alltså hetrosexuella ungdomar som ska ha varit på semester utomlands och har blivit smittad där.


Vad är då Gonorré för sjukdom?
Gonorré är inte så vanligt förekommande. Den orsakas av bakterier, gonokocker.
Symptomen kan visa sig inom 5 till 21 dagar, oftast tidigare hos män än hos kvinnor.

Hos mannen angrips urinröret först och om inte behandling sätts in sprider infektionen sig till de
inre könsorganen och urinvägarna. Han får flytningar och sveda och klåda. Män kan även få
inflammation i prostatan och bitestiklarna. I värsta fall kan han bli steril.

Hos kvinnan visar den sig i livmoderhalsen där den kan ge upphov till flytningar. Det kan uppstå
blödningar mellan menstruationsperioderna. Kvinnor kan även drabbas av inflammation av äggledarna
och äggstockarna med risk för sterilitet.

Flytningen
från urinröret är först klar men blir snart varig.
Det svider ordentligt när man kissar men man kan även ha obetydliga symptom.

Gonorré kan även spridas med blodet och kan ge svåra ledbesvär. Inflammationen i urinröret
kan ge förträngning och därmed svårighet att tömma blåsan.

I ögonen kan den ge mycket allvarliga bindhinneinflammationer (conjunctiviter) framför allt hos barn,
som kan smittas under förlossningen om förlossningskanalen är infekterad.

Det uppstår oftast även klamydia samtidigt hos hälften av de drabbade.

Diganosen ställs genom mikroskopisk granskning av varet eller genom odlingsprov och behandlingen
är antibiotika. Ibland hjälper det dock inte eftersom vissa bakterier är resistenta mot penicillin.
Då får man prova ett annat antibiotikum.


Hur smittas den?

Gonorré är en sexuellt överförd infektion och smittar genom sexuell kontakt.
Samlag och oralsex kan överföra infektionen. Om en gravid kvinna har gonorré kan barnet smittas efter vattenavgång och under
förlossningen.
Tiden från det du smittas till dess att sjukdomen bryter ut är kort. Besvären kommer oftast inom en
vecka efter smittotillfället. Det är inte självklart att du får några besvär. Du kan vara smittad utan att
veta om det.

Hur ska man skydda sig?
Använd kondom! Även vid oralsex och analsex! Den ska vara hel hela vägen!



Om jag misstänker...

Testa dig så fort du misstänker att du kan ha blivit smittad under ett samlag.
Har du en fast partner ska han eller hon också testa sig.
Du får lämna ett urinprov och tjejer ska även göra ett så kallat svabbprov från livmoderhalsen.
Ibland tas också odlingsprov från ändtarm, svalg och öga. Provsvaret får du efter en vecka.
Du kan testa dig hos undomsmotagningen, vårdcentralen, sjukhus och gynokologen.

Det är viktigt att du inte har samlag innan du vet svaret!

Tänk även på att du kan få den här i Sverige!


Gonorré - nyfödd barn








Snödroppar - vårens budbärare


Det är något visst med de första som dyker upp. De talar om att det är vår på riktigt!
De trotsar både snö och kyla och glädjer alla som passerar förbi.

Galanthus nivalis - snödroppe

I svenska trädgårdar odlas oftast den vanliga snödroppen, Galanthus nivalis, men det finns många
fler sorter.

Snödroppen
  • den blommar i februari - mars
  • den har vita kronblad som formar en hängande vit klocka
  • den har nästan ingen doft
  • den blir 15 - 25 cm hög och varje planta har bara en blomstjälk
  • den tillhör familjen amaryllisväxter
  • den kommer från Sydeuropa och från berg i Främre Asien
  • den är en lökväxt
  • den är flerårig
  • den sprider sig villigt och bildar tuvor
  • den föredrar humusrik jord
  • den förökas genom sidolökar som planteras direkt efter blomningen
  • den ska planteras 5–10 cm djup
  • den är härdig i nästan hela landet

 

Olika versioner av legenden:

Det berättas, att när Adam och Eva fördrevs ur paradiset, stod Eva i snön och kylan utanför

porten och grät. Där hennes tårar föll på snön växte det upp vita snödroppar.

När Eva såg dem fick hon livsglädjen tillbaka!

 

I den ena legenden tycker Gud synd om dem och skickar ner snödropparna som ett löfte och

ett hopp i den mörka kalla värld där de nu ska gå ut och arbeta i sitt anletes svett.

 

I en annan legend  är det en ängel, som omvandlar de fallande snöflingorna till blommor, som tröst

och som ett löfte om vår.

 

I en tredje stod snödroppen för Jungfruns renhet. Legenden berättar att den sprang fram ur jorden,

fyrtio dagar efter Jesu födelse, då Maria bar fram sin son i templet. Snödroppen sammankopplades

därför med kyndelsmässofesten.

 

Men det finns säkert flera legender.

 



Ny rapport om fisk


Hörde i morse ett radiosamtal med Göran Pettersson, professor i kemisk miljövetenskap, på Chalmers
i Göteborg.

