Dukning



Så ska man duka ett bord enligt alla konstens regler...(bilden till en fyrarätters middag)

Huvudreglerna för placeringen av bestick är:
  • Knivar och skedar ska ligga höger sida om tallriken och gafflarna pa vänster sida.
  • Besticken placeras alltid i den ordning de kommer att användas: man går utifrån och inåt.
  • Gafflar placeras med spetsarna vända uppåt och knivar ska ligga med eggen inåt.
  • Om måltiden ska avlutas med en dessert eller frukt som äts med speciella knivar och gafflar bärs dessa i allmänhet in tillsammans med frukten.
Dessa regler gäller vid alla måltider vid sittande bord, oavsett hur formella eller informella de är och oavsett hur många rätter som serveras.

Den enda vanliga variationen är att placera dessertskeden och gaffeln ovanför tallriken - ofta för att spara bordsutrymme. Lägg skeden ovanför gaffeln med skaftet åt höger. Gaffeln ska vara vänd åt andra hållet.

Porslin och glas
Placera assietter för sallad eller kuvertbröd till vänster om tallriken. Om du tänker servera en rätt som måste ätas med fingrarna ska du ställa fram sköljkoppar med varmt vatten och en citronskiva.

Om du tänker servera ett enda vin ställer du vinglaset rakt ovanför spetsen på köttkniven.

Om det ska vara mer än ett vin ställer du fram olika glas för de olika vinerna i den ordning de kommer att användas.

Rödvinsglas är vanligen större än vitvinsglas.




En enkel vikt servett läggs på assietten eller bredvid glasen. Om den är bruten på ett konstfullt sätt placeras den mitt på tallriken eller på assietten.

http://www.duni.com/sv/Forhemmet/Dittbord/Servettvikningar/


Bestick


1. Smörkniv
2. Förrätt, gaffel
3. Förrätt, kniv
4. Soppsked
5. Matsked
6. Huvudrätt, gaffel
7. Huvudrätt, kniv
8. Fiskgaffel
9. Fiskkniv
10. Dessertsked
11. Kakgaffel
12. Tesked






Gående bord
(självservering från bord eller buffé med framdukade maträtter)
  • Rulla in varje uppsättning kniv och gaffel i en servett.
  • Lägg dem nära tallrikarna så att gästerna kan ta dem innan de går vidare till maten.
  • Placera även dessertskedar och gafflar nära efterrättstallrikarna.
  • Glas och drycker placeras intill varandra.


Näsduksvikning till kavaj eller frack





Näsduksvikning

  • Lägg näsduken över din knutna näve.
  • Nyp tag i mitten av näsduken.
  • Dra ihop näsduken med den fria handen, samtidigt som du håller kvar nypgreppet.
  • Du bildar nu en strut av näsduken.
  • Vänd den strutformade näsduken.
  • Vik upp den nedre biten så att näsduken går ner i bröstfickan.
  • Om du har en grund bröstficka kan det bli nödvändigt att vika två gånger.
  • Placera den vikta näsduken i bröstfickan på din kavaj.



Flera alternativ:











Flugknytning




Flugan eller rosetten som är så oumbärlig till smoking eller frack kan köpas färdigknuten
och antingen klämmas fast under kragen eller fästas med en resår om halsen.

Färdigknutna flugor förekommer i många varianter. Förutom de traditionella modellerna i svart
eller vitt finns de även i olika färger och mönster för mindre högtidliga sammanhang. Det finns
t o m såna som blinkar, snurrar runt eller sprutar vatten.

Färdigknutna flugor lämpar sig emellertid bara för den som är otålig eller slarvig. Den som är
noga med sin klädsel knyter sin fluga själv och tillvägagångssättet är faktiskt ganska enkelt.

Lycka till!


Yoghurt



Tidigare ansågs yoghurt enbart som ett värdefullt hälsokostmedel. Idag är det grunden för
en rad kalla desserter och används som ett hälsosammare alternativ till grädde.


Yoghurt är en utmärkt källa för kalcium och fosfor för en stark benstomme och friska tänder.
Den innehåller också vitamin B2, som är nödvändigt för att frigöra energi ur födan och vitamin
B12 för ett friskt nervsystem.

