Potatis-tips




Bästa klyftpotatisen får du om du gör så här:
  • Dela varje potatis i fyra klyftor
  • Koka 3 minuter i lättsaltat vatten
  • Häll av vattnet och låt ånga av
  • Häll några matskedar olja i en långpanna och fördela klyftorna i pannan
  • Salta
  • Stek i 225 grader varm ugn
  • Rör försiktigt om några gånger
  • Klyftpotatisen är färdig efter ca 30 min, när den är gyllenbrun

Mera tips som rör potatis:
  • Det går kvickt och lätt att skiva potatisen om man använder äggskäraren.
  • Gör så här så förlorar potatisen inte så mycket av det nyttiga C-vitaminet: Tvätta den grundligt men fort och låt den inte ligga i vatten, koka potatisen med lock på kastrullen.
  • Köp inte mer potatis än du förbrukar om du inte har bra lagringsplats.
  • Ju längre potatisen tillagas desto fler näringsämnen går förlorade. Alltså kort tillagnistid är att föredra.
  • Låt inte potatis ligga i en plastpåse för då avger den vätska och börjar ruttna. Lägg över den allra helst i en korg eller i en papperspåse.
  • Olika stora potatisar blir färdiga samtidigt om man delar dem i ungefär lika stora bitar.

  • Tycker du om bakpotatis men avstår för att det tar för lång tid? Gå en genväg genom att först koka potatisen i saltat vatten i ungefär tio minuter, innan du lägger in dem i en mycket varm ugn och bakar dem färdiga.
  • När man bakar potatis ska man först pricka dem med en gaffel så riskerar man inte att de exploderar i ugnen.
  • Slå en spik genom varje bakpotatis så blir den klar ungefär en kvart tidigare.
  • Om du får ugnsbakad potatis över kan den "bakas om" genom att först doppas i vatten och sedan värmas i ugnen högst 20 minuter.
  • Om du själv plockar potatisen i butiken, ta de understa som ligger mörkt i potatislåren. Ljuset förändrar både smaken och näringsinnehållet hos potatisen.
  • Är potatisen färdig innan matgästerna kommit till bords? Häll av vattnet, lägg en hopvikt handduk eller hushållspapper över kastrullen och lägg på locket. Handduken/pappret suger upp ångan och potaisen håller sig torr och fin.
  • Koka potatisen med skal så håller den mer av sina vitaminer och mineralämnen. Skär bort alla gröna ställen. De innehåller nämligen det skadliga ämnet solanin.

  • Potatismos får godare smak och bättre luftighet om du tillsätter en hårt vispad äggvita och koka potatisen med skal innan.
  • Potatismoset blir extra luftigt om mjölken man tillsätter är varm.
  • Har potatismoset blivit för tunt blir det tjockare om man blandar i torrmjölk eller potatismospulver. Vispa inte moset för länge för då kan det bli segt.

  • Bästa sättet att göra pommes frites: Låt potatisen ligga i kallt vatten en timme före tillagningen, torka sedan av dem väl i hushållspapper. Fritera dem först i bara några få minuter, låt rinna av. Fritera sedan en andra gång tills de blivit färdiga och fått fin färg. Det är den dubbla friteringen som gör susen.
  • Pommes frites som ska värmas blir inte hård och tråkig om man lägger den i en sil över en kastrull med kokande vatten.
  • Vidbränd potatis går att rädda. Lägg över den i en annan kastrull, häll på nytt vatten, salta och koka färdigt. Det vidbrända som fastnat i kastrullens botten får givetvis inte vara med.

  • När du ska strimla potatis till Janssons frestelse eller tärna den för att råsteka, kan du ta lökhållaren till hjälp. Stick in den mitt i potatisen, skär först på längden, sedan på tvären.
  • Ett bra sätt att få tunt skivad potatis till gratänger eller att råsteka är att använda skivsidan på råkostjärnet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0