Inlagda rödbetor



Nu börjar de första rödbetorna bli klara i landet. Dags att lägga in dem.
Det brukar bli ett antal glas med rödbetor varje år som får sin plats i jordkällaren under vintern.
Även vänner och släkten brukar uppskatta några hemlagade rödbetor.


Så här gör jag:




Rödbetor
Borsta rödbetorna väl men akta skal och rotspets. Skadar du skalet sipprar saften ut och rödbetan blir ful i färgen och sämre i smaken. Koka rödbetorna nästan mjuka i så mycket vatten att det nätt och jämnt täcker dem. Spola rödbetrona i kallt vatten och drag av skalet.

Nu ska du skära rödbetorna i skivor eller bitar och lägga dem i väl rengjorda glas. Lägg även på en bit pepparrot eller lite riven pepparrot.



Dags att koka ättikslag:
5 dl vatten
1 1/2 dl ättiksprit
1 1/2 dl socker
5-10 hela kryddnejlikor

Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp lagen.

några pepparrotstärningar el.
någon klick riven pepparrot som jag lägger i glasen

1 tsk natriumbensoat (kokas ej med)
blandas i lagen innan du häller på rödbetorna

Häll den kokande lagen över rödbetorna.




Förslut glasen genast och låt de svalna. Förvara dem sedan kallt.
Rödbetrona är färdiga att ätas nästa dag.

Pepparrot och natriumbensoat i lagen gör rödbetorna hållbarare.


Smaklig måltid!



Kommentarer
Postat av: Gela

Tack för receptet, skördade mina rödbetor nyss och var glad över att hitta ditt recept. Känns lite konstigt att skörda i mitten av september men så är det. ha en fin kväll/Gela

2011-12-08 @ 16:38:16
URL: http://gelashemochtradgard.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0