Människor som behöver kalcium, men inte kan dricka mjölk p g a laktosintollerans, tål ofta yoghurt.
I hälsokostaffärer och livsmedelsbutiker finns också yoghurt gjord på sojamjölk för laktosallergiker
och andra som väljer att undvika mjölk.

Levande yoghurt motverkar tillväxten av skadliga bakterier och jästsvampar i tarmen, inklusive
Candida albicans, som kan ge upphov till tarminfektioner. Den kan också bidra till att lindra diarrér,
magproblem och förstoppning.

Yoghurt kan också förbättra dålig andedräkt som har samband med matsmältningsproblem.

Vissa alternativmedicinare anser att yoghurt, efter en antibiotikakur, kan återställa de viktiga
tarmbakterier som slagits ut av läkemedlet.

Yoghurt kan också hjälpa människor som lider av diarré p g a strålbehandling, magförgiftning eller
irritable bowel syndrome.


Yoghurt rekommenderas också som extern behandling för människor som lider av torsk.

Yoghurt har även god inverkan på hudens kondition och att den förändrar balansen mellan
bakterierna i tjocktarmen på ett sätt som kan skydda mot canser i tjocktarmen.

Det finns en massa olika typer av yoghurt och filmjölk i butikerna med bakteriekulturer, som sägs
vara särskilt välgörande för matsmältningen som t ex Dofilus, Bifilus, Onaka och Hälsofil.


Gör din egen yoghurt hemma
(den bästa yoghurten, den är utan konserveringsmedel och helt naturell)



  • Plocka fram 2 glas med lock (0,5 l) på morgonen
  • värm 1 liter mjölk till ca 41 grader
  • häll i den handvarma mjölken i glasen
  • tillsätt 1-2 msk köpt, osokrat, naturell yoghurt
  • förslut glasen med locket och linda de i en handduk
  • ställ de i din säng i ca 8 timmar
  • vill du vara på den säkra sidan kan du lägga en värmeflaska bredvid
  • på kvällen har du sedan hård yoghurtkultur
  • Ställ därefter in den i kylskåpet
Glöm inte att spara några matskedar till en ny yoghurtkultur.



Gaser i magen?



Kraftig gasbildning, eller väderspänning som många säger, ger obehaglig uppkördehet, som
lättas endast genom rapning eller genom att prutta.


Alla människor har gaser i större eller mindre mängd. Dessa är det natruliga resultatet av
tarmbakteriernas inverkan på osmälta kolhydrater och proteiner. Men ibland kan stark gasbildning
vara symptom på något annat tillstånd som t ex kronisk förstoppning, magsår eller Crohns sjukdom.

Sväljer man stora mängder luft vid måltiderna kan man också får gaser i magen.

En del människor är mer utsatta för gaser i magen än andra. Att undvika tunga måltider, äta långsamt
och inte stjälpa i sig vätska, särskilt inte kolsyrade drycker, bidrar till att minska gasbildningen.

En annan nyttig åtgärd är att använda kryddor, som befrämjar matsmältingen, till sådana maträtter som
t ex brysselkål, baljfrukter och vitkål, som alla ger mycket gaser. Kryddor som citronmeliss, rosmarin,
salvia, timjan, kyndel, kummin och fänkål har dessa egenskaper.

Utom när det gäller linser och torkade ärter, som inte behöver blötläggas, minskar mängden osmältbart
socker, som orsaker gasbildningen, om man blötlägger torkade baljfrukter i vatten i flera timmar eller
över natten innan man kokar dem i rikligt med friskt vatten.

Användning av kli och andra fiberrika födoämnen, för att behandla förstoppning och andra matsmältnings-
besvär, orsakar ofta en dramtisk ökning av gaser. Det är därför en god idé att öka fiberintaget genom att
införa fiberrik mat lite i taget. När matsmältningsapparaten vänjer sig vid en större mängd kommer denna
obehagliga bieffekt att upphöra.

Ett par dl naturell yoghurt per dag bidrar till att upprätthålla de bakterenivåer, som är nödvändiga för
matsmältningen. T o m peroner med laktosintolerans, hos vilka mjölk och mjölkprodukter vanligen orsakar
gaspänning, brukar kunna fördra naturell yoghurt.

Mynta- eller fänkålste efter måltiden har länge använts som matsmältningsbefordrande medel. Myntate
slappar av musklerna i grovtarmen och minskar obehaget av för mycket gaser.

