Augusti - skördemånad



Augusti är den stora skördemånaden i trädgården. Sommarbären är avklarade och det är
dags att skörda kökslandet. De tidiga färskpotatisarna är redan uppätna men det finns sorter
som kommer lite senare. De är nog klara att ta upp och förvara.

Salladen
har man gått och plockat hela säsongen. Den kan vara kvar i jorden.

Löken håller bra om den torkas och förvaras svalt och torrt.

De sista tomaterna som är gröna kan du ta in och låta mogna på tidningspapper eller lägga in
dem.

Många kryddor går att torka. Klipp av dem och häng dem upp och ner i buntar.

Lägg in de små gurkorna som finns kvar. De är goda att ta fram under vintern.

Morötterna kan vara kvar i landet ett tag till innan de ska upp.

Den som har kålrabbi bör plocka av de så fort de är klara.

Persilja
kan stå kvar tills vintern ta den.

Dillen
bör du skörda och frysa in.

Har du många äpplen kan du göra must eller äppelsaft. Jag brukar även baka små äppelkakor med
kanel och frysa in dem. Perfekt att ta fram under vintern när man får besök.

Av plommon kan du göra kakor, sylt, marmelad eller frys in dem.

Har du bär kvar så koka saft eller gör sylt. Svarta vinbären är fulla med C-vitamin.

Björnbären
ska också skördas nu under augusti.

Om vi har lite tur så kommer det även svamp snart. Det har ju varit ett 'konstigt' år med mycket
torka och mycket regn. Så vi får väl se.




Det är även fint att ta in en bukett med luktärter eller ringblommor. De doftar så gott.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0