Annorlunda äppelkaka


utan russin och mandelspån                                    med russin och mandelspån

Du behöver:

400 g mjöl
1 pkt jäst
2 dl mjölk
salt
125 g socker
1 ägg
150 g smör
mjöl att arbeta med
margarin till bakplåten
100 g russin
4 msk rom eller citronsaft
1,5 kg surliga äpplen
saft och skal av 1 citron
50 g smör
50 g socker
100 g mandelspån

Gör så här:
  • Häll mjölet i en stor skål
  • Gör ett hål i mitten
  • tillsätt jästen i smulor i hålet
  • värm upp mjölken till fingervarmt
  • tillsätt 5 msk av mjölken till jästen
  • tillsätt även salt och 50 g av sockret
  • blanda jästen, mjölken med 2-3 msk mjöl från randen
  • strö lite mjöl ovanpå och lägg på en duk
  • låt jäsa i ca 15 minuter
  • tillsätt nu ägget, 50g av smöret och resten av mjölken
  • blanda väl tills degen låssnar från skålen
  • knåda degen nu på mjölat bakbord
  • låt degen jäsa i ca 1 timme under duk
  • lägg degen nu på en smörat bakplåt
  • låt jäsa ytterligare 15 minuter
  • under tiden ska russinen läggas i rum eller citronsaften
  • skala äpplen och ta bort kärnhuset
  • äpplen ska sedan delas i skivor
  • droppa på citronsaft så att de inte blir bruna
  • värm ugnen till 180 grader (varmluft 160)
  • lägg nu äppelskivorna tätt intill på degen
  • pensla på smält smör
  • blanda socker och citronskal och pensla på äpplen
  • till slut kan du lägga på russin och mandelspån
  • grädda mitt  i ugnen ca 40-45 min

Vill du inte ha russin/mandelspån på kakan kan du strö på socker och kanel
eller göra pajsmulor som du lägger ovan på.

Ta ut kakan, låt svalna och skär i bitar.

Smaklig måltid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0