Vid inflammation i magsäcken
  • ät regelbundet
  • undvik starkt kryddat mat
  • låt bli kaffe ett tag och drick mynta- eller fänkålste
  • minska alkoholintaget



Fänkål



Fänkål är verkligen en mångsidig växt. Alla delar kan användas i matlagning.
Fröna har varit populära sedan antiken både som krydda och hjälpmedel.

Det finns två sorters fänkål:
den knubbiga grönsaksfänkålen och den smala fänkålsroten.

Nästan alla delar av båda sorterna kan användas i matlagningen men det är fröna som är omskrivna
för sina medicinska egenskaper.

Grönsaksfänkålen har en hård, uppvsvälld, köttig kropp med knaprig konsistens och en utpräglat
lakrits-/anissmak. Den äts rå i sallader men kan också kokas eller bräseras. Grönsaksfänkålen har
mörktgröna långsmala stjälkar och fjäderlika blad. Den uppfriskande och goda anissmaken passar väl
till fisk och skaldjur.

Fänkål innehåller betakarotin - vilket kroppen omvandlar till vitamin A - och folsyra som är nödvändigt
för blodbildningen men den kan ha högt nitratinnehåll.




Fänkålsfrön

De är väldoftande och en av världens äldsta kryddor. Inom folkmedicinen runt om i världen
har de länge använts till te som bot för en rad matsmältningsbesvär från hicka till kolik.
Däremot kan frön stimulera menstruationen och de bör därför undvikas under graviditeten.

Fänkålste har en uppfriskande smak och kan hjälpa mot gasbildning och uppblåst mage.
Den är även bra till ögonkompresser.

I Indien tuggas rostade fänkålsfrön efter måltider för att förebygga dålig andedräkt och hjälpa
matsmältiningen.

I Grekland och Rom åt man fröna för att undvika fetma. De minskar hungerkänslor.

Såväl greken Hippokrates som den engelske örtkloke Nicholas Cupeper (2000 år senare)
rekommenderade en kopp fänkålste om dagen för att stimulera mjölkproduktionen hos
ammande mödrar.

Amningste
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk anisfrön
1 tsk kumminfrön
i 2 dl - 1/2 liter vatten.

Stöt fröna något så de öppnar sig och aromen och de verksamma ämnena lättare kommer ut.
Koka upp vattnet med fröna i och låt sjuda i ca 10-15 minuter.


En tesked kallt, svagt fänkålste kan användas mot magknip hos barn och till barn vid
tremånaderskolik (kramplösande, gasdrivande, aptitstimulerande).





Fänkålsnubbe

(bra efter maten för matsmältningen)

Brännvin special 
Lägg en halv dl fänkålsfrön i en stekpanna och rosta några minuter.
Blanda med brännvinet.
Låt stå några veckor – vänd då och då.
Gillar du kummin är det också gott i.
Smaksätt evtl. med lite vit sirup.




Mörkt eller vitt bröd?



En mångtusenårig stridsfråga!


Vissa medicinhistoriker hävdar att Bibeln innehåller den första skriftliga vittnesbörden om vikten av en fiberrik kost, när det berättas om hur Daniel och hans följeslagare efter 10 dagar med bara grönsaker och vatten mådde bättre än de unga män som frossade på fet mat och drack vin vid kungens bord.

Diskussionen om huruvida mörkt eller vitt bröd är bäst verka ha pågått i mer än 2000 år!

I de tidiga civilisationerna, som det antika Grekland, betraktades bröd bakat av vitt mjöl som en symbol för rikedom och status.

Hippokrates - känd som läkekonstens fader - rådde sina fömögna kunder och patienter att följa sina tjänares exemplel och äta fullkornsbröd "för dess nyttiga verkan i tarmarna", medan den persiske läkaren Hakim för ca 1000 år sedan manade sina patienter att bara äta det lokala osyrade brödet chapati.

Så vem ska man tro på?




Ont i ryggen?



Skada på kotmellanskivorna (diskerna), tryck på nerver, sned rygg (skolios) eller inflammation
i lederna, ligamentskador och sjukdomar i kotorna kan alla leda till värk i ryggen.
Andra vanliga orsaker är graviditet, felaktig sittställning, en säng, som inte stöder kroppen rätt,
arbete, som innebär tunga lyft eller att man tvärt börjar med någon ny sportslig aktivitet.


