Gott bröd till skaldjur



Det här brödet passar perfekt till årets kräftskiva eller rosta gärna brödet och servera
det till helgens räkor eller krabba. Lite skagenröra på en rostad skiva är också gott.

Till 2 limpor behöver du:
50 g jäst
5 dl vatten
5 dl rågsiktsmjöl
1 l vetemjöl special
3 msk olivolja
2 msk honung
2 tsk salt
2 msk fransk senap (helst osötad)
hackad gräslök
hackad dill

Gör så här:
  • Smula jästen i en bunke
  • Värm vattnet till fingervärme ca 37 grader
  • Rör ut jästen i vattnet
  • Tillsätt olivolja, honung, salt, senap och hackade örter
  • Tillsätt mjölet och arbeta kraftigt till en smidig deg
  • Låt jäsa under duk i ca 1 timme
  • Ta upp och arbeta degen på mjölat bord och forma till två limpor
  • Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt, pudra över lite mjöl
  • Låt jäsa under duk ca 30 minuter
  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Grädda bröden i nedre delen i 5 minuter
  • Sänk värmen till 200 grader
  • Fortsätt gräddningen i 25 minuter
  • Knacka på brödets undersida.
  • Låter det ihåligt är det färdiggräddat
  • Låt bröden kallna på galler utan duk
  • Bjud brödet nygräddat eller frys in det
Obs! gräddtiden varierar från ugn till ugn

Smaklig måltid!


Kommentarer
Postat av: Emmelie

Detta recept kan inte stämma, min deg var som en tjock sås då jag haft i rätt antal dl mjöl. Fick ha i nästan dubbelt så mycket mjöl för att få en smidig deg. Vad kan jag ha gjort för fel mormor?

2011-12-30 @ 14:16:15
Postat av: Mormor

Hej Emmelie,

hur mycket vätska tog du?

Det brukar gå åt ca 13-15 dl mjöl per 0,5 l vatten (=5dl) och ett paket jäst (50g). I receptet är det 15 dl mjöl. Vet inte vad som gick fel för dig.



Hälsningar

Mormor

2011-12-30 @ 15:19:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0