Han menar att torsk, kolja och sej är bra men de innehåller inte lika mycket fiskfetter som rökt makrill.
Man måste äta mycket av de för att få i sig de nyttiga fetterna.

Med den rökta makrillen (i alla smaker) får man i sig det nyttiga omega-3 och antioxidanter som dessutom
förstärks vid rökning.

Näst bäst är laxen. Därefter kommer torskfiskarna som man måste äta mera av.

Ska man äta fiskar från Östersjön och insjöar bör man tänka på att de innehåller en hel del miljögifter som
lagras i fiskköttet.

Han tycker att man bör undvika att äta fiskgratänger som finns i butikerna och på gränsen ligger fiskpinnar
och strömning med potatismos. De innehåller inga nyttigheter efter uppvärmningen med 200 grader och
mer.

Även en del varor som ska innehåller tillsatser av omega-3 är bluff då de innehåller linfröolja och inte
fiskfetter. Det är bättre att komplettera med omega-3-kapslar om de kommer från en bra leverantör.

Värt att tänka på, kanske!


Smörgåstårta - skaldjur/fisk


ca 8 personer

16 x 3 skivor vitt rostbröd utan kanter

Fyllning 1:
1 dl lättmajonnäs
2 dl lätt crème fraiche
2 dl turkisk yoghourt
1 burk skagenröra (ICA)
1 burk kräftröra (ICA)
2 msk hackad dill



Fyllning 2:
1 dl lättmajonäs
2 dl lätt crème fraiche
2 dl turkisk yoghourt
1 burk tonfisk i vatten
2 msk chilisås
1 msk senap
2 msk hackad dill
2 hårdkokta hackade ägg

salt o citronpeppar efter smak

Garnering:
1 dl lättmajonäs
2 dl lätt crème fraiche
2 dl turkisk yoghourt
ca 14 tunna skivor rökt lax
ca 650 g skalade räkor
3 hårdkokta ägg
tunt skivad gurka
citronskivor
tomatskivor
dillvippor

Gör så här:

  • Rör ihop fyllning 1
  • lägg ut 16 skivor bröd på en skärbräda eller liknande
  • häll på lite mjölk med matsked för att få saftigare bröd
  • bred på fyllning 1
  • lägg på 16 skivor bröd
  • häll på lite mjölk med matsked för att få saftigare bröd
  • blanda ihop fyllning 2 och bred på
  • lägg på 16 skivor bröd
  • gör ett paket av det med aluminiumfolie
  • ställ den kallt några timmar, gärna över natten
  • rör ihop majonäs och crème fraiche o yoghourt till garneringen
  • bred över och runtom hela tårtan
  • gör små laxrosor och garnera tårtan
  • använd din egen fantasi
 


Förkortningar - sms, chatt, fb, smilys, m.m.



  • afaik - As Far as I Know, såvitt jag vet.
  • afk - -Away From Keyboard, när man inte är vid datorn eller på nätet.
  • app - Application, ett program till datorer, telefoner och dylikt.
  • asap- As Soon as Possible, så fort som möjligt
  • asl - Age Sex Location. Att fråga efter en persons ålder, kön och geografisk plats.
  • atm - At the Moment, för tillfället.
  • bbl - Be Back Later, kommer tillbaka senare
  • brb - Be Right Back, kommer snart tillbaka.
  • btw - By the Way, förresten.
  • dd - Du då
  • fb - Facebook
  • fml - F**k My Life. Att vara besviken över något.
  • ftw - For the Win, att hylla något som en vinnare.
  • iaf - I alla fall
  • iirc - If I remember Correctly, om jag minns rätt
  • im - Instant Messaging, chat-tjänster såsom Messenger eller Skype
  • imo/imho - In My (Humble) Opinion, enligt min uppfattning.
  • iofs - I och för sig
  • irl - In Real Life, i världen utanför Internet. Se även afk.
  • isf - I så fall
  • lmao - Laughing my Ass Off, ett rejält skratt
  • lol - Laughing out Loud, skratta. Föregås ibland av rof, Rolling on the Floor.
  • lr - Eller
  • mkt - Mycket
  • ngt - Något
  • nt - Inte
  • omg - Oh My God, herregud. Föregås ibland av ett z.
  • p2p - Peer to Peer, ett nätverk där varje användares resurser bidrar till att driva nätverket (t.ex Spotify, Skype, Pirate Bay)
  • plz - Please, snälla
  • rly - Really, även orly för ”Oh Really?”
  • rss - Really Simple Syndication, en slags prenumeration på hemsidor, bloggar och andra flöden
  • rt - Retweet, att vidarebefordra en annan persons meddelande på Twitter
  • seo - Search Engine Optimization, att göra sin site populär bland sökmotorer
  • tbx - Tillbaka
  • tl;dr + Too Long Didn’t Read, text som är för lång för att läsas
  • tuben - Youtube
  • ugc - User Generated Content, det innehåll som användarna själva skapar.
  • wtf - What the F**k, vad tusan?
  • åtm - Åtminstone




RSS 2.0