En skicklig kiropraktiker eller en osteopat kan i allmänhet bota de flesta former av ryggsmärtor,
men i det långa loppet kan en sund diet förhindra att de överhuvudtaget uppkommer.

Det finns inga husmorskurer för ryggvärk, men de ökade krav, som FETMA ställer på ryggraden,
kan bidra till problemet och ett förnuftigt program med motion och diet för att gå ner i vikt kan
bidra till att minska värken.

Genom att se till att dieten innehåller alla de näringsämnen som behövs för att hålla skelett och
muskler i god form, kan man också minska risken att få ryggbesvär.

Protein hjälper till att bygga upp den starka muskelvävnad som ryggen behöver.

B-vitaminerna, framför allt niacin, stärker nervvävnaden och ger den näring.

Lever och fet fisk
, t ex sill, strömming, sardiner, makrill, lax och forell är goda källor för niacin och
Vitamin D, som deltar i kroppens upptagning av kalcium och är viktigt för utveckling och bibehållande
av ett frikskt skelett och friska nerver.

En portion om 100 g av någon fet fisk två gånger i veckan
tillför det rekommenderade veckointaget
av båda dessa vitaminer, och de fettsyror, som fisken innehåller, kan bidra till att minska inflammationen
och minska värken i lederna.

Vitamin C, som behövs för utveckling och bibehållande av ett starkt skelett och ett friskt nervsystem
finns i t ex kål, kivi, papaya, guava, appelsiner m.m. Det dagliga rekommenderade intaget av vitamin C
för vuxna är 40 mg. Det motsvarar två portioner kål, en mango, en liten papaya eller en halv guava samt
en apelsin. Rökare däremot behöver den dubbla mängden!

Om du lider av ryggvärk
är det klokt att minska på kaffe, te och andra koffeinhaltiga drycker därför
att de milt stimulerande medel förtränger de finaste blodkärlen i änden av artärerna. Det minksar
blodflödet och mängden näringsämnen, som förs ut till vävnaderna i ryggen, vilket kan göra att
läkningsprocessen blir långsammare.

Lederna behöver hållas i rörelse för att förbli friska. Därför är bland det bästa du kan göra att hålla
dig aktiv.

Envisa ryggsmärtor är ett vanligt problem, särskilt med tilltagande ålder. Det är trots det viktigt att
konsultera en läkare för att få en korrekt diagnos därför att smärtorna kan vara symptom på en
allvarligare sjukdom, t ex benskördhet eller i sällsynta fall cancer.

Här finns några övningar till ryggen:

http://www.fothalsan.se/fotskada/ryggym.htm




Goda matvanor



Matvanor etableras ofta under de första levnadsåren, då det är livsnödvändigt att
barnets näringsmässiga behov tillgodoses. Stimulera dina barn till goda matvanor.


Om du vill att dina barn ska få goda matvanor bör du själv föregå med gott exempel.
Ät samma nyttiga mat och ät tillsammans med dina barn.

Försök få dina barn att låta bli att äta skräpmat till mellanmål.
Se till att ha mycket nyttig mat hemma, t ex frukt, råa morötter och ost.

Låt barnen sjäva avgöra hur mycket mat de vill ha och låt de tidigt få smaka olika
sorters frukter och grönsaker så att de lär sig att tycka om dem.

Låt barnen hjälpa till att laga maten. Numera finns det så mycket färdiglagad mat att
köpa att barnen riskerar att aldrig lära sig att tycka om att laga mat.

Vänj inte barnen vid att tycka om socker. Om du inte tillsätter en massa extra socker
i mat och dryck finns chansen att barnen aldrig saknar det.

Gör inte barnen beroende av salt genom att strö extra salt på maten.

Ge inte barn under fyra år skum- eller lättmjölk. De behöver den energi som de extra
kalorierna i helmjölk ger dem.

Ge inte hela nötter till barn under fyra år p g a kvävningsrisken. Jordnötssmör går bra,
såvida inte barnet är allergiskt mot det.

Föreläs inte om alla miljoner barn som svälter för att försöka övertala barnen att äta.
Tvinga dem inte heller att äta mer än de vill.

Ge inte barnen skuldkänslor i fråga om mat.



Det är gott med mat
och
det är kul att laga mat!



