Varierande matbröd med surdeg



Det här brödet kan man smaksätta med vad man vill.
Jag brukar blanda i omväxlande solrosfrö, linfrö, kummin, valnötter, frukt, brödkryddor, m.m.
Allteftersom jag är sugen på.

Surdeg
Dag 1:
4 msk rågmjöl rörs ut i ljummet vatten till en tjockflytande gröt, ställes sedan varmt, 22-28 grader.
Låt stå i 2 dagar
Dag 3:
Tillsätt ytterligare 2 msk rågmjöl
Dag 4:
Nu kan du börja baka brödet

Överbliven surdeg kan sparas i burk i kylen eller i frysen.

Grundrecept

ca 100 g Fullkornsrågmjöl
ca 650 g Vetemjöl
100 g Surdeg
20 g jäst
2 tsk Havssalt
0,5 l vatten

Krydda sedan efter smak

OBS!  Har du inte surdeg, kan du baka brödet med 30 g jäst istället.
  • Lös upp jästen i det fingervarma vattnet
  • Blanda i resten av ingredienserna
  • Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter
  • Knåda degen och låt den jäsa igen i 30 minuter
  • Forma brödet eller lägg i brödkorg med duk över
  • Låt jäsa igen i 30 minuter
  • brödet ska nu vara dubbelt så stor
  • Stänk vatten i den varma ugnen
Baka i ugn i 275 grader (gärna på baksten) i 15 minuter
Sänk sedan temperaturen till 190 grader och baka ytterligare i ca 50 minuter
Brödet är färdigt när det låter ihåligt om man knackar lätt i botten.
Ta ut brödet och låt det svalna utan duk om du vill ha en knaprig yta.


Här har jag haft i valnötter:




Efter att brödet har svalnat brukar jag skiva upp det och frysa in påsar med några
skivor i som räcker till 2-3 dagar.

Det går utmärkt att ta fram brödet till frukosten ur frysen men då får man rosta skivorna.

Smaklig Måltid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0