Akne



Akne börjar när talgköttlarna producerar för mycket talg (sebum) som utsöndras genom porerna.


Talgen för med sig rester av döda celler, men vid överproduktion blockeras porerna av en klibbig massa av talg och döda celler. När detta händer förvandlar bakterierna, som normalt finns på hudytan, massan till beståndsdelar, som irriterar och spränger små köttlar och orsakar inflammation och otrevliga varhärdar.

De vanligaste orsakerna är emotinell stress och ökad aktivitet av manliga könshormoner. Dessa hormoner stimulerar talgkörtlarna, vanligtvis i ansiktet, på skuldrorna, ryggen och bröstet. De är särskilt aktiva under puberteten. Pojkarna har större benägenhet för akne än flickor, därför att de har högre manliga könshormoner.
Men många flickor drabbas också, vanligen veckan före mensen.

De som drabbas av akne bör skära ner på raffinerada kolhydrater, som finns i sockerrik mat, fet och stekt mat som hamburgare och pommes frits, saltade chips, lälskedrycker och choklad.

Ni bör äta istället fullkornsbröd, färsk frukt och färska grönsaker, magert kött och måttliga mängder fleromättade oljor. Tillför Zink i form av skaldjur, nötter, magert kött och skinnfri fågel.

Vitamin A, som bidrar till att hålla huden i god form, finns riktligt i lever och ägg, medan betakarotin, som kroppen omvandlar till vitamin A, förekommer i mörkgröna eller orange grönsaker, som spenat och morötter, och i orange frukter som aprikoser.

Flera av B-vitaminerna, som normalt tillförs i en välbalanserad kost, anses förhindra uppkomsten av pormaskar och göra huden mindre fet.

Brist på vitamin C däremot gör att man blir mer mottaglig för infektioner.

Vitamin E, som finns i vetegroddar, ägg och kallpressade vegetabiliska oljor, bidrar till läkningen av huden.



Bananer



Nyttiga, mättande och naturligt förpackade.


Bananer är verkligen det perfekta mellanmålet. De växer i de flesta tropiska områden på vår jord. De är fortfarande gröna när de skördas och börjar mogna medan de transporteras.

Låt de mogna i rumstemperatur, därefter håller de i kylskåp 4-5 dagar inslagna i tidiningspapper.
Även om skalet blir mörkbrunt så är bananen fast, fin och ljusgul inuti.

Omogna bananer innehåller resistent stärkelse, som inte kan brytas ner av enzymerna i tunntarmen men sedan sönderdelas i grovtarmen och ofta förorsakar gasspänningar.

Allteftersom bananerna mognar omvandlas stärkelsen till socker, vilket innebär att bananerna blir sötare och mer lättsmälta.

Då bananerna är så lättsmälta och sällan orsakar allergiska reaktioner har de blivit populära som barnmat. De är också lämpliga för oroliga barnmagar.

Mot diarré:

blanda mosade bananer, kokt ris, rivet äpple och rostat bröd.

Bananens mildhet har även gjort den efterfrågad av magsårspatienter, hos vilka den har en lindrande effekt.

Bananer innehåller mycket kalium som är ett viktigt mineral för muskel- och nervfunktionen. Kalium hjälper också till att reglera blodtrycket.

De ger också mycket fruktsocker i både färsk och torkad form som snabbt tas upp i blodet. Detta förklarar varför så många idrottsmän ofta äter bananer före och även under en tävling.

Så ät bananer och håll er friska!




Mörkerseende



Blev du som barn tillsagd att äta upp din morötter därför att de skulle göra
att du såg bättre i mörker?


Detta är inte bara en saga. Nattblindhet eller försämrat mörkerseende är ett symptom på brist
på vitamin A, som morötter kan avhjälpa.

Det beror på att morötter är utmärkta källor för betakarotin, som kroppen omvandlar till vitamin A.




Vitamin A kopplas till proteinet opsin i näthinnans stavar och bildar radopsin som behövs för ett gott
mörkerseende. Om du har A-vitaminbrist räcker en morot om dagen för att förbättra ditt mörekrseende.

Till skillnad från de flesta andra grönsaker är morötter nyttigare att äta i tillagad form än råa.
Eftersom morötter har hårda cellväggar kan kroppen bara använda mindre än 25% av betakarotinet till
A-vitamin. Vid tillagning brytes däremot cellmembranen ner och om de tillagade morötterna sedan äts
tillsammans med en smula fett kan kroppen ta till sig mer än hälften av betakarotinet.

Skala morötterna och skär av en bit i bägge ändarna innan du kokar de så försvinner så gott som alla besprutningsrester.




Hemmagjord kryddat snaps




Det är lätt att göra sitt eget kryddat brännvin. Här kommer några recept:

Rönnbärssnaps
1 fl brännvin
1 kkp frostnupna rönnbär

Skölj rönnbären och lägg dem i brännvinet.
Låt det hela dra en vecka innan du provsmakar.

Känns brännvinet för syrligt tillsätter man ett par teskedar honung.
Låt flaskan stå till jul.
Rönnbärsbrännvinet får härlig gulröd färg.




Ingefärsbrännvin
Skala en bit färsk ingefära och skär den i skivor.
Slå över ett par dl brännvin och låt stå en vecka.
Smaka av genom att fylla på ytterligare brännvin.



Slånbärssnaps
1 fl brännvin
2 kkp frostnupna slånbär

Låt bären dra i brännvinet i två veckor.
Provsmaka.
Lagra sedan fram till jul.
Servera det rödskimrande slånbärsbrännvinet
.


Dillbrännvin
Stoppa ett par kvistar krondill på flaska och häll över brännvin.
Låt stå en några dagar.

Det går bra även med torkade dillfrön som stötts i mortel och eventuellt färsk dill.
Tag då ut färskdillen efter ett par dagar.


Gammeldansk Bitter

15 sötmandlar
1 vaniljstång
3 hela kardemummor
6 nejlikor
1 muskotnöt
10 svartpepparkort
15 kryddpepparkorn
75 cl Brännvin Special

Kryddorna kan krossas lätt i en mortel.
Låt det hela dra i minst en vecka.


Svartvinbärs- och blåbärsbrännvin
Skölj bären, fyll en glasburk med bär och slå över brännvin.
Låt stå minst en vecka men gärna längre.
Sila ifrån bären och sedan kan essensen stå i flera månader.
Skilj ifrån bottensatsen innan essensen blandas med lika mycket brännvin.



Kumminsnaps
2 msk hel kummin
1 msk hel fänkål
1/2 msk hel anis
1/2 tsk honung
70 cl sprit.

Lägg ner fänkål, kummin och anis i en flaska med sprit och skruva på korken.
Skaka flaskan några gånger (en gång i halvtimmen) så kryddorna blandas.
Efter ca 2 timmar silas kryddorna bort och den kryddade spriten filtreras genom ett kaffefilter.
Efter filtreringen tillsätts honung.


Flädersnaps
5 fina blommor fläder
70 cl brännvin special, en flaska
1 tsk socker (valfritt)

Lägg fläderblommorna i en glasburk, flaska eller liknande.
Häll på halva flaskan brännvin special så att det täcker och förslut.
Låt fläderessensen stå och dra 3 dagar.
Vänd då och då.
Fläderessensen ska få en gul färg och stor doft och smak av flädern.
Ta upp eller sila bort fläderblommorna.
Fläderessensen späder du sedan med brännvin eller vodka till önskad smak.


Snaps med brödkryddor
1 rågad tesked brödkryddor (finns på ICA)
1 helflaska brännvin
1 eller 2 sockerbitar.
Sila bort kryddorna i melittafilter när du tycker att det är lagom.
Bör stå minst 3 dygn och max 1 vecka.
Smaken påminner om aquavit.


Lycka till!



Hälsa - Enbärssalva



Enbären brukar vara mogna i november. De blåsvarta bären är mycket goda i olika kryddblandningar.
Eftersom det tar tre år för enbär att mogna ser man både mogna och omogna bär samtidigt på buskarna
men de mogna lossnar så lätt att man inte behöver få med de omogna.

Torkade enbär används till te, kött, vilt och grönsaksgrytor.
Enbär kan användas även till dricka, som brödkrydda, brännvinskrydda m.m.
Man kan också göra salva av enbär.


Enbärssalva

Salvan är bra mot led- och muskelvärk, även träningsvärk.
Den kan lindra åderbråck och hemorrojder.

1 dl olivolja
30 g kokosfett
30 g bivax
30 ml vetegroddsolja
1 krm enbärsolja

Smält ingredienserna i vattenbad.
Lyft kastrullen av värmen och rör tills allt har svalnat.
Tillsätt vid ca 30 grader 1 krm enbärsolja.
Rör ännu en stund och häll upp salvan i burkar.


Enbärsolja
Man kan också göra enbärsolja själv.
Den görs på sommaren av fullt utvuxna, men inte mogna bär.

Krossa bären och häll över olivolja.
Låt dra på varmt ställe 2-3 veckor.
Upprepa med nya bär om oljan är för svag.
Sila.


Enbärssnaps
3 msk torkade enbär
1 dl Brännvin
Spädning:
6 dl Brännvin
Krossa enbären i en mortel.
Lägg i en skål eller burk och häll på ca 1 dl av brännvinet.
Sätt på tättslutande lock och låt enbären dra i ca 7 dygn.
Filtrera enbärsessensen och blanda med resterande brännvin i brännvinsflaskan.
Lagra gärna ytterligare några dagar.
Servera hemgjord enbärssnaps väl kyld.

Gott till rökt kött, kräftor, vilt m.m.

Lycka till!


Svartrötter - lika god som sparris



Den som inte smakat svartrötter nån gång har nåt att se fram emot!

Svartrotens blad är smala, lansettliknande, roten långsmal med svartbrunt skal. Hela växten är ätlig. Bladen kan användas som spenat och får den gå i blom kan knopparna kokas. Men det är för roten den odlas, skalad påminner den om sparris. Den kallas även för fattigmanssparris och det vetenskapliga namn är Scorzonera hispanica.

Svartrot har tjockt och jordigt skal och du bör skala de under rinnande vatten med potatisskalare.
Ta gärna på dig några plasthandskar. Lägg de skalade svartrötterna i en skål med vatten och lite citron i tills de ska tillagas, då håller de färgen bättre annars blir de mörka.

Svartrot-Soppa



  • Skala och skär svartrötter i bitar.
  • Lägg i kastrull, häll på vatten så att de täcks och sjud mjuka under lock.
  • Mixa rötter och kokvatten till slät puré men spar några enstaka bitar.
  • Rör ner en klick smör och smaka av med salt, peppar och finhackad persilja.
  • Det är gott med en macka till.

Svartrötter med skinka



Ingredienser:

1 kg svartrötter
1 rågad tsk salt
2 msk vinäger
Vegetabilisk olja till formen
1 / 2 knippe basilika
ca 1 1/2 dl gräddfil
ca 1 1/2 dl vispgrädde
2 msk citronsaft
Peppar, svart
riven blåmögelost

Så gör du:

  • Borsta rötter med en skurborste under rinnande vatten ordentligt så att all smuts är borta.
  • Koka vatten i en stor kastrull och tillsätt salt och vinäger
  • koka rötterna ca 20 minuter
  • Skölj rötterna under kallt vatten och ta bort skalet.
  • Smörj en ungsfast form.
  • Värm ugnen till 200 ° C
  • Tvätta basilika, skaka torr och plocka av bladen.
  • Dela rötterna i 8 delar
  • Linda runt basilikablad och en skiva skinka och lägg i formen
  • Blanda gräddfil med vispad grädde och citronsaft
  • Krydda med salt och peppar
  • häll på svartrötterna.
  • Strö över mögelosten
  • grädda i 10 minuter


Fler recept med svartrötter:

http://www.kokaihop.se/recept/strimlad-oxfile-med-kantareller-och-svartrotter
http://www.alltommat.se/ingredienser/svartr%C3%B6tter

Smaklig måltid!


Brothers




(2009)

Handling:

Soldaten Michael lämnar frun Sarah och deras barn för ett uppdrag i Afghanistan. Under tiden flyttar hans strulige unge bror Jannik, som just kommit ut från fängelset, in hos familjen. Snart befaras Michael omkommit i strid och i hans frånvaro uppstår en oväntad romans mellan Jannik och Sarah. Men en dag kommer Michael hem...


Med Jake Gyllenhaal, Natalie Portman och Tobey Maguire från Spider Man.




En bra film som visar hur jobbigt det kan bli för de som kämpar i krig och sedan kommer hem.
Välspelat och mycket känslosam.






RSS 2.0